ایران پرس: ششمین نشست مشترک کمیسیون مرزی جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در کابل آغاز به کار کرد.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه افغانستان در مراسم آغاز به کار این کمیسیون از همکاری های جمهوری اسلامی ایران با افغانستان به ویژه پذیرایی از مهاجران افغان و حمایت از روند صلح با محوریت دولت افغانستان قدردانی کرد.

«میرویس ناب» با بیان اینکه کمیسیون مرزی ایران و افغانستان می تواند برای برخی مسائل مرزی، راه حل های مناسبی پیدا کند، گفت: این کمیسیون بستر مناسبی برای گسترش و همکاری های مرزی میان ایران و افغانستان است.

وی قاچاق مواد مخدر، کالا و قاچاق انسان را از مهمترین مشکلات مرزی میان ایران و افغانستان دانست. سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان هم با اشاره به روابط دوستانه دو کشور گفت: برخی مسائل جزیی و اداری نباید در روابط کابل و تهران مانع ایجاد کند.

ششمین نشست کمیسیون مشترک مرزی ایران و افغانستان در حالی برگزار شد که تداوم ناامنی در افغانستان و همچنین تاثیرات منفی آن بر کنترل های مرزی در این کشور موجب شده تا همچنان قاچاق مواد مخدر و انسان به ایران به عنوان اصلی ترین چالش در مناسبات مرزی دو کشور مطرح باشد.

برغم آنکه تهران و کابل در سال های اخیر همکاری های گسترده ای برای کنترل بیشتر مرزهای مشترک داشته اند اما همچنان قاچاق مواد مخدر و انسان از افغانستان به ایران موجبات بروز مشکلاتی برای آنان  شده است.

ایران انتظار دارد دولت افغانستان با اتخاذ سازوکارهایی کنترل برمرزهای مشترک را جهت انسداد روزنه های قاچاق محدود کند زیرا در غیر این صورت هزینه های مقابله با قاچاق در داخل ایران بشدت افزایش پیدا می کند.

در ششمین نشست کمیسیون مرزی ایران و افغانستان علاوه بر بررسی چالش های جدید مشترک در این زمینه و تصمیم گیری درباره راهکارهای حل آنها، مصوبات پنجمین نشست این کمیسیون هم مورد توجه خواهد بود. 

پیگیری اجرای کامل قرارداد انتظامات مرزی ایران و افغانستان، تسریع روند به روز رسانی علایم و نشانه‌های مرزی، مطالعه مشترک راجع به رودخانه مرزی هریرود، مطالعه مشترک راجع به مسائل زیست محیطی تالاب‌های هامون، بررسی حوادث مرزی، رسیدگی به وضعیت متجاوزین مرزی و همکاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمان یافته و تروریسم از مصوبات نشست پنجم بوده است که در نشست ششم بررسی میزان اجرای آن  مورد توجه دو طرف است.

با وجود آنکه کمیسیون مرزی ایران و افغانستان اجلاسیه ششم را برگزار می کند اما سرعت کم کاهش چالش های مرزی دو کشور مورد انتقاد است.

این دیدگاه مطرح است که یکی از علل کند بودن روند مهار چالش های مشترک مرزی ایران و افغانستان عدم برگزاری به موقع نشست های کمیسیون مرزی دو کشور است.   

 کمیسیون مرزی ایران و افغانستان قرار بود هر دو سال یک بار در ایران یا افغانستان تشکیل جلسه دهد که پنجمین نشست آن در سال 2013 در تهران برگزار شد که فاصله هفت ساله نشست پنجم وششم حاکی از عدم برقراری منظم این اجلاس ها است که بر همکاری مشترک کابل و تهران در مقابله با تهدیدات مرزی تاثیر منفی می گذارد.      

به نظر میرسد برگزاری به موقع اجلاس کمیسیون مرزی ایران و افغانستان دربازه های زمانی دو ساله که دو طرف درباره آن توافق کرده اند می تواند بر سرعت اجرای مصوبات نشست های این کمیسیون بیفزاید.  

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

بیشتر بخوانید:

برگزاری نشست مجازی کمیته چهارجانبه راهبری پناهندگان افغانستان

فصل جدید در همکاری‌های تجاری ایران و افغانستان