ایران پرس- "حامی آکسوی" سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه اظهارات اخیر وزیر مهاجرت یونان مبنی بر این که آنکارا توافق 18 مارس با اتحادیه اروپا را با دستاویز قرار دادن اپیدمی کرونا ویروس نقض کرده است، رد کرد.

"حامی آکسوی" گفت: "نوتیس میتاراچی" به منظور منحرف کردن حقایق و با انگیزه سرکوب جنایتهای ارتکابی یونان علیه پناهجویان، این ادعاها را مطرح کرده است.

در حالی که اکثریت قریب به اتفاق کشورهای جهان درحال مقابله با ویروس خطرناک کرونا هستند، به نظر می رسد، دور جدید جنگ لفظی میان مقام های ترکیه و یونان آغاز شده است. 

"رجب طیب اردوغان"، رئیس جمهوری ترکیه پس ازافزایش تنشهای نظامی و سیاسی میان آنکارا و دمشق درمنطقه ادلب سوریه، در روز 29 فوریه به منظور فشار براتحادیه اروپا اعلام کرد: این کشور ازاین پس نمی تواند مانع ورود پناهجویان به اروپا شود و مرزهای خود را باز می‌کند. 

در واکنش به این اقدام، اتحادیه اروپا از دولت ترکیه خواست به توافق سال2016 میلادی درباره مهاجران پایبند باشد. دراین توافق، از ترکیه خواسته شده است که مهاجران را به ازای کمک های مالی اتحادیه اروپا، درخاک خود نگه دارد.

در واقع، باید گفت: امضای توافق سال 2016 میلادی نشان داده است که، اتحادیه اروپا تلاش می‌کند ازتکرار بحران مهاجرت درسال های 2015 و 2016 میلادی جلوگیری کند. در آن زمان بیش از یک میلیون مهاجر و پناهجو ازخاک ترکیه و ازطریق کشورهای حوزه بالکان، خود را به اتحادیه اروپا رساندند و هزینه‌های نظام رفاهی و امنیتی این اتحادیه را به طور بی سابقهای افزایش دادند.

در مقابل، دولت ترکیه به بهانه دریافت حمایت ناکافی ازسوی هم‌پیمانان ناتویی خود در اتحادیه اروپا یعنی یونان، درموضوع مهاجران سوری و در پی تنش ها با ارتش سوریه در مناطق شمال شرقی این کشور، ازاوایل ماه گذشته میلادی، دروازههای ترکیه را به سوی اروپا باز کرده است.

در واقع، ترکیه موج دوم تهدیدهای خود را علیه اتحادیه اروپا عملی ساخته است. با وجود همراهی دولت ترکیه با پناهجویان مایل به اقامت دراروپا، دولت یونان ضمن مقابله با این دسته ازپناهجویان و اعمال خشونت علیه آنان، مقابله با ویروس خطرناک کرونا را دلیل مقابله با پناهجویان اعلام کرد.

دولتمردان آتن همچنین دولت ترکیه را متهم کردند که با اعزام بیماران مبتلا به کرونا به یونان، تلاش می کند ازطریق این ویروس به دشمن دیرینه خود (یونان) آسیب بزند. 

مجموعه تحرکات مقام های ترکیه و یونان در زمینه پناهجویان، با واکنش رهبران اروپایی مواجه شده است. درعین حال، کارشناسان سیاسی اروپایی نیز به این تحرکات واکنش های متفاوتی نشان داده اند.

به عنوان مثال، "اوته فوگت"، سیاستمدار آلمانی و صاحبنظر فراکسیون حزب سوسیال دموکرات آلمان خواستار توزیع پناهندگان ازیونان درکشورهای عضو اتحادیه اروپا شد.

این سیاستمدار بلندپایه آلمانی معتقد است: "پناهندگان باید به سرعت ثبت نام شوند و وضعیت فعلی آن ها بررسی شود. همچنین باید تقسیم سریع ثبت نام شدگان از یونان در دیگر کشورهای اروپایی تضمین شود".

در مقابل این دیدگاه انساندوستانه، "مارگاریتس شیسناس"، کمیسر اتحادیه اروپا و کارشناس آلمانی در امور مهاجرت، خطاب به مقام های دولت آنکارا بویژه رئیس جمهوری ترکیه، گفته است:  "هیچ کس نمی تواند از اتحادیه اروپا اخاذی کند و این تشکل را مرعوب نماید.

شرایط اخیر یک بحران است؛ اما این فرصتی است تا کشورهای اروپایی مشترکا از مرزهای خود حمایت کنند و همبستگی خود را با یونان و بلغارستان نشان دهند و همزمان اصلاحات گسترده درباره قوانین مهاجرت را در دستور کار قرار دهند".  

درمجموع، با تنش های مقام های دولت ترکیه با طرف های یونانی و اروپایی، باید گفت: دود دعواهای ترکیه و اروپا که هریک سنگ منافع خود را به سینه می زنند، به چشم پناهندگان مظلومی می‌رود که به دلیل اتخاذ سیاست‌های جنگ طلبانه دولتهای غربی، خانه و کاشانه خود را از دست داده و از شهر و دیار خود آواره شده اند.

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

138/118

بیشتربخوانید:

هشدار عفو بین الملل درباره شرایط پناهجویان در مرز ترکیه و یونان

نقض حریم هوایی یونان توسط جنگنده‌های ترکیه