ایران پرس- پاکستان اعلام کرد: دسترسی کنسولی برای «کلبوشن یادیو» Kulbhushan Jadhav تبعه هندی که به اتهام جاسوسی محکوم به اعدام است، فراهم شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد: دیپلماتهای سفارت هند در اسلام آباد امروز دوشنبه با تبعه زندانی این کشور دیدار خواهند داشت.

طرف هندی پیشتر دیدار با تبعه محبوس خود در پاکستان را مشروط به برداشتن تمامی موانع کرده و گفته بود: دهلی نو خواهان دسترسی کامل و نامحدود به یادیو است.

دیوان بین‌المللی کیفری لاهه پیش ازاین رای نهایی خود را درباره «کلبوشن یادیو» که به جرم جاسوسی در پاکستان محکوم به اعدام شده، اعلام کرده بود.

تصمیم اسلام آباد برای فراهم کردن دسترسی کنسولی دولت هند به تبعه این کشور که به اتهام جاسوسی در پاکستان از سوی دادگاه نظامی این کشور به اعدام محکوم شده است پس از رای دیوان بین المللی کیفری درباره این پرونده اتخاذ شده است.

هند از دیوان بین المللی کیفری خواسته بود تا یادیو به این کشور بازگردانده شود و حکم اعدام وی نیز توسط دستگاه قضایی پاکستان لغو شود.این دیوان با رد درخواست هند اما از پاکستان خواست ضمن تجدید نظر در حکم اعدام یادیو زمینه برای دسترسی کنسولی مقامات دهلی نو به وی را مهیا کند.

تصمیم دولت پاکستان برای ایجاد دسترسی کنسولی دولت هند به یادیو در چارچوب سیاست اسلام آباد در رعایت کنوانسیون‌های بین المللی و همچنین تبعیت از نهادهای حقوقی بین المللی است که می تواند نشان دهنده تمکین آن کشور به مقررات پذیرفته شده بین المللی باشد.

عدم پذیرش رای دیوان بین المللی کیفری از سوی پاکستان می توانست برای این کشور دارای تبعات سیاسی باشد .به خصوص انکه در حال حاضر نیز پاکستان با فشارهای گسترده ای از سوی برخی کشورهای غربی از جمله آمریکا و شماری از بازیگران منطقه ای در خصوص نحوه مواجهه با افراط گرایی روبرو است.

بنابراین دولت پاکستان با  مهیا کردن زمینه دسترسی کنسولی دولت هند به یادیو ضمن تمکین به رای دیوان بین المللی کیفری بخشی از تنش در روابط خود با دهلی نو را نیز تعدیل کرده است.

البته باید توجه داشت که تصمیم دولت پاکستان برای فراهم کردن دسترسی کنسولی دولت هند به یادیو نمی تواند بی ارتباط با تنش‌های جدی دو کشور پس از لغو خود مختاری کشمیر توسط دهلی نوباشد.

برغم آنکه دولت پاکستان پس از تصمیم دولت هند برای لغو خودمختاری کشمیر سفیر این کشور را اخراج کرد و روابط تجاری با دهلی نو را تعلیق کرد اما حاضر به تشدید تنش‌ها با هند نیست و آنرا بر خلاف منافع و امنیت ملی خود می داند که سخنان برخی مقامات پاکستان درباره آمادگی برای گفتگو با آن کشور در همین راستا قابل ارزیابی است.

نویسنده: محمدرضا عسگری

141/118

بیشتر بخوانید:

رای دادگاه لاهه درباره مناقشه هند و پاکستان درخصوص یک جاسوس/ تحلیل

 رای "لاهه" در خصوص حکم اعدام جاسوس هندی در پاکستان