ایران پرس: «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت امور خارجه چین به آمریکا در مورد ادامه فروش تسلیحات به تایوان هشدار داد.

وانگ ونبین اعلام کرد، برخی در آمریکا به دنبال استفاده از تایوان برای مهار چین هستند، اما باید بدانند این اقدامات بسیار خطرناک و نوعی بازی با آتش است.

سخنگوی وزارت خارجه تایوان تاکید کرد: پکن از واشنگتن می‌خواهد ضمن احترام به اصل چین واحد و سه بیانیه مشترک دیگر، به فروش سلاح و روابط خود با تایوان خاتمه دهد.

این هشدار در حالی است که خبرهایی در مورد تصمیم تایوان برای خرید 400 موشک هارپون از آمریکا در رسانه های این کشور منتشر شده است.

در این حال، بنا به ادعای بلومبرگ، پنتاگون هفتم آوریل به طور غیر مستقیم میزان این قرارداد را یک میلیارد و یکصد و هفتاد میلیون دلار عنوان کرد که مدت اجرای آن تا 2029 است.

این بدان معنا است که آمریکا به رغم اعتراض های چین همچنان درصدد فروش تسلیحات به جزیره تایوان برای به اصطلاح افزایش توان دفاعی ان است.

این در حالی است که خود تایوان نیز می داند که در صورت بروز هر گونه درگیری احتمالی میان این جزیره و چین، تایوان توان مقاومت در برابر حملات برق آسای چین را ندارد.

«لی مینگ» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: "آمریکا از تایوان به دو جهت استفاده می کند اول انکه تایوان را به عنوان بازار خوبی برای فروش تسلیحات خود در منطقه قرار داده است و دوم اینکه امریکا از تایوان به عنوان اهرم فشار بر چین استفاده می کند. این در حالی است که آمریکا به حساسیت های چین در این خصوص واقف است و به نظر می رسد به طور عمد در حال سنجش صبر و بردباری چین در قبال تایوان است."

سیاست کنترلی آمریکا در قبال تایوان

آمریکا با توجه به اینکه به پیامدهای بروز هر گونه درگیری در تنگه تایوان واقف است سیاست کنترل و مدیریت بحران را در قبال تایوان در پیش گرفته است، اما این به معنای آن نیست که چین در برابر اقدامات تحریک آمیز آمریکا ساکت بنشیند و عکس العمل نشان ندهد.

اگرچه پیشتر، چین سیاست صبر راهبردی را در قبال مداخلات آمریکا در امور تایوان در پیش گرفته بود، اما اکنون به این نتیجه رسیده است که تداوم این سیاست موجب گستاخ تر شدن استقلال طلبان تایوان و واشنگتن‌ در حمایت از آنها شده است.

از اینرو چین اخیرا با برگزاری پی در پی رزمایش دریایی و هوایی به آمریکا نشان می دهد که بالاخره پکن نیز در مورد تحرکات نظامی آمریکا در منطقه صبری دارد و هر لحظه ممکن است لبریز شود.

«هنری کیسینجر» کارشناس ارشد بین المللی در آمریکا بارها درباره پیامدهای لبریز شدن صبر چین در قبال تایوان به کاخ سفید هشدار داده است.

به اعتقاد کیسینجر، مساله تایوان خط قرمز و سرزمینی چین است و آمریکا نمی تواند بی محابا از این خط عبور کند، چرا که به هر حال چین نیز بارها تاکید کرده است از این خط قرمز سرزمینی خود کوتاه نخواهد آمد.

در هر حال، فشارهای آمریکا بر چین از دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» وارد فاز جدیدی شد و کاخ سفید با ایجاد جنگ تجاری به تعبیر خودشان جنگ جهانی سوم را کلید زده اند که اخیرا ترامپ در واکنش به باخت دلار در برابر یوان، چین آنرا برای آمریکا باخت جنگ جهانی سوم تعبیر کرد.

از اینرو دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا از طریق افزایش فشار بر چین از یکسو می کوشد بر شکست آمریکا در بخش تجاری در برابر چین سرپوش بگذارد و از سوی دیگر اتفاقی مانند بحران اوکراین را در قبال تایوان و چین مدیریت کند که به نظر می رسد چین به خوبی توانسته است این سیاست جنگ طلبانه آمریکا را خنثی کند.

با این حال، تنش بین آمریکا و چین از زمان سفر «نانسی پلوسی» رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان هر روز درحال افزایش است.

به گونه ای که علیرغم اعتراض و هشدارهای مکرر چین، چندین هیات دیگر آمریکایی شامل قانونگذاران و برخی فرمانداران ایالتی نیز از آن زمان به تایوان سفر کرده‌اند. در این حال کشورهای متحد آمریکا نیز اقدام به اعزام هیات هایی به تایوان می کنند که دولت پکن این اقدامات را تحریک آمیز و مداخله در امور داخلی و حمایت از جدایی طلبان تایوانی خوانده است.

اگرچه تایوان از سال 1949 از سوی یک دولت محلی خودمختار اداره می‌شود، اما پکن این جزیره را بخشی از سرزمین اصلی خود می داند و درصدد است از طریق مسالمت آمیز مانند هنگ کنگ و ماکاّئو به سرزمین مادری ملحق کند که امریکا و اروپا در حال مانع تراشی در برابر آن هستند.

اظهارات مقامات اروپایی مبنی بر اهمیت راهبردی و تجاری تایوان برای غرب در همین راستا قابل توجه و تامل است.

نویسنده: مجید وقاری

117