ایران پرس- کمیته دولتی در میانمار ادعا کرد، نظامیان این کشور علیه مسلمانان روهینگیا مرتکب نسل کشی نشده اند.

این نهاد دولتی میانمار با اعلام نتایج تحقیقاتش درباره کشتار مسلمانان روهینگیایی ها، به ارتکاب جنایت جنگی از سوی برخی نظامیان میانمار اذعان، اما ادعا کرد، ارتش این کشور مرتکب نسل کشی نشده است. 

این در حالی است که کمیته حقیقت یاب مستقل سازمان ملل پس از بررسی اوضاع استان راخین میانمار به این نتیجه رسید که ارتش این کشور مرتکب کشتار جمعی و تعرض به مسلمانان روهینگیا شده است.

قرار است، فردا (چهارشنبه) دیوان بین المللی کیفری مستقر در لاهه موضوع جنایات ارتش میانمار ضد مسلمانان روهینگیا را بررسی کند. 

در گزارش کمیته دولتی میانمار درباره اوضاع دراستان راخین درحالی به جنایات جنگی نظامیان این کشور علیه مسلمانان اذعان کرده است که دولت "نایپیداو" تاکنون هرگونه گزارش درباره ارتکاب جنایت جنگی توسط این نظامیان را رد کرده بود.

اعتراف کمیته دولتی میانمار به ارتکاب جنایت جنگی توسط نظامیان این کشور علیه مسلمانان روهینگیا نشان می دهد که دولت نایپیداو در مقابل فشار افکار عمومی، رسانه ها، برخی کشورها ونهادهای بین المللی مدافع حقوق بشردر خصوص جنایات مختلف ضد مردم مسلمان راخین تسلیم شده است.

از زمان شروع دور تازه حملات ارتش میانمار و بودائیان افراطی علیه مسلمانان روهینگیایی در استان راخین در اوت 2017 که بیش از شش هزارمسلمان روهینگیایی کشته، هشت هزار نفر زخمی و حدود یک میلیون نفر به بنگلادش آواره شدند، واکنش های منطقه ای و بین المللی متعددی به این اقدامات جنایتکارانه صورت گرفت که موجب شد تا دولت میانمار با فشارهایی از سوی جامعه جهانی مواجه شود.     

فشارهای مختلف از سوی جامعه جهانی به خصوص رسانه ها و افکار عمومی بر دولت میانمار در بیش از دو سال گذشته موجب شده است تا این کشور جنایات جنگی نظامیان خود علیه مسلمانان روهینگیا را بپذیرد که چنین اعترافی، فرصتی بزرگ در جهت نشان دادن مظلومیت مردم مسلمان راخین و مقدمه ای برای نهادهای حقوقی بین المللی از جمله دیوان بین المللی کیفری برای محاکمه افرادی است که در جنایات علیه مسلمانان روهینگیا نقش داشته اند.    

 البته دراین گزارش کمیته دولتی میانمار برغم اعتراف به ارتکاب نظامیان این کشور به جنایت جنگی ضد مسلمانان در راخین، اما نسل کشی علیه روهینگیایی ها رد شده است که آنرا میتوان کتمان آشکار حقایق درباره شرایط مردم مسلمان راخین دانست.

 «جان کوئینلی» فعال حقوق بشر در بانکوک درباره این گزارش گفته است، دولت میانمار تلاش می کند با انتشار این گزارش توجه افکار عمومی را از جنایات انجام شده ضد روهینگیایی ها منحرف کند و از پاسخگویی درباره اقداماتش شانه خالی کند، به خصوص آنکه ارتش میانمار در راخین مرتکب نسل کشی شده است و این نسل کشی همچنان ادامه دارد.

همزمانی تقریبی این گزارش کمیته دولتی میانمار در اذعان به جنایت جنگی نظامیان این کشور علیه مسلمانان با آغاز بررسی پرونده این جنایات توسط دیوان بین المللی کیفری، انتظارات از این نهاد برای رسیدگی قاطع به جنایات های ارتش میانمار در راخین که مصادیق متعدد نسل کشی را نیز دارد بشدت افزایش یافته است. 

«آنتونی کارتالوچی» کارشناس و محقق جغرافیای سیاسی در این باره می گوید: "آنچه از آن در حقوق بین الملل تحت عنوان «نسل کشی» یاد می شود، در حال رخ دادن در استان راخین میانمار است. آن دسته از گروه هایی که اقدام به نسل کشی علیه اقلیت روهینگیا می کنند، نسل کشی را به عنوان هدف اولیه خود تعیین کرده اند."

به نظر میرسد، در شرایط  کنونی دیوان کیفری بین المللی پس از اعتراف دولت میانمار به جنایت جنگی علیه مسلمانان در راخین، دستکم برای نظامیان ارتش این کشور باید حکم تعقیب صادر کند و در گام بعدی ابعاد نسل کشی را با توجه به گزارش های متعدد مورد بررسی قرار دهد.      

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116

بیشتر بخوانید: 

گوترش خواستار بهبود وضعیت آوارگان روهینگیایی شد

تاکید دولت بنگلادش بر حل بحران آوارگان مسلمان روهینگیایی میانمار/تحلیل

تاکید دولت بنگلادش بر حل بحران آوارگان مسلمان روهینگیایی میانمار

خشونت جنسی گسترده نظامیان میانمار علیه مسلمانان روهینگیایی