تردیدی نیست که شلیک موشک کره شمالی ناشی از تحرکات نظامی آمریکا و متحدانش در منطقه جنوب شرقی آسیا است و آمریکا به منظور وارد ساختن فشار بر چین و کره شمالی، مدام درپی تحریک این کشورها است. سیاست های آمریکا موجب می شود، کشورهای مستقلی نظیر چین و کره شمالی ضمن نگرانی های مداوم، بخشی از توانمندی های خود را در جهت امور نظامی هزینه کنند.
موشک بالستیک کره شمالی صبح روز ۱۹ ژوئیه در حالی شلیک شد که دولت پیونگ یانگ هفته گذشته نیز موشک بالستیک قارهپیمای هواسونگ-۱۸ را به سمت در سواحل شرقی این کشور شلیک کرد. آمریکا، کره جنوبی و ژاپن پرتاب این موشک کره شمالی را محکوم کردند اما کره شمالی با رد این محکومیت، اعلام کرد: این اقدام در راستای دفاع از خود انجام شده است.
کارشناسان بر این باورند که آمریکا با سیاست های جدیدی نظیر دادن دست دوستی هر چه بیشتر نظامی به ژاپن و کره جنوبی، درصدد ایجاد یک مثلث نظامی مشابه ناتو در منطقه جنوب شرقی آسیا است و آمریکا با این اقدامات، می تواند هرگاه لازم دید منطقه جنوب شرقی آسیا را دچار تنش و درگیری کند.
در عین حال، هواپیماهای جاسوسی آمریکا مدام در آسمان کره شمالی پروز می کنند. بدیهی است که این تحرکات آمریکا می تواند بیشترین میزان تحریک طرف مقابل را در پی داشته باشد. از جمله این که شلیک موشک بالستیک کره شمالی پس از آن صورت گرفت که پیونگ یانگ هواپیماهای جاسوسی آمریکا را به نقض حریم هوایی خود متهم کرد.
کره شمالی همچنین ورود زیردریایی هستهای مجهز به موشک کروز آمریکا به کره جنوبی را محکوم و تاکید کرده است که به آن واکنش نشان خواهد داد. زیردریایی اعزامی آمریکا به سواحل کره جنوبی پس از چهار دهه وارد منطقه جنوب شرقی آسیا شده است و تردیدی نیست که می تواند مشکلات کشورهای مستقل این منطقه را تشدید کند. در نخستین واکنش، سخنگوی وزارت دفاع کره شمالی هفته گذشته طرح اعزام زیردریایی با توان هسته ای به منظقه را محکوم کرد و هشدار داد: «این اقدام آمریکا ممکن است در عمل به بدترین بحران و درگیری هسته ای در دنیا منجر شود».
دولت کره شمالی بارها اعلام کرده است؛ تا زمانی که آمریکا و متحدان منطقهای اش از اقدامات مخرب و تنشزا علیه دولت پیونگ یانگ دست بر ندارند، این کشور نیز برای دفاع از سرزمین خود، بر توان نظامی اش خواهد افزود. تحرکات اخیر آمریکا نشان می دهد که کره شمالی چاره ای جز موشک پرانی ندارد. در حالی که چنین به نظر می رسد آمریکا با تحرکات خود، تلاش مضاعفی به کار گرفته است تا با تحریک هر چه بیشتر کره شمالی، اهداف خود را در منطقه محقق سازد.
«کیم یو جونگ» خواهر رهبر کره شمالی که از مقام های بلندپایه دولت پیونگ یانگ محسوب می شود، اخیرا در واکنش به اظهارت مشاور امنیت ملی کاخ سفید بار دیگر در هشداری، خطاب به آمریکا اعلام کرد: «متوقف کردن پیشرفت تسلیحاتی کره شمالی تنها یک رویا است.»
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته بود: «آمریکا نگران است کره شمالی یک آزمایش موشک بالستیک قاره پیما دیگر انجام دهد.»
در حقیقت، آمریکا به شدت در پی اقداماتی است که کره شمالی را به موشک پرانی وادار کند. تحرکات بیش از یکسال گذشته نظامی آمریکا در جنوب شرقی آسیا این حقیقت را اثبات می کند. به عبارت دیگر، آمریکا با ترساندن ژاپن و کره جنوبی تلاش می کند رضایت این کشورها را برای همکاری نظامی جلب کند. اتفاقی که در همین حد باقی می ماند و زمینه های تهدید چین و کره شمالی را از حالت موقتی به دائمی تبدیل می کند.
نویسنده: طالبی
116