ایران پرس- هفتمین رزمایش چندملیتی موسوم به «امن-۲۰۲۱» به میزبانی نیروی دریایی پاکستان و با حضور ۴۵ کشور ازجمله یک هیات ناظر نظامی از ایران در بندر «کراچی» آغاز شد.

مراسم افتتاحیه رزمایش بین‌المللی امن-۲۰۲۱ با حضور جانشین فرمانده نیروی دریایی پاکستان و هیات‌های نظامی کشورهای مختلف در ساحل شهر کراچی برگزار شد.

هیات نظامی ایران متشکل از نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به ریاست امیر دریادار دوم "آریا شفقت رودسری" به همراه سرهنگ "مصطفی قنبرپور" وابسته نظامی ایران در پاکستان در این رزمایش به‌عنوان ناظر حضور دارند.

رزمایش دریایی "امن" هر دو سال یک بار برگزار می‌شود. این رزمایش از سال ۲۰۱۷ آغاز شده و در آن انواع تجهیزات دریایی و نظامی پاکستان و توان رزمی آن‌ها به نمایش گذاشته می‌شود. رزمایش بین‌المللی "امن" با شعار "در کنار هم برای صلح" تا ۱۶ فوریه در کراچی ادامه خواهد داشت.

تقویت همکاری‌های دریایی ایران و پاکستان

رزمایش‌های بین‌المللی دریایی دو سالانه "امن" که با حضور هیات نظامی ایران در شهر بندری کراچی پاکستان در حال برگزاری است،  فرصتی برای تقویت همکاری‌های تهران و اسلام‌آباد در عرصه فناوری و تجهیزات پیشرفته نظامی دریایی است که می‌تواند به تأمین امنیت بیشتر دریایی در آبراه‌های بین‌المللی کمک شایانی کند.

البته در حاشیه برگزاری این رزمایش بین‌المللی دریایی، کنفرانس بین‌المللی دریانوردی نیز با حضور مقامات نظامی کشورهای شرکت‌کننده در این رزمایش برگزار شد که در دست‌یابی به اهداف مشترک آنان در تعیین نقشه راه همکاری برای تأمین امنیت دریایی و صیانت از عبور امن کشتی‌های تجاری از آبراه‌های بین‌المللی مؤثر باشد.

"عارف علوی" رئیس‌جمهوری پاکستان در سخنانی در کنفرانس بین‌المللی دریانوردی در کراچی، همکاری نیروهای دریایی در سطح بین‌المللی را لازمه مبارزه با تهدیدهای امنیتی توصیف کرد.

قابلیت ایران برای نقش‌آفرینی در تامین امنیت دریاها و اقیانوس‌ها

ایران در سال‌های اخیر با اعزام ناوگروه‌های مختلف دریایی به پهنه‌های مختلف آب‌های بین‌المللی ضمن اعلام پیام صلح و دوستی ملت ایران به جهان، ظرفیت مناسبی برای ایجاد امنیت در دریاها و اقیانوس‌ها برای تردد امن کشتی‌های تجاری و غیرتجاری فراهم کرده که مقابله با راهزنان دریایی بخشی از این راهبرد دریایی بوده است.

با توجه به جایگاه اقیانوس هند در عرصه رفت‌وآمدهای دریایی با اهداف تجاری و غیرتجاری و قرار گرفتن ایران و پاکستان در مجاورت این پهنه آبی، همکاری‌های مشترک دو کشور و پیوستن دیگر کشورها به این عرصه می‌تواند ضمن تأمین امنیت در این اقیانوس به فراهم شدن زمینه‌های لازم برای گسترش مناسبات تجاری دریایی و بندری کشورهای منطقه نیز منجر شود.

با توجه به آنکه ایران در سال‌های اخیر پیشرفت‌های شگفت‌انگیزی در عرصه ساخت کشتی‌های نظامی و تجهیزات مدرن مورد نیاز آن داشته است، این مسئله موجب شده تا کشورهای همسایه ایران ازجمله پاکستان اشتیاق بسیاری برای همکاری و استفاده از تجارب ایران در عرصه‌های مختلف ساخت تجهیزات مورد نیاز نیروهای مسلح خود در عرصه دریایی داشته باشند.

 در چنین شرایطی است که اقتدار جمهوری اسلامی ایران در تأمین امنیت دریاهای آزاد و ساخت تجهیزات دریایی نظامی مبتنی بر توانمندی‌های داخلی سبب  قرار گرفتن تهران در جایگاهی ممتاز در عرصه قدرت دریایی شده است.

دیپلماسی دریایی که مراودات کشورهای مختلف در عرصه دریا را به محملی جدید برای همکاری‌های مشترک تبدیل کرده است در آینده توسعه بیشتری خواهد یافت. //114 

نویسنده:محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

تلاش ایران و پاکستان برای تقویت همکاری‌های نیروی دریایی