ایران پرس: ارتش میانمار، اول فوریه در اعتراض به آنچه تقلب در انتخابات پارلمانی نامید، علیه حزب حاکم اتحاد ملی دموکراسی به ریاست "آنگ سان سوچی"  کودتا کرد. 

بازداشت رئیس جمهور و چندتن از مقامات در میانمار 
نیروهای ارتش میانمار "وین مینت" Win Myint رئیس جمهوری، "آنگ سان سوچی" Aung San Suu Kyi و چند تن دیگر از مقامات این کشور را در روند کودتا بازداشت کردند.

 

ارتش میانمار در بیانیه ای رادیو- تلویزیونی ضمن هشدار به مردم معترض به کودتا در این کشور، از آنان خواست به تظاهرات خیابانی خاتمه دهند. 

اعتراضات خیابانی مردم در میانمار 

هزاران نفر از مردم میانمار روز گذشته (دوشنبه ) برای سومین روز پیاپی در اعتراض به کودتای نظامی در این کشور به خیابان ها آمدند و ضمن محکوم کردن کودتا بر آزادی بازداشت شدگان تاکید کردند.

شروع اعتراض های خیابانی به کودتا در میانمار و تداوم آن، چالشی است که ارتش این کشور در زمان طراحی کودتا قطعا آنرا پیش بینی کرده بود.

البته ارتش میانمار امید داشت که با بهانه مخدوش بودن نتایج انتخابات پارلمانی این کشور و وعده برای برگزاری انتخابات مجدد در یکسال آینده وهمچنین واگذاری قدرت به یک دولت برآمده از آرای مردم، بتواند در کاهش اعتراض ها در دوره پسا کودتا  در میانمار موثر باشد.

بر خلاف این تصور مقامات ارشد ارتش میانمار درباره محدود بودن اعتراض ها در این کشور به کودتا اما تظاهرات هزاران نفری در میانمار در محکومیت نقض دموکراسی و استفاده غیر قانونی از ابزار نظامی و سلاح برای کنار زدن دولت مستقر نشان داد که چالش نظامیان ناشی از انجام کودتا ممکن است در روزها و هفته های پیش رو ابعاد گسترده تری پیدا کند.

چنانچه اعتراض ها در میانمار به کودتای ارتش علیه دموکراسی به رغم هشدار ارتش این کشور تداوم پیدا کند، نظامیانی که در حال حاضر قدرت فائقه در میانمار محسوب می شوند دو راه برای خروج ازچالش ناشی از تظاهرات خیابانی پیش رو خواهند داشت.

در سناریو نخست، ارتش میانمار برخورد خشن و سرکوب نظامی مردم  معترض به کودتا در این کشور را در دستور کار قرار می دهد که اجرای احتمالی چنین سناریویی به کشته و زخمی شدن معترضان در برخورد های خشونت بار نظامیان منجر می شود که این مسئله ضمن تعمیق بحران داخلی می تواند بیش از پیش ارتش و مقامات ارشد این نهاد را با فشارهای سیاسی و حتی اقتصادی نهادهای منطقه ای و بین المللی وبرخی کشورها روبرو کند.

 در سناریو دوم، ارتش میانمار بجای برخورد خشن و سرکوب معترضان به کودتا، گفتگو و سازش  با  نمایندگان آنان و سران گروه های سیاسی این کشور را برای جلوگیری از گسترش بحران اعتراض های خیابانی در پیش بگیرد.   

در سناریو دوم ارتش باید بتواند بسته پیشنهادی قابل توجهی به نمایندگان معترضان و احزاب مخالف کودتا ارائه کند که بتواند رضایت نسبی آنان را فراهم کند.

وعده ارتش میانمار برای برگزاری انتخابات مجدد پارلمانی تا یکسال آینده و واگذاری دولت برآمده از آرای مردم پس از انجام کودتا به بهانه تقلب در انتخابات نوامبر 2020 به هیچ وجه برای مردم این کشور قابل قبول نبوده است که حضور گسترده آنان در اعتراض های خیابانی ناشی از عدم پذیرش برنامه پیشنهادی ارتش است.      

بنابراین اگر ارتش میانمار بخواهد بجای سرکوب وبکارگیری سیاست رعب و وحشت اعتراض ها به کودتا در این کشور را فرونشاند باید بسته پیشنهادی جدیدی برای سرنوشت دموکراسی پس از کودتا معرفی کند که قطعا یکی از عناصر آن کاستن از زمان یکساله اعلام شده  برای برگزاری انتخابات مجدد پارلمانی و مشارکت دادن احزاب در این فرایند است.

123

محمدرضاعسگری 

بیشتر بخوانید:

تظاهرات ضد کودتا در میانمار

ابراز نگرانی شورای امنیت از وضعیت میانمار