ایران پرس- مولانا "فضل الرحمان" رئیس جمعیت علمای اسلام پاکستان اعلام کرد، این کشور به دلیل آنکه با مشکلات متعدد داخلی روبرو است امکان کمک به برقراری صلح در افغانستان را ندارد.

"مولانا فضل الرحمان" افزود، پاکستان نمی تواند هیچ همکاری در راستای برقراری صلح در افغانستان انجام دهد.

مولانا "فضل الرحمان" تصریح کرد، هنوز راه طولانی تا برقراری صلح در افغانستان وجود دارد اما نباید از تلاش ها در این زمینه ناامید شد.

رئیس جمعیت علمای پاکستان گفت: دولت پاکستان نمی تواند طالبان را به مذاکره با دولت افغانستان و پذیرش صلح مجبور کند.

اظهارات مولانا "فضل الرحمان" درباره آنکه پاکستان به دلیل درگیر بودن با مشکلات متعدد داخلی امکان نقش آفرینی در کمک به برقراری صلح در افغانستان را ندارد بیانگر واقعیت موجود در روند مورد انتظار بازیگران درگیر تحولات این کشور است.

در سال های اخیر افغانستان و برخی قدرت های غربی از جمله آمریکا با اشاره به آنچه نفوذ پاکستان بر طالبان می خوانند از این کشور خواسته اند که در روند صلح افغانستان و کمک به برگزاری گفت وگوهای صلح بین دولت کابل و این گروه نقش موثری را ایفا کند.

بنا به چنین انتظاری است که شکل نگرفتن اقدامی موثر از سوی پاکستان در فرآیند گفت وگو بین دولت افغانستان و طالبان موجب شده آمریکا و سایر شرکای این کشور در ناتو و همچنین دولت کابل مقامات اسلام آباد را به کارشکنی و مانع تراشی در خصوص برنامه آشتی ملی در افغانستان متهم کنند.

البته دولت آمریکا علاوه بر این با اعمال برخی تدابیر تنبیهی همچون قطع کمک های مالی و نظامی به پاکستان تلاش کرده تا این کشور را به تغییر سیاست خود در افغانستان و روند صلح در این کشور وادار کند که البته تاکنون نتیجه بخش نبوده است.

سخنان مولانا "فضل الرحمان" درباره ناتوانی پاکستان در کمک به برقراری صلح در افغانستان روی دیگر سکه انتظارات از اسلام آباد است که تاکنون به آن توجه نشده است.

"جاوید کوهستانی" کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید؛ نباید انتظار داشت که  پاکستان در روند صلح افغانستان و ترغیب طالبان به گفت وگو نقش موثری ایفا کند زیرا اسلام آباد نفوذ اندکی بر این گروه دارد.

به طور طبیعی چنانچه این امکان برای دولت پاکستان وجود داشت که بتواند نظر مساعد طالبان برای ورود به روند گفت وگوهای صلح با دولت افغانستان را جلب کند بدون شک برای نشان دادن جایگاه و ظرفیت خود در حل مسائل این کشور این گام اساسی و تعیین کننده را حتی در سال های گذشته برمی داشت.

این گمانه مطرح است که اگر پاکستان شرایط وارد کردن طالبان به گفت وگوهای صلح با دولت افغانستان را دراختیار داشت از این ظرفیت خود برای کسب امتیاز از آمریکا و کشورهای غربی که در باتلاق شکست در جنگ در افغانستان قرار گرفته اند استفاده می کرد.

علاوه بر این می توانست از این طریق جایگاه بسیار مناسبی در سیاست خارجی افغانستان و ایجاد ذهنیتی مثبت از خود در بین مردم این کشور پیدا کند.

بنابراین اظهارات رئیس جمعیت علمای اسلام پاکستان درباره ناتوانی این کشور در کمک به برقراری صلح در افغانستان را باید واقعیتی دانست که توجه دولت کابل و کشورهای عضو ناتو به این واقعیت برای تنظیم برنامه های خود در مواجهه با طالبان اهمیتی راهبردی دارد‌.

نویسنده: محمدرضا عسگری

138/117

بیشتربخوانید:

سخنگوی طالبان مذاکره با دولت افغانستان را رد کرد

برنامه دیدار نخست وزیر پاکستان با سران طالبان افغانستان/ تحلیل

سفر "اشرف غنی" به پاکستان و دیدار با "عمران خان"