ایران پرس: «گلن گرینوالد» روزنامه‌نگار آمریکایی برنده جایزه پولیتزر اطلاعاتی افشا کرده که نشان می‌دهد که دولت آمریکا شبکه اجتماعی پرطرفدار تیک‌تاک را به تبعیت از قوانین آمریکا و حذف محتواهای مخالف با سیاست این کشور ملزم کرده است.

دولت آمریکا  هم در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و هم در دوران جو بایدن، شبکه چینی تیک تاک را به فیلتر یا محدود کردن تهدید کرده است. مهم‌ترین توجیه واشنگتن این است که فعالیت تیک تاک در آمریکا به چین امکان فعالیتهای تبلیغاتی بر اذهان آمریکایی ها را فراهم می کند، مسئله‌ای که با توجه به استفاده بسیار گسترده از این شبکه اجتماعی در آمریکا اهمیت ویژه‌ای برای واشنگتن پیدا کرده است.

مرکز نظرسنجی پیو اخیراً گزارش داده از اوایل سال 2021 تیک‌تاک بیشتر از هر برنامه دیگری در آمریکا دانلود شده است.

اخیرا کنگره آمریکا مصوبه ای را علیه تیک تاک را تصویب کرد.بر اساس لایحه بودجه دو حزبی که روز 23 دسامبر توسط کنگره تصویب شد، استفاده از تیک تاک در دستگاه‌های دولتی ممنوع اعلام شد که پس از امضای آن توسط جو بایدن تبدیل به قانون شد. این قانون در پی نگرانی های فزاینده نسبت به این شبکه اجتماعی متعلق به چین تصویب شده است.

با این حال افشای اعمال فشار بر این شبکه اجتماعی محبوب در آمریکا برای سانسور محتوای مخالف منافع واشنگتن ابعاد جدیدی از فشار دولت ایالات متحده بر شبکه های اجتماعی از جمله تیک تاک را فاش می کند.

 گرینوالد می گوید: دولت آمریکا به جای ممنوع کردن تیک تاک در ایالات متحده این شبکه اجتماعی را ملزم کرده محتوایی را که نهادهای امنیتی آمریکا علیه منافع امنیت ملی این کشور می‌دانند حذف کند. تیک‌تاک هم برای اینکه دسترسی خود به بازار متشکل از صدها میلیون نفر در آمریکا از دست ندهد امتیازهای مهمی به پنتاگون، اف‌بی‌آی و سیا داده است.

 البته تیک تاک پیش تر از چندین اقدام با هدف جلب رضایت دولت آمریکا رونمایی کرده که از شامل توافقی برای ذخیره داده‌های کاربران این برنامه در آمریکا و ایجاد یک بخش امنیت داده برای نظارت بر تصمیم‌گیری‌های حفاظت از داده‌ها و تعدیل محتوا می شود.

گلن گرینوالد  Glenn Greenwald در این زمینه به توضیح تجربه خودش از حذف انتقادش از ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در تیک‌تاک پرداخته است.

وی در کلیپی ویدئویی در تیک تاک اظهار داشت که سال‌ها بود که رسانه‌های جریان اصلی در غرب هشدار می‌دادند که ارتش اوکراین تحت تسلط یک گروه نئونازی موسوم به «گردان آزوف» است و خود زلنسکی نه تنها تحت حمایت الیگارشی اوکراینی است بلکه ثروت‌های پنهانی در خارج از کشور اندوخته است.

وزارت خارجه آمریکا نیز در سال 2021 فهرستی طولانی از موارد نقض گسترده حقوق بشر را که با رضایت یا حتی مشارکت فعال دولت کی یف تحت ریاست جمهوری زلنسکی انجام شده بود، ثبت کرده بود.

گرینوالد می‌گوید مدت کوتاهی بعد از اینکه این اظهاراتش در تیک‌تاک منتشرشد از طرف این شبکه اجتماعی  به او اطلاع داده شده که این ویدئو حذف شده است. تیک‌تاک مدعی شده بود که مطلب مورد نظر به دلیل عدم رعایت قواعد مربوط به «صحت و صداقت» حذف شده است.

گرینوالد نوشته اولین واکنش تیم او حیرت و سردرگمی بوده چرا که تیک‌تاک توسط چینی‌ها اداره می‌شود و دولت چین هم درباره جنگ روسیه، قاعدتاً علاقه‌ای به جلوگیری از نقد زلنسکی نباید داشته باشد اما با بررسی نحوه عملکرد سانسور تیک تاک و مهمتر از آن اینکه چه کسی آن را کنترل می کند مسئله واضح‌ شده؛ زیرا در حالی که چین علاقه‌ای به سانسور به نفع زلنسکی ندارد، دولت آمریکا قطعا چنین علاقه‌ای دارد.بدین ترتیب مشخص می شود که این اقدام تیک تاک به دستور دولت آمریکا انجام شده است.

تلاش دولت آمریکا و نهادهای فدرال مانند وزارت خارجه ، پنتاگون و سیا در باره جلوگیری از انتشار مطالبی در شبکه های اجتماعی از تیک تاک تا سایر شبکه های اجتماعی مانند توئیتر و فیس بوک که بر خلاف روایت مد نظر واشنگتن باشند نشان می دهد که ادعای غربی ها به خصوص ایالات متحده در باره  هواداری و صیانت از اصل آزادی بیان و نیز فعالیت آزاد و بدون محدودیت رسانه ها از جمله شبکه های اجتماعی تا چه حد بدور از واقعیت است.

البته اقدام دولت آمریکا در سوء استفاده از شبکه های اجتماعی برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی و ارائه اخبار وتحلیل های جهت دار فقط محدود به مساله اوکراین نیست. هم چنان که افشاگری های اخیر نشان می دهد که پنتاگون از توئیتر برای پیشبرد اهداف خود و فضا سازی علیه دشمنان آمریکا در غرب آسیا نیز استفاده کرده است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112