ایران پرس: برگزاری رزمایش مشترک ژاپن و آمریکا از تقویت روابط نظامی دوجانبه حکایت دارد؛ بخصوص آنکه این رزمایش با هدف آموزش تیراندازی با سلاح‌های نوین برگزار می شود.

این رزمایش که در شهر یاماتو در استان «کوماموتو» جزیره کیوشوی ژاپن با بیش از دو هزار نظامی آمریکایی و ژاپنی برگزار می‌شود، برای اولین بار نیروهای ژاپنی از موشک انداز دستی ضد تانک جاولین ساخت آمریکا استفاده می کنند.

براساس ماده نهم قانون اساسی ژاپن این کشور نمی تواند ارتش داشته باشد و به قدرت نظامی تبدیل شود. تلاش‌های «آبه شینزو» نخست وزیر فقید ژاپن برای اصلاح قانون اساسی این کشور برای داشتن ارتش قدرتمند بی نتیجه ماند اما آمریکا که در سال‌های اخیر از محرک های اصلی نظامی گرایی ژاپن بوده است به این کشور اجازه داد این روند را با جدیت و تحت عنوان مقابله با آنچه تهدیدات کره شمالی و چین عنوان و توجیه می کند دنبال تا در آینده  دارای ارتش قدرتمند شود.

این در حالی است که مردم ژاپن همچنان ‌مخالف نظامی گرایی حزب حاکم لیبرال دمکرات است که اخیرا خیز بلندی را برای توسعه بیش از پیش روابط بخصوص در بخش نظامی با آمریکا برداشته است.

«موتوکو ریچ» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "مردم ژاپن تمایلی برای اصلاح قانون اساسی این کشور ندارند، زیرا نگران تکرار دوره استعماری ژاپن هستند."

آمریکا از تشویق ژاپن به نظامی گرایی چند هدف را دنبال می کند:

اول آنکه می کوشد از روحیه تهاجمی و استعمارگرایه ژاپنی ها که تجربه تلخی برای چین و کره جنوبی محسوب می شود برای ایجاد هراس در این کشورها استفاده کند.

دوم با افزایش هزینه های نظامی ژاپن کشورهای منطقه را وادار به افزایش بودجه نظامی کند تا رقابت‌های نظامی منطقه ای تشدید شود.

سومین هدف آمریکا که در واقع اصلی ترین آن است وادار کردن چین به تمرکز بر نظامی گرایی و تخصیص بخش مهمی از بودجه سالانه اش به برنامه های نظامی و کاستن از رشد اقتصادی است.

«یانگ یو جون» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "چین نگران پیامدهای نظامی گرایی ژاپن است و بارها در این باره هشدار داده است. آمریکا نیز برای تحریک هر چه بیشتر ژاپن در این راستا و توجیه آن، به چین هراسی و کره شمالی هراسی دامن می زند."

در هر حال، الگوهای رفتاری آمریکا در قبال چین نشان می دهد که واشنگتن در حال اجرای همان سیاست مقابله با اتحاد شوروی با هدف تضعیف اقتصادی کشورهای رقیب است. آمریکا با کشاندن شوروی به رقابت‌های تسلیحاتی موجب تضعیف قدرت اقتصادی و در نهایت فروپاشی آن شد. به نظر می رسد چین با آگاهی از این راهبرد آمریکا، بسیار هوشیارانه تر با نظامی گرایی آمریکا و متحدانش در منطقه مقابله می کند.

نویسنده: مجید وقاری 

117