ایران پرس: «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه 9 ژانویه در کنفرانس خبری خود، خروج یکجانبه دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور پیشین آمریکا از برجام را بزرگترین اشتباه راهبردی سیاست خارجی واشنگتن طی سال‌های اخیر توصیف کرد.

پرایس با انتقاد از سیاست‌های دولت ترامپ در قبال موضوع هسته‌ای ایران تصریح کرد: «این دولت (جو بایدن)،‌ تصمیم دولت قبلی در خصوص خروج از برجام را یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات سیاست خارجی آمریکا در سال‌های اخیر می‌داند».

او ضمن انتقاد از سیاست  «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه ایران گفت: «این اقدام به وضوح کارساز نبود. تاریخ به ما آموخته است که فشار اقتصادی زمانی بیشترین کارایی را دارد که در هماهنگی با دیگر شرکا و متحدان باشد بنابراین به همین دلیل است که ما برای همکاری با متحدان و شرکای اروپایی بخصوص تروئیکای اروپایی ارزش قائل شدیم».

به رغم اذعان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در باره اشتباه بزرگ واشنگتن در خروج از توافق هسته ای برجام اما مساله ای که نشان دهنده رویکرد متناقض آمریکا در زمینه برجام است اصرار بر کنار گذاشتن مذاکرات وین است. در این راستا «ند پرایس» روز چهارشنبه 4 ژانویه در کنفرانس خبری خود با تایید توقف مذاکرات احیای برجام گفت:‌ «با توجه به سرکوب معترضان در ایران ، در حال حاضر، کانون توجه دولت جو بایدن بر روی پشتیبانی از مردم ایران متمرکز شده است.»

در سپتامبر گذشته توافق احیای برجام آماده و قابل امضا بود

وی مدعی شد که «در سپتامبر گذشته توافق احیای برجام آماده و قابل امضا بود اما طرف ایرانی از پذیرش مفاد آن و امضای نهایی خودداری کرد و بر همین اساس در چند ماه گذشته برجام از دستور کار ایالات متحده خارج شده و ما در حال حاضر همه تلاش خود را به حمایت از حقوق جهانی مردم ایران و مقابله با روابط نظامی رو به رشد بین ایران و روسیه معطوف کرده‌ایم.»

تاکید بر اشتباه استراتژیک ترامپ در خروج از برجام از یک سو و انداختن توپ قطع مذاکرات وین به زمین ایران و تصریح به اینکه دیگر برجام در دستور کار و اولویت آمریکا قرار ندارد نشانگر مواضع دو گانه دولت بایدن در قبال توافق هسته ای برجام است. به رغم تاکیدهای فراوان و مکرر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و مقامات ارشد دولت او در باره لزوم حفظ برجام و تلاش برای به اصطلاح احیای آن ، اما با بروز اغتشاشات اخیر در ایران ، واشنگتن در کنار شرکای اروپایی اش آن را به مثابه فرصتی بی همتا برای تضعیف جمهوری اسلامی ایران  تصور کرده  و بر این گمان باطل بودند که نظام جمهوری اسلامی در حال فروپاشی است .

دولت بایدن مدعی دیپلماسی در قبال ایران

لذا هیچ تلاشی برای از سرگیری مذاکرات وین نکرده و به جای آن واشنگتن  همه توجه خود را صرف حمایت از اغتشاشات و آشوبگران در ایران نموده و به هر طریق تلاش کرد تا آتش ناآرامی ها و آشوب ها را هر چه بیشتر شعله رو نماید. در واقع دولت بایدن از سویی مدعی دیپلماسی در قبال ایران در مساله برجام بوده و همزمان با تبادل پیام های غیر مستقیم با تهران و اصرار بر مذاکره مستقیم، در امور داخلی ایران دخالت کرده و سعی بر تشویق اغتشاشگران نمود.تلاشی که با شکستی فضاحت بار و اذعان به اینکه این آشوب ها قادر به ایجاد تزلزل در نظام جمهوری اسلامی ایران نیست بی ثمر بودن آن مشخص شد. «آوریل هاینس» مدیر اطلاعات ملی آمریکا در اوایل دسامبر 2022 با اشاره به اغتشاشات در ایران گفت که جمهوری اسلامی ایران این موضوع را تهدیدی علیه ثبات خود نمی‌بیند.

نکته مهم و در عین حال شگفت انگیز این است که اینکه دولت بایدن به رغم اذعان به اشتباه بودن خروج آمریکا از برجام ، هم چنان سیاست شکست خورده تحریمی ترامپ علیه ایران موسوم به «کارزار فشار حداکثری » را با شدت ادامه داده و با کنار نهادن مذاکرات لغو تحریم ها ، برای رسیدن به اهداف باطل خود به حمایت همه جانبه از اغتشاشات در ایران رو آورده است.واشنگتن هنوز هم تصور می کند که می تواند از طریق تشدید فشارها به تهران و دخالت فزاینده در امور داخلی ایران به اهداف باطل و خیالی خود دست یابد. در حالی که ایستادگی ایران در قالب سیاست مقاومت حداکثری موجب شکست سیاست تحریمی ایالات متحده و ناکامی های مکرر آن در قبال ایران شده است.

113

بیشتر بخوانید:

نماینده آمریکا در امور ایران: مسئول نوشتن آگهی ترحیم برجام نیستم