ایران پرس- نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان امضای توافقنامه صلح میان طالبان با آمریکا را پیش شرط آغاز گفتگوهای بین‌الافغانی دانست.

«ضمیر کابلوف» رئیس بخش آسیایی وزارت امور خارجه و نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان درباره آغاز گفت‌وگوهای بین‌الافغانی اظهار داشت: بر اساس دیدگاه طالبان، این گروه پس از امضای توافقنامه صلح با آمریکا، برای مذاکره مستقیم و فراگیر بین‌الافغانی با دیگر گروههای سیاسی از جمله دولت افغانستان آماده خواهد شد.

این دیپلمات روس گفت، احتمال آتش‌بس موقت بین طالبان و دولت افغانستان در زمان مذاکرات مطرح شده است؛ اما هنوز مشخص نیست توافقنامه مربوط به چه شکلی مورد موافقت قرار خواهد گرفت.

کابلوف تصریح کرد، مسئله آتش‌بس موقت یا دائمی و یا کاهش خشونت‌ها مسئله مورد مذاکره بین خود افغان‌ها و جدا از گفت‌وگو با آمریکا است.

سخنان کابلوف درباره آنکه شروع گفتگوهای بین الافغانی به امضای توافقنامه صلح بین آمریکا و طالبان نیاز دارد، به این معناست تا زمانی که این گروه از خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان مطمئن نشود، حاضر به ورود به روند مذاکرات با دولت این کشور و گروه های تاثیر گذار بر استقرار صلح در افغانستان نیست.

از نظر طالبان، پایان جنگ و خشونت در افغانستان به خروج کامل آمریکا و ناتو از آن کشور گره خورده است و باید قبل از آنکه با دولت کابل در خصوص خاتمه جنگ و برقراری صلح به گفتگو نشست باید با آمریکا در زمینه پایان اشغال افغانستان به توافق رسید.

 با وجود آنکه طالبان، آمریکا را طرف اصلی خود برای برگزاری گفتگوهای مربوط به برقراری صلح و پایان جنگ در افغانستان می داند؛ اما این گروه درباره اجرایی شدن تعهدات کاخ سفید در هر گونه توافق احتمالی دو جانبه نیز تردیدهای بسیاری دارد و به همین دلیل است که در ماه های گذشته مسئله کشورهای ضامن استقرار صلح در افغانستان از سوی طالبان مطرح شده است.

«محمد سهیل شاهین» سخنگوی دفترسیاسی طالبان در قطر در مصاحبه‌ای با خبرگزاری «تاس» گفت: "این گروه انتظار دارد روسیه و چین به عنوان ضامن هر گونه توافق صلح با آمریکا ایفای نقش کنند." 

انتظار طالبان از پکن و مسکو به عنوان ضامن هر گونه توافق صلح با آمریکا نشان دهنده آنست که این گروه نگران نقض تعهدات این کشور در قبال توافق برای استقرار صلح در افغانستان است.

این گمانه مطرح است که شکست یازده دور گفتگو بین آمریکا و طالبان در قطر نیز از بدعهدی های کاخ سفید در عرصه توافقنامه های دو یا چند جانبه منطقه ای و بین المللی ناشی شده است؛ زیرا طالبان نگران آنست که با توقف درگیری و جنگ در افغانستان، آمریکا به اشغال آن کشور پایان ندهد.

البته باید توجه داشت که سازوکار مورد نظر طالبان درباره ایفای نقش ضامن توسط چین و روسیه در مسئله صلح افغانستان نمی تواند تضمینی برای خروج کامل آمریکا از افغانستان باشد.

با توجه به مواضع طالبان درباره عدم مذاکره با دولت افغانستان و همچنین جایگاه آمریکا به عنوان طرف اصلی پایان جنگ در آن کشور، آنگونه که نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان گفته است، گفتگوهای بین الافغانی زمانی انجام خواهد شد که طالبان و آمریکا برای اتمام درگیری ها به توافق برسند.

نویسنده: محمدرضا عسگری

133/117

بیشتر بخوانید:

مذاکرات اعضای تیم مذاکره‌ کننده طالبان با ضمیر کابلوف در مسکو/ تحلیل