ایران پرس: سفیر پاکستان در کابل اعلام کرد، اسلام‌آباد به مقامات افغانستان کمک می‌کند تا درباره ایجاد دولت موقت در این کشور به توافق برسند.

«منصور احمد خان» گفت، نشست بین‌المللی استانبول مانند «نشست بُن» در آلمان خواهد بود و در آن دولت افغانستان، طالبان و احزاب این کشور درباره نقشه سیاسی آینده افغانستان بحث و تبادل‌نظر خواهند کرد.

این دیپلمات ارشد پاکستانی افزود، اسلام‌آباد‌ نیز کمک خواهد کرد تا پیرامون تمام ابعاد سیاسی مربوط به صلح در افغانستان، از جمله طرح ایجاد دولت موقت توافق حاصل شود.

سفیر پاکستان در کابل تاکید کرد، چه دولت موقت باشد و چه نقشه راه سیاسی آینده افغانستان، ذی نفعان افغان باید روی آن توافق کنند و باید از این مهم پشتیبانی شود.

سخنان سفیر پاکستان در کابل درباره حمایت کشورش از ایجاد دولت موقت یا انتقالی در افغانستان برای فراهم شدن زمینه برقراری صلح دائمی در این کشور پس از آن مطرح شد که «محمداشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان از آمادگی خود برای برگزاری انتخابات زود هنگام در این کشور خبر داد.

دولت افغانستان تا پیش از این نظر مثبتی درباره تشکیل دولت موقت در این کشور نداشت، اما اشرف غنی با افزودن گزینه برگزاری انتخابات زود هنگام به آن، این طرح را تا حدودی قابل پذیرش کرده است.

در حالی که رئیس جمهوری افغانستان، هر گونه انتقال قدرت به طالبان را تنها از طریق انتخابات امکان پذیر دانسته است اما این گروه به طور اساسی با مقوله انتخابات مخالف است و آنرا برگرفته از فرهنگ غربی ودموکراسی می داند که در ادوار مختلف برای افغانستان مشکل ساز بوده است.

به همین دلیل است که پس از اعلام آمادگی اشرف غنی برای برگزاری انتخابات زود هنگام در افغانستان، گروه طالبان با آن مخالفت کرد.

رئیس جمهوری افغانستان که این روزها بشدت تحت فشار آمریکا برای تشکیل دولت موقت یا انتقالی است با ارائه طرح برگزاری انتخابات زود هنگام که مرحله بعدی و منطقی تشکیل دولت موقت در هر کشور خواهد بود، تلاش کرد تا نشان دهد که ایجاد دولت موقت هم نمی تواند گره گفت وگوهای صلح در افغانستان باز کند.

دلیل مخالفت طالبان با برگزاری انتخابات زودهنگام

مخالفت طالبان با برگزاری انتخابات زود هنگام و حتی پیشتر ازآن با تشکیل دولت موقت بار دیگر اثبات کرد که خواسته این گروه در اختیار گرفتن کامل قدرت بدون مراجعه به آرای مردم افغانستان است که این مسئله بشدت با مخالفت مردم و دولت این کشور روبرو است.      

با توجه به آنکه طالبان علاوه بر رد تشکیل دولت موقت و برگزاری انتخابات زود هنگام در افغانستان تنها بر برپایی نظام امارت اسلامی در این کشور اصرار دارند، این برداشت به وجود می آید که هدف اصلی این گروه از مذاکرات صلح امضای توافقنامه ای است که در آن بر واگذاری کامل قدرت به طالبان بدون برگزاری انتخابات و مشارکت مردم و احزاب تعهد شود.

با توجه به این موضع غیر منطقی طالبان، شاید مذاکرات آتی بین این گروه و دولت افغانستان که با مشارکت برخی بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای به میزبانی دولت ترکیه برگزار خواهد شد بتواند به شفاف شدن موضع این گروه و تعیین تکلیف گفت وگوهای به بن بست رسیده صلح در قطر کمک کند.

به نظر می‌رسد، اگر طالبان صرفا خواهان واگذاری انحصاری قدرت در افغانستان به این گروه و برهم زدن چارچوب های قانونی و دموکراتیک در این کشور باشد، مذاکرات استانبول نیز بی نتیجه خواهد بود.            

نویسنده: محمدرضا عسگری 

117

بیشتر بخوانید:

استقبال وزارت امور خارجه افغانستان از بیانیه نشست مسکو