ایران پرس: رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا آزمایش اخیر یک موشک فرا صوت توسط چین را بسیار نگران کننده خواند.

ژنرال «مارک میلی» توان تسلیحاتی پکن را بسیار فراتر از این آزمایش دانست و گفت: "چین بزرگ ‌ترین چالش ژئواستراتژیک برای آمریکا خواهد بود و هیچ شکی در آن ندارم." این مقام ارشد نظامی آمریکا تصریح کرد: "توسعه چین بسیار منحصر به‌ فرد بوده و مانند آن را ندیده‌ایم. آنها ارتشی ساخته‌اند که بسیار قابل توجه و برجسته است."

نگرش رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در باره چین به عنوان بزرگترین چالش ژئو استراتژیک آمریکا درقرن بیست و یکم در واقع انعکاسی از تلقی و نگاه کلی واشنگتن درباره نقش و نفوذ و کار کرد چین در منطقه ایندو پاسیفیک و نیز در عرصه بین المللی است.

دولت «جو بایدن» رویکردی تهاجمی را علیه رقبای اصلی آمریکا در عرصه بین المللی یعنی چین و روسیه دنبال می کند. در سند «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» دولت جدید آمریکا که در اواخر ژانویه 2021 منتشر شد، مهم ترین تهدیدات علیه آمریکا از سوی دو قدرت بین المللی شرقی  و اورآسیایی یعنی چین و روسیه دانسته شده است.

با این حال اظهارات متعدد مقامات ارشد آمریکایی نشان می دهد که از دیدگاه دولت بایدن، تهدید اصلی و جدی «جمهوری خلق چین» است. در واقع با ورود جو بایدن به کاخ سفید تنش های ایالات متحده و چین نه تنها فروکش نکرده، بلکه جنگ سرد میان دو کشور نگرانی درباره بروز درگیری این دو قدرت جهانی را افزایش داده است.

نگرانی واشنگتن از رشد اقتصادی چین

نگرانی واقعی واشنگتن جدای از اتهامات تکراری آن علیه پکن، ظهور چین به عنوان قدرت اول اقتصادی جهان تا چند سال آینده و نیز افزایش روزافزون قدرت نظامی آن است که معادلات امنیتی کنونی و موقعیت سنتی آمریکا در شرق آسیا به عنوان قدرت نظامی تاثیرگذار را به چالش کشیده است. لذا آمریکا به دنبال تضعیف چین به هرقیمت است.

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در این باره می گوید: "بزرگترین چالش ژئوپلتیک قرن بیست و یکم یعنی روابط مان با چین را مدیریت خواهیم کرد. روابط با این غول آسیایی زمانی که لازم باشد، رقابتی، زمانی که توانا باشد، به صورت همکاری و زمانی که لازم باشد، خصمانه خواهد بود. ما با چین از موضع قدرت گفت و گو می کنیم."

در سند امنیتی دولت بایدن یعنی «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» ضمن اشاره به افزایش تاثیر گذاری چین در عرصه جهانی تصریح شده که چین تنها رقیبی است که می‌تواند قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری خود را برای اعمال چالشی پایدار بر نظام باثبات بین‌المللی ترکیب کند.

لبه تیز انتقادات واشنگتن بر اقدامات چین در ابعاد مختلف اقتصادی و تجاری، نظامی و امنیتی و حقوق بشری متمرکز شده و اکنون در صدد مهار این کشور از جمله از طریق اقدامات مشترک با متحدان خود در حوزه ایندوپاسیفیک است.

آمریکا مدعی است که اقدامات چند سال اخیر چین به ویژه در دریای چین جنوبی موجب به خطر افتادن آزادی کشتیرانی و تهدید امنیت کشورهای این حوزه آبی شده است. ضمن این که پکن با جدیت به احداث جزایر مصنوعی با هدف توسعه قلمرو آبی در راستای اهداف اقتصادی و استراتژیک خود در دریای جنوبی  چین ادامه می دهد.

لذا آمریکا به همراه متحدانش به تقویت حضور نیروهای دریایی و هوایی خود در این منطقه پرداخته اند. با این حال برخی تحلیلگران بر این باورند که ایالات متحده، به رغم هزینه‌ های هنگفت نظامی‌اش، در جنگی تمام عیار با چین بازنده خواهد بود.

دریاسالار« فیلیپ دیویدسون» رئیس سابق فرماندهی ایندوپاسیفیک آمریکا می گوید: "ارتش چین طی شش سال آینده بر ارتش آمریکا «برتری» خواهد یافت و «ناگزیر وضعیت موجود در شرق آسیا را دگرگون خواهد کرد.»"

البته واشنگتن در دوره ریاست جمهوری بایدن برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب چین را سرلوحه سیاست خود درمنطقه ایندوپاسیفیک قرارداده و رویکرد ائتلاف سازی علیه چین را دراین منطقه ژئو استراتژیک دنبال می کند.

ایجاد پیمان چهارگانه موسوم به «کواد» متشکل از آمریکا، استرالیا، ژاپن و هند و ائتلاف سه گانه آمریکا، بریتانیا و استرالیا موسوم به «آکوس» دراین راستا صورت گرفته است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117