ایران پرس- نماینده آمریکا در امور افغانستان، نخستین بار پس از امضای توافق واشنگتن با طالبان، وارد کابل شد.

دیدار با "محمد اشرف غنی" رئیس جمهور و "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان از جمله برنامه های "زلمی خلیلزاد" در نخستین سفر خود به افغانستان پس از امضای توافق بین آمریکا و طالبان در دوحه قطر است.

ورود "خلیلزاد" به کابل در روزی (چهارشنبه) صورت گرفت که آمریکا با نقض پیمان خود با طالبان،‌ برای نخستین بار پس از حصول توافق، مواضع این گروه را در استان هلمند بمباران کرد.

بعلاوه، ورود نماینده آمریکا در امور افغانستان به این کشور در شرایطی صورت  گرفت که سرنوشت توافق آمریکا و طالبان به چند علت در هاله ای از ابهام قرار گرفته است. 

نخست این که؛ سرنوشت پنج هزار زندانی طالبان در زندان های افغانستان که آمریکا وعده آزادی آن ها را داده بود،‌ مشخص نیست. اهمیت این موضوع از این روست که ادامه مذاکرات بین الافغانی به آزادی یا آزاد نشدن این زندانیان پیوند خورده است.

دوم این که؛ هنوز اختلافات در کابل بر سر دولت آینده مرتفع نشده است و عبدالله عبدالله همزمان با اشرف غنی در انتخابات اعلام پیروزی کرده است. این درحالی است که پیشبرد توافق آمریکا و طالبان به طور حتم مستلزم تعیین تکلیف دولت در کابل است.

سوم این که؛ همزمان با افزایش انتقادها به مفاد محرمانه توافق آمریکا و طالبان در داخل افغانستان تردیدها درباره پایبندی طرفین به این توافق نیز رو به افزایش است. 

در چنین فضایی به باور آمریکایی ها ماموریت خلیلزاد در نخستین سفرش به کابل، گفت وگو با مقامات افغانستان درباره این موضوعات و به خصوص تلاش برای مشخص ساختن سرنوشت دولت آینده است. 

از همین روست که برخی منابع اعلام کرده اند که خلیلزاد با طرحی درباره دولت آینده وارد کابل شده است. 

اما صرف نظر از این که خلیلزاد در نخستین سفر خود به کابل پس از امضای توافق با طالبان، موفق می شود یا نه واقعیت این است که حل بحران افغانستان مستلزم اقدامات متعددی است که به سختی می توان باور کرد آمریکا مایل به انجام یا کمک به انجام چنین اقداماتی باشد. 

"لئونید ایواشف" رئیس آکادمی مطالعات ژئوپلیتیک روسیه می گوید: "آمریکا بارها اثبات کرده است برای رسیدن به اهداف خود به هر اقدام و حرکتی حتی حمایت از گروه های تروریستی دست می زند. اوضاع سوریه یک بار دیگر این واقعیت را آشکارا نشان داد و در افغانستان این رویکرد واشنگتن ممکن است با ترفندهایی همراه باشد که گذشت زمان آن را برملا می کند."

بنابراین، واقعیت این است که 19 سال پس از آغاز اشغالگری آمریکا و به خاک و خون کشیدن هزاران زن و کودک بی گناه در افغانستان و اکنون نیز امضای توافق با گروهی که واشنگتن مدعی تلاش برای نابودی آن بود؛ سوء ظن های جدی به رویکرد آمریکا وجود دارد.

از همین رو دولت و جامعه افغانستان می گویند آمریکا باید قبل از هر چیز درباره اهداف و برنامه های آینده خود در افغانستان شفاف سازی کند و درباره پشت پرده توافق با طالبان و بخش های محرمانه آن توضیح بدهد.

به باور افکار عمومی افغانستان، آزادی زندانیان طالبان، گفت وگوهای بین الافغانی و همچنین دولت آینده موضوعاتی داخلی است و در صلاحیت آمریکایی ها نیست که درباره آنها تصمیم بگیرند. 

نویسنده: محمود بلنداختر

133/117

بیشتر بخوانید:

گفت وگوی تلفنی ترامپ با معاون سیاسی طالبان

توافق آمریکا و طالبان برای توقف جنگ در افغانستان/ تحلیل

تاکید اشرف غنی بر عدم صلاحیت آمریکا درتصمیم گیری برای آزادی زندانیان طالبان/ تحلیل