ایرن پرس: در شرایطی که مناقشه قره باغ همچنان در وضعیت تهدید و تنش قرار دارد، سرپرست نخست وزیری ارمنستان از تائید پیش نویس سندی درباره تعیین خطوط مرزی با جمهوری آذربایجان خبر داده است.

در همین ارتباط ، "نیکول پاشینیان" سرپرست نخست وزیری ارمنستان گفت: مفاد این توافقنامه درباره تعیین خطوط مرزی که قرار است میان این کشور و جمهوری آذربایجان منعقد شود ، ۱۰۰ درصد مطابق با منافع ارمنستان است.

پاشینیان پیش از این نیز امضای توافقنامه نه ماده ای صلح قره باغ را در جهت منافع ارمنستان قلمداد کرده بود اما اکثریت مردم ارمنستان به این بخش از اظهارات آقای پاشینیان باور ندارند.

به همین دلیل است که همزمان با اعلام امضای پیش نویس توافقنامه جدید صلح وتعیین خطوط مرزی، اعتراضات گسترده‌ای مقابل ساختمان دولت و مجلس ملی ارمنستان در ایروان برگزار شد.

در اجتماع اخیر، مخالفان پاشینیان از آمادگی وی برای امضای یک سند جدید مرزی با جمهوری آذربایجان ابراز نارضایتی کردند.

به گفته پاشینیان مهمترین ماده توافق‌نامه مربوط به حل اختلافات مرزی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان است و این مساله در صورتی امکان پذیر است که نیرو‌های جمهوری آذربایجان خاک ارمنستان را ترک کنند. 

برغم اظهارات اخیر آقای پاشینیان، تردیدی نیست که با مشخص شدن خطوط مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان، نیروهای نظامی آذری چاره ای جز خروج از اراضی ارمنستان نخواهند داشت.

بدون شک، امضای این سند مهم به زیان شخص پاشینیان و آینده سیاسی وی خواهد بود.

بدیهی است که پس از امضای این سند، هر دولتی در ارمنستان به قدرت برسد موظف به اجرای آن است. بویژه که این سند در زمان صلح امضا شده است.

در عین حال، دولت بعدی ارمنستان پاسخگوی اقدامات نیکول پاشینیان سرپرست نخست وزیری این کشور نخواهد بود. به هر حال و با وجود امضای اسناد متعدد این سوال اساسی مطرح است که آیا باکو و ایروان سرانجام به صلح پایدار دست خواهند یافت.

درهمین ارتباط، "علی کریم لی" رییس جناح موسوم به اصلاح طلب های حزب جبهه خلق جمهوری آذربایجان، تاکید الهام علی اف رئیس جمهوری این کشور بر "پایان یافتن مناقشه قراباغ" را عبث و خودفریبی دانست.

علی کریم لی در گفتگو با کانال یوتیوبی "ساعت آذربایجان"، گفت:

"علت بروز و آغاز مناقشه قراباغ، تلاش ارامنه قراباغ کوهستانی برای جدایی از جمهوری آذربایجان بود که به علت مخالفت دولت مرکزی باکو این مناقشه آغاز شد و ده ها هزار نفر کشته و بیش از یک میلیون نفر نیز آواره شدند. زیرا، ما به تشکیل دولت مورد نظر ارامنه قراباغ و جدایی شان از جمهوری آذربایجان رضایت ندادیم. فرق قضیه در این است که تاکنون ارمنستان تامین امنیت جدایی طلبان در قراباغ کوهستانی را به عهده داشت ، اما از مدتی قبل تامین امنیت آن ها به   روسیه واگذار شده است".

با توجه به اظهارات علی کریم لی که خود زمانی در راس وزارت کشور و مجلس ملی جمهوری آذربایجان خدمت می کرد ، باید گفت: برغم امضای اسناد توافقنامه های صلح، بعید است این رویداد مهم درچنین شرایطی به پایان برسد. علی الخصوص که ارمنستان در شرایط فعلی در ضعف به سر می برد و بعید نیست با قدرت گرفتن، بار دیگر به اشغال اراضی جمهوری آذربایجان اقدام نماید.

محمدعلی طالبی