ایران پرس: رئیس جمهوری افغانستان، پایان جنگ و درگیری در این کشور را از طرف گروه طالبان، خواستار شد.

«محمداشرف غنی» در همایشی از گروه طالبان خواست با حضور در لویه جرگه خواسته‌ها و مطالبات‌ خود را از این طریق با مردم افغانستان در میان بگذارد و با کنار گذاشتن سلاح و خشونت به راه حلی صلح ‌آمیز بیاندیشد.

رئیس جمهوری افغانستان گفت، به منظور جلوگیری از بازگشت دوباره گروه طالبان به جنگ پس از برقراری صلح، باید با این گروه یک میثاق ملی امضا شود.

اشرف غنی افزود، دولت و مردم افغانستان، صلح پایدار می‌خواهند و قانون اساسی این کشور مبنای مشروعیت صلح است.

درخواست اشرف غنی از طالبان برای شرکت در لویه جرگه افغانستان و طرح مطالبات این گروه در این نشست از نکات جدیدی است که رئیس جمهوری این کشور از زمان شروع مذاکرات بین الافغانی صلح در قطر از سپتامبر 2020 تاکنون مطرح شده است.

اشرف غنی در ماه های گذشته با تاکید بر لزوم برقراری آتش بس موقت برای پیشرفت در روند گفت وگوهای صلح برحفظ قانون اساسی و اصل جمهوریت و مراجعه به آرای مردم برای تغییر قدرت اصرار کرده بود.

هدف اشرف غنی از دعوت طالبان برای حضور در نشست لویه جرگه

دعوت از طالبان برای شرکت در نشست لویه جرگه از سوی رئیس جمهوری افغانستان بُعد تازه برنامه وی برای استقرار صلح در این کشور مبتنی بر پذیرش عمومی در نحوه مشارکت این گروه در قدرت است.

اشرف غنی پس از مخالفت طالبان با پیشنهادات قبلی وی از جمله برگزاری انتخابات زود هنگام، این بار با طرح مشارکت این گروه در نشست لویه جرگه تلاش دارد تا طالبان را به ورود به یک روند غیر دولتی برای تصمیم گیری درباره درخواست ها ومطالبات این گروه ترغیب کند.

 طالبان نهاد دولت درافغانستان را فاقد مشروعیت می داند و آنرا وابسته به کشورهای غربی می داند.

بر همین اساس اشرف غنی باتوجه به عدم وابستگی لویه جرگه به ارکان حکومت در افغانستان، امیدوار است دعوت وی از این گروه برای حضور در لویه جرگه  به  خروج روند صلح از بن بست کنونی منجر شود. 

این طرح درحالی ازسوی رئیس جمهوری افغانستان پیشنهاد شده است که بر اساس دیدگاه های طالبان بعید است این گروه حاضر به مشارکت در نشست لویه جرگه شود.

طالبان خواهان کناره گیری دولت اشرف غنی از قدرت و فراهم شدن زمینه برای برپایی نظام امارت اسلامی در افغانستان است که چنین مدلی بر خلاف خواسته عموم مردم این کشور و در تضاد با قانون اساسی است.     

مقامات ارشد طالبان بارها با رد اصل جمهوریت در افغانستان، بر موضع خود در نفی نقش مردم در حکومت تاکید کرده اند که این مسئله موجب بروز نگرانی های جدی در این کشور درباره از دست رفتن قانون اساسی و اصول حیاتی آن از جمله اصل جمهوریت شده است.

بنابراین مردم افغانستان از دولت این کشور انتظار دارند هر گونه طرح برای ترغیب طالبان به خاتمه جنگ و برقراری اتش بس دائمی نباید به بهای از دست رفتن دستاوردهای کلان ملی از جمله مسئله قانون اساسی،انتخابات و دموکراسی در افغانستان باشد.

بنابراین در چنین شرایطی دولت افغانستان باید در روند تشویق طالبان به صلح از هرگونه تصمیمی که در تضاد با اصل حاکمیت قانون اساسی و نقش مردم در تصمیم گیری در این کشور باشد پرهیز کند.     

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

بیشتر بخوانید:

طرح سه مرحله ای «محمداشرف غنی» در مذاکرات با گروه طالبان