ایران پرس- سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به انتشار راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا که در آن پکن به عنوان قدرت رقیب معرفی شده است؛ از واشنگتن خواست ذهنیت دوران جنگ سرد و بازی بُرد - باخت را کنار بگذارد.

«هوآ چون یینگ» Hua Chunying تاکید کرد، آمریکا با ادامه این رویکرد به خود و دیگران آسیب خواهد رساند؛ وی همچنین تصریح کرد، پکن قاطعانه از حاکمیت ملی، امنیت و حق پیشرفت خود صیانت خواهد کرد.

کاخ سفید روز دوشنبه راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا را در 68 صفحه منتشر کرد.

در این راهبرد بر برتری آمریکا در عرصه بین المللی و همچنین تقویت توانمندی نظامی این کشور برای ایفای نقش ابرقدرتی تاکید شده است.

این راهبرد آمریکا در حالی منتشر می شود که کارشناسان این کشور نیز بر این اعتقادند که قدرت هژمون امریکا در حال افول و قدرت جهانی از غرب در حال انتقال به شرق است.

کاخ سفید نیز پیشتر با درک این واقعیت در زمان ریاست جمهوری «باراک اوباما»، تمرکز نظامی و سیاست منطقه ای خود را به شرق آسیا و مخصوصاً چین معطوف کرد.

تلاش امریکا برای محاصره نظامی چین در دریا از طریق آب‌های پیرامونی چین و خشکی از طریق مرزهای هند، از طرف دولت پکن به گونه ای ادامه راهبرد جنگ سرد آمریکا تلقی می شود که در گذشته متوجه اتحاد جماهیر شوروی بود و اکنون امریکا آن‌را متوجه چین کرده که نقطه ثقل آن بر نظامی‌گرایی و یارگیری‌های منطقه ای استوار است.  

«پیتر سوآرتز» Peter Swartz کارشناس مسایل بین المللی می گوید، "اهداف عملیاتی اولیه آمریکا در زمان جنگ سرد شامل بازداشتن جنگ متعارف و هسته‌ای بین این کشور و شوروی بود؛ با این تفاوت که مسکو در آن زمان یک قدرت جهانی بود، ولی چین خود را همچنان یک قدرت منطقه‌ای می داند و هیچ تصمیمی برای رویا رویی با امریکا ندارد."

هر چند آمریکا همچنان می کوشد از بازوی نظامی به عنوان اهرم اعمال فشار در مناطق مختلف جهان از جمله بر چین استفاده کند، اما این کشور نیز از اهرمهای مختلف همچون رشد اقتصادی و موقعیت مناسب نظامی و سرمایه گذاری برخوردار است که می تواند هژمون امریکا را در مناطق مختلف جهان به مخاطره بیاندازد.

به همین دلیل امریکا بیش از هر زمانی در مورد پیامدهای ادامه رشد اقتصادی چین نگران است و انرا تهدیدی جدی برای قدرت هژمون خود می داند.

به اعتقاد «میچی شیتا» MICHISHITA کارشناس مسایل بین المللی، "به رغم اینکه شوروی  یک ابرقدرت نظامی بود ،چین رو به رشد از نظر اقتصادی است و عملکرد اقتصادی چین برتر از عملکرد اقتصادی شوروی آن زمان است.

علاوه بر این از نظر دریایی ناوگان چین نیز حداقل 9 تا 11  مسیر را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. چین می‌تواند در هر زمانی که دوست داشت  موقعیت متحدان امریکا همچون ژاپن را در منطقه  به چالش بکشد."

در هر حال، راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا که عمدتاً بر موقعیت و قدرت آتی چین متمرکز است نشان می دهد که امریکا بیش از پیش در مورد آینده تحولات جهانی تحت تاثیر قدرت اقتصادی حتی نظامی چین نگران است.

اینکه اعمال سیاستهای نظامی و محاصره چین با هدف کشاندن آن به رقابت های تسلیحاتی بتواند مانع از ادامه رشد اقتصادی چین شود موضوع مهمی است که دولت پکن با مدیریت بحران و رفتار دولتمردان آمریکا بخصوص «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور می کوشد وارد چنین بازی امریکا نشود.

116/110

بیشتر بخوانید:

هشدار چین درباره مداخله آمریکا در دریای چین شرقی/ تحلیل

تاکید چین بر لزوم پایبندی آمریکا به سیاست چین واحد