ایران پرس: سیاست ها و اقدامات طالبان در افغانستان در حدود پنج ماه گذشته که این گروه قدرت را در اختیار گرفته است، اعتراض های مردمی را در پی داشته است.

در تازه ترین اعتراض ها، جمعی از زنان در کابل پایتخت افغانستان روز سه شنبه با تجمع در خیابان‌های این شهر با اعتراض به وضعیت موجود، تامین حقوق خود را خواستار شدند.          

این زنان در جریان اعتراضات شعارهایی چون «ما زنان بیداریم، از تبعیض بیزاریم»، «ما صدای مردم گرسنه هستیم»، «حکومت قانونی میخواهیم» سر دادند.در همین حال برخی رسانه ها از تیراندازی طالبان به سمت معترضانی خبر دادند که در شهر کابل در حمایت از حقوق زنان تجمع کرده بودند.

شمار زیادی از پزشکان و کارکنان بخش بهداشت ولایت سمنگان نیز با برگزاری تجمعی ضمن انتقاد از خلف وعده طالبان درباره پرداخت حقوق معوقه، توجه جدی مقامات ارشد این گروه  را در این خصوص خواستار شدند.

از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در 15 اوت گذشته، بارها تجمعات اعتراضی دربرخی شهرهای این کشور در خصوص خلف وعده های طالبان و همچنین نادیده گرفتن حقوق زنان، اقوام،اقلیت ها و گروه های مختلف برگزارشده است.

در حال حاضر افزایش اعتراض های صنفی از جمله جامعه زنان افغانستان، کارکنان بخش بهداشت و درمان و کارمندان دولتی به پرداخت نشدن چند ماهه حقوقشان، چالشی است که می تواند در آینده ابعاد بیشتری به خود بگیرد و دولت طالبان را با گسترش اعتراض های داخلی مواجه کند.

عمده ترین اعتراض ها در افغانستان مربوط به زنان این کشور است که به گفته رسانه ها بتدریج  با محدودیت های بیشتری روبرو می شوند.        

پس از آنکه طالبان تحصیل و آموزش زنان و دختران را در افغانستان محدود کرد، به تازگی نیز ظاهرا مسافرت زنان بدون محارم را در این کشور منع کرده است.

در چنین شرایطی این نگرانی در جامعه زنان افغانستان وجود دارد که بتدریج دولت طالبان، محدودیت های بیشتری را برای آنان وضع کند.

به همین دلیل است که پس از انتشار گزارش هایی درباره محدودیت برای سفر زنان در افغانستان، شماری از زنان کابل با برگزاری تظاهرات خواستار برچیده شدن محدودیت ها از جامعه زنان و احترام دولت طالبان به حقوق مصرح و پذیرفته شده آنان در سطح بین المللی شدند.

تظاهرات کارکنان بخش بهداشت و درمان در ولایت سمنگان و اعتراض های مشابهی که در ماه های گذشته درخصوص پرداخت نشدن حقوق کارمندان در افغانستان برگزار شد، نشان داد که طالبان با شرایط کنونی امکان اداره امور این کشور را ندارد.

این احتمال مطرح است که چنانچه طالبان نتوانند بر خلاف دیدگاه و گفتمان خود آزادی های فردی و اجتماعی به خصوص حقوق زنان را به رسمیت بشناسند،علاوه بر مواجهه با اعتراض های گسترده داخلی ،می تواند با واکنش منفی جامعه جهانی نیز روبرو می شود.

به خصوص آنکه در حال حاضر جامعه جهانی با دریافت گزارش هایی از داخل افغانستان درباره نادیده گرفته شدن حقوق اقوام، اقلیت ها و زنان حاضر به شناسایی رسمی حاکمیت طالبان در این کشور نیستند.

دولت طالبان نیاز دارد که علاوه بر اعتماد سازی داخلی با هدف ترغیب کشورهای مختلف برای به رسمیت شناختن این گروه، زمینه برای برقراری دوباره کمک های مالی بین المللی و آزادسازی پول های بلوکه شده توسط آمریکا را از طریق احترام به حقوق فردی و اجتماعی، اصل جمهوریت و دموکراسی فراهم کند.

نویسنده:محمدرضا عسگری

زنان