ایران پرس: سخنگوی وزارت دفاع چین در واکنش به حمایت آمریکا از جدایی طلبان تایوانی گفت: افرادی که با آتش بازی کنند خود را خواهند سوزاند و «جدایی تایوان» به معنای اعلان جنگ به پکن است.

در این باره وزارت دفاع چین هم به جریان های جدایی طلب تایوان و کشورهایی که در امور داخلی پکن مداخله می کنند هشدار داد که هرگونه تلاش برای خدشه دار کردن تمامیت ارضی چین را پاسخ خواهد داد.

هشدار مقامات نظامی و سیاسی چین در شرایطی است که اخیرا پنتاگون به بهانه تنش‌های اخیر میان چین و تایوان، یک ناوگروه به دریای چین جنوبی اعزام کرده است.

به موازات این تحرکات نظامی آمریکا، دولت بایدن هم که به تازگی وارد کاخ سفید شده است، اولویت سیاست خارجی خود را شرق آسیا و مخصوصا روی چین قرار داده است.

در همین چارچوب، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا و «سوگا یوشیهیده» نخست وزیر ژاپن روز پنج شنبه در اولین گفت وگوی تلفنی توافق کردند تا برای تقویت بیشتر اتحاد کشورهایشان و تحقق یک منطقه آزاد و باز اقیانوس های آرام و هند از نزدیک با هم کار کنند.

بایدن در این گفت وگوی نیم ساعته با سوگا همچنین ضمن مداخله در مناقشات ایندوپاسیفیک، به نخست وزیر ژاپن وعده داد که با فعالیت های نظامی چین مقابله کند. البته این اظهارات ضد چینی محدود به بایدن رئیس جمهور آمریکا نیست.

در واقع پیش از بایدن «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که آمریکا در مناقشات دریای چین جنوبی، طرف رقبای پکن را خواهد گرفت. «لوید اوستین» وزیر دفاع دولت بایدن هم اخیرا مدعی شده بود که ادعای ژاپن درباره مالکیت بر جزایر سنکاکو را به رسمیت می‌شناسد.

سیاست مهار چین، سیاست اعمالی بایدن در شرق آسیا

دخالت مقام های آمریکا در مسائل داخلی و حوزه سرزمینی چین در شرایطی است که دولتمردان پکن بر اساس اصل «چین واحد» یا اصل «یک چین» تایوان را یکی از استان های خود می داند و هر کشوری که دارای روابط رسمی با پکن است حق ندارد با تایوان یا هنگ کنگ که جزئی از چین هستند روابط رسمی داشته باشد.

آنچه مسلم است این ملاحظه پکن در دولت «دونالد ترامپ» رعایت نشد و همین دخالت‌ها باعث شد تا روابط دو کشور به پایین ترین سطح خود کاهش یابد. به هر حال از مجموع اظهارات روزهای اخیر مقامات دولت جدید آمریکا در قبال چین چنین بر داشت می شود که سیاست ضد چینی ترامپ در دولت جدید آمریکا هم در حال تکرار است.

آنچه مشخص است، سیاست اعمالی بایدن در شرق آسیا، سیاست مهار چین است. بایدن مثل اسلاف خود برای مهار چین متوسل به دخالت درامور داخلی این کشور شده و دراین باره از ظرفیت‌های متحدین شرقی خود یعنی ژاپن و کره جنوبی استفاده می کند.

خیز دولت بایدن برای مهار «اژدهای زرد» در حالی است که از منظر چینی‌ها دخالت درامور داخلی چین از جمله تایوان و هنک کنگ خط قرمز پکن محسوب می شود و در این باره پکن به هیچ عنوان اهل تسامح نیست و اگر لازم باشد برای حفظ تمامیت ارضی خود از ابزارهای سخت هم استفاده می کند.

در واقع اظهارات مقامات دفاعی چین در روزهای اخیر درباره حفظ تمامیت ارضی در تایوان و هنک کنگ در همین چارچوب قابل تحلیل است.

در مجموع باید گفت که بایدن مثل اسلاف خود همچنان از ناحیه چین احساس خطر می کند. آمریکایی ها نیک می دانند که چین در سالهای نه چندان دور در حوزه های مختلف از جمله اقتصاد از آمریکا پیشی خواهد گرفت.

همین موضوع باعث شده تا دولتمردان آمریکا سیاست مهار چین را در دستور کار خود قرار دهند. در واقع مهار چین یک سیاست فراحزبی در آمریکا محسوب می شود که صرف نظر از اینکه چه کسی سکاندار کاخ سفید باشد، سیاست مهار چین را دنبال می کند.

به هر حال با ورود بایدن به کاخ سفید و مجموع اظهارات دولتمردان جدید آمریکا چنین برداشت می شود که یکی از اولویت های اصلی سیاست خارجی بایدن در شرق آسیا چین است.

بایدن قصد دارد با فعال کردن متحدین شرقی خود در این منطقه و پررنگ کردن اختلاف های مرزی و آبی چین با همسایگانش، با امنیتی کردن منطقه به اصطلاح ترمزهای چین را بکشد.

البته این سیاست در قبال چین پیش از این از سوی ترامپ با شتاب بیشتری دنبال شد، اما در حال حاضر حاصل جمع آن باعث تک دوره ای شدن دوران ریاست جمهوری ترامپ و ورود مستاجر جدید به کاخ سفید شده است.

نویسنده: فرهاد همتی

117

بیشتر بخوانید:

چین؛ بزرگ‌ترین چالش سیاست خارجی «جو بایدن»