در همین ارتباط ، "سلیمان سویلو" وزیر کشور ترکیه عزم کشورش را برای ساخت پایگاه نظامی در شمال عراق اعلام کرد.
سلیمان سویلو همچنین با اشاره به پایگاه های نظامیان ترکیه در خاک سوریه ، خاطر نشان کرد: آنکارا قصد دارد مشابه آن چه که در سوریه احداث کرده است ، در عراق هم احداث نماید تا اوضاع را در نزدیکی مرزهایش تحت کنترل داشته باشد.
در چند سال گذشته ، به بهانه مبارزه با شبه نظامیان حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) ، مقام های آنکارا ارتش این کشور را موظف به حملاتی به عمق خاک عراق و به طور مشخص به مناطق شمالی این کشور متعهد کرده اند.
حملات ارتش ترکیه به مواضع پ.ک.ک درشمال عراق درحالی ادامه دارد که مقام های دولت بغداد و مردم این کشور همواره این حملات را محکوم کرده و آن را نقض حاکمیت و تمامیت ارضی عراق دانسته اند.
حملات جدید ارتش ترکیه به شمال عراق علاوه بر اعتراض گسترده سیاستمداران و شخصیتهای سیاسی این کشور، خشم مردم عراق را نیز بر انگیخته است. در همین زمینه ، "برهم صالح" رئیس جمهوری عراق با انتشار بیانیه ای ، حملات نظامیان ترکیه را نقض آشکار حاکمیت عراق و اصل حسن همجواری خوانده و خواهان توقف اینگونه عملیات از سوی آنکارا شده است.
در بیانیه ریاستجمهوری عراق تأکید شده است که مشکلات جاری ترکیه باید از طریق همکاری و هماهنگی دوطرف حل شود.
کابینه بغداد نیز به شدت به عملیات نظامی اخیر ارتش ترکیه اعتراض کرده و در کمتر از یک هفته دو بار سفیر ترکیه در بغداد را به وزارت امور خارجه عراق فرا خوانده است.
دولت عراق همچنین ، دو یادداشت اعتراضآمیز جداگانه به سفیر ترکیه در بغداد تقدیم کرده است. در همین ارتباط ، پارلمان عراق نیز حملات اخیر نظامیان ترکیه را محکوم کرده و کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از دولت بغداد خواسته است ، یک شکایتنامه رسمی به منظور ارجاع به سازمان ملل تهیه و ارسال نماید.
همچنین تعدادی از نمایندگان مردم در مجلس عراق با انتشار بیانیه مشترکی از "مصطفی الکاظمی" ، نخستوزیر این کشور خواستند در پاسخ به حمله ترکیه به شمال عراق ، معاملات تجاری و دیپلماتیک با آنکارا را به حالت تعلیق درآورد.
با وجود این اعتراض ها و درخواست های رسمی ، "مصطفی الکاظمی" نخست وزیر عراق تاکنون به این عملیات موضع روشنی اتخاذ نکرده است. امری که از یکسو اعتراض برخی جریانات و نمایندگان مجلس عراق را برانگیخته و از سوی دیگر سبب شده است برخی کارشناسان به این باور برسند که عملیات ترکیه در هماهنگی پنهانی با برخی از مقام های بغداد بغداد صورت گرفته است.
در همین ارتباط ، "عمار حکیم" رئیس جریان "الحکمه" در واکنش به حملات اخیر ترکیه به شمال عراق ، در یادداشتی در صفحه شخصی خود در توییتر، نوشته است:
"عراقیها درطول چندین دهه برای حفظ حاکمیت عراق و عزت ملت عراق، جان فشانی و مبارزه کردهاند. ما هرگونه تلاشی را که برای نقض حاکمیت عراق از سوی هر کشوری باشد، محکوم میکنیم. دولت بغداد نیز باید اقداماتی را که لازم است انجام دهد تا همه کشورهای همسایه بویژه ترکیه به حاکمیت ملی ما احترام بگذارند".
در این شرایط ، برغم درخواست های مکرر مردمی و پیگیری رهبران احزاب و نمایندگان پارلمان عراق ازدولت بغداد ، به نظر می رسد بی توجهی مقام های دولتی بویژه نخست وزیر عراق به این درخواست ها و یا توافق پنهانی با دولت آنکارا ، زمینه های تشدید حضور نظامی ترکیه را در اراضی شمال عراق فراهم کرده است.
به همین دلیل است که مقام های ترکیه همچنان درصدد تحکیم حضور نظامی در اراضی عراق از طریق احداث پایگاه های نظامی متعدد هستند.
پیش از این، یک عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق از وجود ۵۰ پادگان و پایگاه نظامی ارتش ترکیه در دو استان اربیل و دهوک خبر داده بود. نیروهای ترکیه چند اردوگاه در کردستان به ویژه دهوک دارند و هر ازگاهی عملیاتی را انجام میدهند که تاکنون به کشته و زخمی شدن شمار زیادی از غیرنظامیان عراقی منجر شده است.
نویسنده: محمد علی طالبی
112
بیشتر بخوانید:
عمار الحکیم: عراق پایگاهی برای حمله به دیگران نخواهد بود