ایران پرس: نخست‌وزیر پاکستان اعلام کرد، اسلام‌آباد برای تشکیل یک دولت فراگیر شامل تاجیک‌ها، هزاره‌ها و ازبک‌ها در افغانستان با گروه طالبان مذاکرات را آغاز کرده است.

«عمران خان» این تصمیم را پس از دیدار خود با سران کشورهای همسایه افغانستان به‌ویژه امام‌علی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان در دوشنبه اتخاذ کرد.

نخست‌وزیر پاکستان در پیام خود تصریح کرد: پس از درگیری‌های 40 ساله، دولت فراگیر به برقراری صلح و ثبات در افغانستان کمک کرده و این امر هم به نفع کابل و هم منطقه است.

عمران خان افزود: "پس از مذاکرات در دوشنبه با رهبران همسایگان افغانستان و به ویژه گفت وگوی طولانی با امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان، گفت وگوها با طالبان برای تشکیل دولت فراگیر در افغانستان شروع شده است."

سخنان نخست وزیر پاکستان درباره آغاز مذاکرات دولت این کشور با طالبان برای تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، حاکی از تکاپوی اسلام آباد برای کمک به تحقق شعار مشارکت همه گروه ها درآینده سیاسی این کشور است.

با وجود آنکه طالبان از 15 اوت همزمان با ساقط کردن دولت «محمد اشرف غنی» در افغانستان، شعار تشکیل دولت فراگیر در این کشور را مطرح کرد اما تاکنون نشانه ای از پایبندی به این شعارمشاهده نشده است.

به خصوص آنکه پس از انتشار کابینه جدید افغانستان از سوی طالبان، مشخص شد که این کابینه همه اقوام حاضر در جامعه این کشور را نمایندگی نمی کند و دولت اعلام شده توسط این گروها اعضای طالبان هستند که برای تصدی وزارتخانه های افغانستان معرفی شده اند.

همین مسئله موجب شد تا برخی شخصیت ها و گروه های سیاسی در افغانستان به کابینه معرفی شده طالبان اعتراض کنند و آنرا تنها در انحصار یک قوم مشخص دراین کشور بدانند.

اگر چه طالبان در اثر فشارهای داخلی و بین المللی به تازگی گفته اند کابینه فعلی افغانستان موقتی است و در چند ماه آینده اعضای اصلی کابینه این کشور معرفی می شوند. 

در شرایطی  که در داخل افغانستان و درسطح بین المللی از طالبان انتظار می‌رود که به وعده خود برای تشکیل دولت فراگیر عمل کند، هر گونه اطاله دراین روند ممکن است با واکنش های تندتر ملی و بین المللی همراه شود.

به همین دلیل است که پیش بینی می شود طالبان با موقتی اعلام کردن کابینه فعلی درصد رایزنی با گروه های دیگر قومی در افغانستان برای کاستن از این فشارها است.

هدف پاکستان از ورود به چرخه مذاکرات با طالبان برای تشکیل دولت فراگیر

به خصوص آنکه در ماه های اخیر بارها کشورهای غربی درباره تحریم های بیشتر طالبان در صورت نقض دموکراسی فعلی در افغانستان هشدار داده اند.   

در چنین شرایطی است که پاکستان برای آنکه بتواند فضای کنونی ناشی از حکمرانی طالبان در افغانستان را کنترل کند و مانع از هر گونه فشار سیاسی بیشتر بر این گروه بشود، وارد چرخه مذاکرات با طالبان برای تشکیل دولت فراگیر شده است.

به عبارت دیگر پاکستان قصد دارد در شرایطی که طالبان قدرت را در افغانستان در اختیار گرفته است با توجه به تجربه خود در عرصه حکومتداری،زمینه پایداری قدرت این گروه در این کشور را تقویت کند.

درنشست اخیر سازمان همکاری شانگهای در تاجیکستان هم شرکت کنندگان به طور اجماع بر لزوم تشکیل دولت فراگیر و فراهم شدن زمینه مشارکت همه گروه های قومی در آینده سیاسی افغانستان تاکید کردند که این مسئله نشان دهنده واکنش جهانی و منطقه ای به طالبان در صورت اصرار بر تشکیل حکومتی تک قومی دراین کشور است. 

نویسنده: محمدرضا عسگری        

117