ایران پرس: نخست وزیر پاکستان، مقابله اعضای دی هشت (D8) با تبعیض در دسترسی کشورهای در حال توسعه به واکسن کرونا را خواستار شد.

«عمران ‌خان» روز پنجشنبه در اجلاس سران گروه دی هشت که بصورت مجازی به میزبانی بنگلادش برگزار شد، گفت: "هشت کشور در حال توسعه باید خواستار عدالت در دسترسی، مقرون به صرفه بودن، افزایش تولید و تأمین به موقع واکسن کرونا برای نجات جان مردم شوند."

نخست وزیر پاکستان، ضمن تاکید بر ضرورت تسریع تولید واکسن کووید- 19 در جهان، از ملی گرایی و محدودیت های بی مورد در صادرات واکسن انتقاد کرد.

عمران خان افزود: "کشورهای در حال توسعه علاوه بر چالش نجات مردم از ویروس کشنده کرونا، با پدیده گرسنگی نیز روبرو هستند."

ایران،  پاکستان، ترکیه، مصر، اندونزی، مالزی، نیجریه و بنگلادش از اعضای سازمان همکاری های اقتصادی دی هشت هستند.

سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور درحال توسعه با هدف تقویت همکاری‌های اقتصادی میان هشت کشور مسلمان در حال توسعه چهارده سال  پیش با برگزاری نخستین اجلاس سران در استانبول ترکیه آغاز به کار کرد.

کشورهای عضو این سازمان در بخش های مختلف اقتصادی از جمله صنعت، بانکداری، بیمه، علوم و تکنولوژی، انرژی، کشاورزی، گردشگری، بهداشت و سلامت، شیلات، غذاهای حلال، حمل و نقل هوایی و شرکت های کوچک و متوسط زمینه همکاری دارند.

برگزاری نشست مجازی سران کشورهای دی هشت به میزبانی بنگلادش در سال 2021 که همزمان با تداوم چالش های جهانی برای مقابله با بیماری کرونا از جمله تامین واکسن کرونا بود فرصتی شد تا شرکت کنندگان در این نشست به طرح دیدگاه های خود در زمینه توسعه همکاری های مشترک و ضرورت های پیش رو برای کارآمدی این سازمان بپردارند.

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه در این نشست تاسیس مگا بانک برای تامین نیازهای مالی کشورهای سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه را مهم دانست.

«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست تقویت   چند جانبه گرایی را از اولویت های اساسی سیاست خارجی ایران دانست وبر پدیداری شرایط جدید فرا روی هشت کشور در حال توسعه  در دوره پسا کرونا تاکید کرد.

در نشست هشت کشور مسلمان در حال توسعه، همه شرکت کنندگان با اشاره به همه گیری کرونا در جهان، هر یک ازآنان از ابعاد مختلفی از تاثیرات این بیماری، راههای برون رفت از این بحران بین المللی و همچنین لزوم مساعدت های جامعه جهانی برای تامین واکسن مورد نیاز کشورهای مختلف جهان برای درمان بیماری کرونا را تبیین کردند.

کارشکنی اروپا برای دسترسی همه کشورها به واکسن کرونا

سخنان نخست وزیر پاکستان درباره ملی گرایی و محدودیت های اعمال شده برای صادرات واکسن کرونا نشان می‌دهد که متاسفانه برغم شعارهای مطرح شده از سوی کشورهای غربی درباره لزوم توجه به حقوق بشر اما آنان در مسیر دسترسی همه کشورهای جهان به واکسن کووید- 19 برای نجات جان انسان ها کارشکنی می کنند که ممنوعیت اعمالی آمریکا بر ایران برای واردات دارو و واکسن برای درمان بیماری کرونا در چارچوب های تحریم های ظالمانه و غیر قانونی واشنگتن علیه تهران از جمله این گونه اقدامات ضد بشری است.

علاوه بر اعمال محدودیت ها و رویکرد ملی گرایانه کشورهای پیشرفته در پاسخ به نیاز دیگرکشورها برای دریافت واکسن کووید- 19، هزینه های مالی برای خرید این واکسن ها نیز برای کشورهای متقاضی بشدت افزایش یافته است  که این مسئله نیزبه نوعی تبعیض در دسترسی آسان همه مردم جهان به واکسن کووید- 19 دامن زده است.

به نظر می‌رسد، هشت کشور در حال توسعه باید زمینه ای برای تولید مشترک واکسن کووید 19 فراهم کنند تا بتوانند  از این طریق بجای انتظار برای خرید واکسن از کشورهای عرضه کننده از طریق تولید واکسن مشترک بر بیماری کرونا غلیه کنند.        

نویسنده: محمدرضا عسگری

117