«الهام علیاف» رئیس جمهوری آذربایجان در صفحه توئیتر خود نوشت: تنها در صورت خروج نیروهای ارمنی از منطقه قرهباغ حاضر به گفتگو با ارمنستان است.
الهام علیاف همچنین مقامهای اروپایی را مسوول ایجاد وضعیت جدید قلمداد کرد و رفتار کشورهای اروپایی را در ضدیت با صلح دانست و از روسای گروه میانجیگر مینسک شامل آمریکا، روسیه، فرانسه و اتحادیه اروپا خواست، به منظور پایان جنگ، بر ارمنستان فشار وارد کنند.
در مقابل واکنش مقامهای جمهوری آذربایجان، نیروهای ارمنستان علاوه بر گنجه، شهرهای خیزی، آبشرون و مینگه چویر در محدوده پایتخت جمهوری آذربایجان را با موشک و راکت هدف قرار داده و خسارتهایی به واحدهای مسکونی و اقتصادی این شهرها وارد کردهاند. درجریان این اقدامات، شماری از اتباع غیر نظامی جمهوری آذربایجان مجروح شدهاند.
ادامه درگیریهای طرفین متخاصم در شرایطی تشدید شده است که نهادهای بین المللی متولی حل مناقشه قره باغ کوهستانی از جمله گروه میانجیگر مینسک ضمن هشدار به جمهوری آذربایجان و ارمنستان، از طرفین متخاصم خواستهاند به درگیریها پایان دهند و پای میز مذاکره بازگردند. کشورهای منطقه بویژه جمهوری اسلامی ایران نیز خواستار پایان دادن به درگیریها با هدف کاستن از تلفات غیرنظامیان دوطرف شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین امروز (دوشنبه) از آمادگی تهران برای حل مناقشه طولانی مدت قره باغ خبر داد و گفت: ایران طرحی را براساس حفظ تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان، خروج نیروهای نظامی و آغاز مذاکرات آماده کرده تا به این جنگ هرچه زودتر پایان دهد.
همزمان با تلاشها و پیگیریهای ایران، بسیاری از کشورهای منطقه نظیر قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان و حتی ترکمنستان مواضع مشابهی اتخاذ کرده و از طرفین متخاصم خواستند به درگیریهای جاری پایان دهند. بسیاری از کارشناسان مسائل منطقه نیز تاکید کردهاند، مناقشه جاری راه حل نظامی ندارد و طرفین متخاصم باید مشکلات خود را از طریق سیاسی حل و فصل کنند.
درهمین ارتباط، «حسن بهشتی پور» کارشناس امور سیاسی معتقد است: با توجه به این که هر دو کشور درگیر در مناقشه قره باغ با ایران همسایه هستند، منافع ایران و طرفهای متخاصم، فقط پایان دادن به درگیریها و رسیدن به توافق است.
با وجود این تلاشها، مقام های آنکارا بار دیگر به جای رهبران دولت باکو موضعگیری کرده و خواهان ادامه درگیریها تا پایان اشغال اراضی جمهوری آذربایجان شدهاند. در این ارتباط، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه ، گفته است: جمهوری آذربایجان تا بازپس گیری اراضی خود، به جنگ با ارمنستان ادامه خواهد داد. ترکیه نیز تا پایان در کنار مقامهای باکو خواهد ایستاد.
تردیدی نیست که اعلام مواضع مداوم ترکیه نه تنها تامین کننده منافع ملی جمهوری آذربایجان نیست، بلکه در آینده این کشور مسلمان از موضعگیریهای مقامهای آنکارا لطمات زیادی خواهد دید. اعلام مواضع مقامهای آنکارا در شرایطی است که الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان بارها اعلام کرده است، به پشتوانه ارتش نیرومند، نه تنها به شبه نظامیان، بلکه به هیچیک از کشورهای منطقه و جهان از جمله ترکیه برای بازپسگیری اراضی کشورش نیازی ندارد.
در مجموع، باید گفت؛ درگیریهای جاری میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان که هر روز گسترش مییابد، نه تنها از طریق نظامی به نتیجه نخواهد رسید، بلکه ممکن است آتش جنگ را از حالت دوجانبه، به دیگر کشورهای منطقه و جهان تعمیم دهد. بدون شک، در صورت منطقهای و بینالمللی شدن این مناقشه، کشورهای بیگانه امکان حضور در منطقه و دامن زدن به اختلافهای دولتها و ملتهای منطقه را بیش از هر زمان دیگری به دست خواهند آورد. 113
بیشتر بخوانید:
جریان مناقشه قره باغ چیست؟
هشدار ایران درباره پیامدهای جنگ قرهباغ به دو طرف مناقشه
تداوم درگیریهای آذری - ارمنی بر سر مالکیت منطقه قرهباغ