در همین حال ماهیندا یاپا آبیواردانا، رئیس پارلمان سریلانکا نیز اعلام کرد گوتابایا راجاپاکسه، رئیس جمهور این کشور ۱۳ ژوئیه استعفا می دهد.
در پی تشدید اعتراض های ضد دولتی در سریلانکا، سخنگوی نخست وزیر این کشور اعلام کرد رانیل ویکرام سینگه، به رهبران احزاب اعلام کرده زمانی که تمامی طرفها در مورد تشکیل دولت جدید به توافق برسند، استعفا خواهد داد.
در همین حال ماهیندا یاپا آبیواردانا، رئیس پارلمان سریلانکا نیز اعلام کرد گوتابایا راجاپاکسه، رئیس جمهور این کشور ۱۳ ژوئیه استعفا می دهد.
رانیل ویکرام سینگه وگوتابایا راجاپاکسه چندین دهه است که به صورت خانوادگی سریلانکا را اداره می کنند و تاکنون اجازه نداده اند کسی خارج از این حلقه بتواند به مقام ارشد سیاسی کشور جهت اداره امور دست یابد. اما آنان پس از بزرگترین موج اعتراضات عمومی در سریلانکا آمادگی خود را برای کناره گیری از قدرت اعلام کرده اند.
اگرچه بحران اقتصادی سریلانکا از سال 2019 با افزایش قیمتهای عمومی بخصوص موادغذایی آغاز شد اما رکود مهمترین منع ارز آوری این کشور یعنی صنعت توریسم به دلیل فراگیری کووید 19 موجب خالی شدن صندوق ذخیره ارزی سریلانکا شد و دولت این کشورعملا از واردات کالاهای اساسی و از جمله سوخت عاجز ماند.
براساس آمارهای اعلام شده، سریلانکا بالغ بر 51 میلیارد دلار بدهی خارجی دارد و تقریبا سالانه باید 7 میلیارد دلار آنرا بپردازد.اقدام رئیس جمهوری سریلانکا در کاهش مالیات هر چند برای جلب نظر مردم و ایجاد محبوبیت برای خانواده گوتابایا راجاپاکسه مفید بود اما عملا موجب کاهش ذخیره دولتی شد.
روزنامه آدادرانا چاپ کلمبو در این باره می نویسد:
بحران سریلانکا از اقتصادی آغاز شد اما به دلیل ناتوانی دولت در حل آنها و تضعیف روزافزون قدرت خرید مردم حداقل به میزان 30 درصد، موجب بروز خشم عمومی و سیاسی شدن اعتراضها شد.
اما آنچه که بیشتر موجب دگرگونی سیاسی در کشور جزیره ای سریلانکا واقع در اقیانوس هند شد علاوه بر سوء مدیریت دولت و استقراض انباشته در سالهای اخیر، تشدید رقابت کشورهای منطقه برای نفوذ در کشورهای واقع در اقیانوس هند است.
اهمیت یافتن راههای دریایی در عرصه تجارت جهانی موقعیت سریلانکا را نیز در رقابتهای منطقه ای بخصوص میان چین و هندوستان شدت بخشیده است. در این حال آمریکا نیز تلاشهای مضاعفی را برای تبدیل سریلانکا به پایگاه نظامی خود به بهانه مقابله با تروریسم پیگیری می کند. نشانه های تشدید رقابتها و نفوذ در میانمار، بنگلادش ، نپال و اکنون در سریلانکا کاملا مشهود است و هر یک از کشورها می کوشند عوامل خود را وارد مدار قدرت در کشورهای منطقه کنند.
به همین دلیل نوع برنامه ریزی و رویکرد دولت کلمبو بخصوص در بخش مالی در نحوه ادامه حمایت و یا سلب آن موثر بوده است به گونه ای که رویکرد دولت سریلانکا به کسب وام از صندوق بین المللی پول موجب ناخشنودی چین و اجرا نکردن توافق تبدیل ذخیره ارزی سریلانکا شد.
در هر حال، رئیس جمهوری و نخست وزیر سریلانکا در حالی برای کناره گیری از قدرت اعلام آمادگی کرده اند که نه تنها ذخایر ارزی این کشور خالی است بلکه سریلانکا به دلیل ناتوانی در پرداخت، فاقد توانایی لازم برای حل مشکلات ناشی از سوخت و مواد غذایی و حتی کود شیمیایی برای کشاورزی است.
از اینرو هر دولت دیگری نیز بر سر کار آید در کوتاه مدت نمی تواند مشکلات این کشور را حل نماید. بخصوص آنکه مردم سریلانکا باید منتظر باشند که دولت بعدی این کشور متمایل به کدام کشور منطقه ای و بین المللی خواهد بود که در نحوه حل بحران نیز موثر است.113
نویسنده :مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
استعفای نخست وزیر سریلانکا بعد از یورش معترضان به خانه رییس جمهور
اقامتگاه رئیس جمهور سریلانکا به تصرف معترضان درآمد
نخست وزیر سریلانکا استعفا کرد