ایران پرس: ارتش چین به ماجراجویی جزیره تایوان هشدار داد.

فرماندهی حوزه شرقی ارتش چین در بیانیه ای ضمن اشاره به انجام شدن مأموریت‌های رزمایش اطراف جزیره تایوان، هشدار داد، نیروهای این کشور در حالت آماده برای نبرد باقی می‌مانند.

فرماندهی حوزه شرقی ارتش چین تصریح کرد، نیروهای این کشور تحولات اوضاع در تنگه تایوان را به دقت زیر نظر خواهند داشت، به طور منظم گشت‌زنی خواهند کرد و به آموزش نظامی ادامه خواهند داد تا آماده نبرد باشند.

چین می گوید، هدف پکن از رزمایش اطراف جزیره تایوان، هشدار به آمریکا و درسی به جدایی طلبان تایوان است.

درهمین حال، چندین کشتی نیروی دریایی چین به انجام ماموریت در سواحل شرقی تایوان ادامه دادند که همین امر موجب صف‌آرایی کشتی‌های جنگی تایوانی در برابر آن‌ها شد.

برنامه ارتش چین برای حفظ نظامیان شرک کننده در رزمایش اخیر در تنگه تایوان حتی پس از پایان این تمرین نظامی بر اساس جدول زمانی که پیشتر منتشر شده بود، نشان می دهد تنش ها در روابط پکن و تایپه تداوم یافته است و این شرایط ممکن است تا چند ماه اینده بر روابط آنان سایه اندازد.

تنش در روابط چین و تایوان پس از آن به اوج رسید که «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا دراقدامی جنجال برانگیز و بر خلاف اصل چین واحد ،چند روز پیش وارد تایپه شد و با برخی مقامات جزیره تایوان گفتگو کرد.

ارتش چین همزمان با سفر پلوسی به تایوان رزمایشی در تنگه تایوان برگزار کرد که  به گفته مقامات پکن پیام این اقدام هشدار به جدایی طلبان و درسی برای کاخ سفید بود. 

با توجه به آنکه مناقشه بین چین و تایوان همچنان ادامه یافته است، این پرسش وجود دارد این تنش که می تواند بخشی از تمرکز اقتصادی چین را به خود معطوف کند، تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و عادی شدن شرایط در روابط آنان در چه بستری امکان پذیر خواهد بود؟

«هریس تمپلمن» کارشناس علوم سیاسی از دانشگاه استنفورد می گوید: "برقراری مجدد تعادلی پایدار میان چین و تایوان نیازمند دیپماسی پیچیده‌ای است. در نهایت نمی‌دانم این تقابل چگونه خواهد بود، اما به نظر من چند هفته سختی را پیش رو خواهیم داشت."

این دیدگاه وجود دارد که سیاست برخورد  قاطع چین با جدایی طلبان در تایوان و ناقضین چین واحد در سطح منطقه ای و بین المللی، راهبردی است که مقامات ارشد پکن برای صیانت از اقتدار ملی خود در دستور کار قرار داده اند که بخش عمده آن انتقال پیام به آمریکا درباره هر گونه تلاش برای مخدوش کردن خطوط قرمز پکن است.

«هارش وی پنت» تحلیلگر سیاست خارجی بنیاد پژوهشی آبزرور می گوید: "«شی جین پینگ» نمی‌خواهد با ورود به دوره سوم ریاست‌جمهوری خود- که بی‌سابقه است- به مثابه رهبری که نشانه‌ای از ضعف در او هست، دیده شود و می‌خواهد نامش در تاریخ به عنوان رهبری بماند که تایوان را متحد کرد.بنابراین مطمئنا هزینه‌ها برای تایوان افزایش خواهد یافت."

به نظر می‌رسد تنش چین و تایوان از سطح کنونی فراتر نخواهد رفت، زیرا ادامه این مناقشه می تواند برای پکن که رقابت جدی اقتصادی با آمریکا دارد، هزینه های گزافی بدنبال داشته باشد و تایوان نیز حاضر نیست پیامدهای غیر قابل پیش بینی هر گونه تلاش برای تشدید خشم پکن را بپذیرد.    

نویسنده: محمدرضا عسگری

117