ایران پرس - شورای اروپا، تحریم‌های خود علیه ایران را به بهانه ادامه نقض حقوق بشر در ایران به مدت یک سال دیگر تمدید  کرد.  پایگاه اینترنتی شورای اروپا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد؛این شورا در یازدهم آوریل سال 2017 میلادی، تدابیر محدودیت زای خود را در واکنش به  آنچه نقض جدی حقوق بشر در ایران، خوانده شده  تا سیزده آوریل 2018 تمدید کرد.

این تدابیر شامل مواردی همچون ممنوعیت سفر و توقیف دارایی‌ها علیه فهرستی از شخصیت های حقیقی و یک شرکت (شخصیت حقوقی) است. ممنوعیت صادرات تجهیزاتی که ممکن است از آنها برای سرکوبِ داخلی استفاده شود و همچنین تجهیزات نظارت بر ارتباطات از راه دور از موارد تحریم هایی است که نخستین بار در سال 2011 میلادی، علیه ایران وضع شد.

مسئله حقوق بشر بدون شک یکی از دغدغه های جهانی است اما استفاده ابزاری از موضوع حقوق بشر؛  نیز در حال تبدیل شدن به یک معضل جهانی است.  متاسفانه بسیاری از اتفاقات ناگواری که هر روز در نقاط مختلف جهان با نقض آشکار حقوق انسان ها تکرار می شود ؛ نتیجه همین برخورد های گزینشی و پنهان شدن اهداف سیاسی زیر نقاب حقوق بشر است. نمونه های فراوان این دوگانگی را می توان در اقدامات خود سرانه  در نقاط مختلف جهان و وضعیت اسفبار تبعیض نژادی در امریکا و فروش انواع سلاحهای ممنوعه کشورهای غربی به رژیم های کودک کش نظیر عربستان  و اسراییل دید که با استفاده از آنها تاکنون هزاران زن و کودک از جمله در یمن ، فلسطین ،عراق و افغانستان قربانی آنها شده اند.

مسئله حقوق بشر درواقع با اقدامات دوگانه غرب، گرفتار سیاست زدگی شده است. عملکرد اتحادیه اروپا در زمینه حقوق بشر نیز دچار تناقض های آشکار است و حرف و عمل بیشتر کشورهای این اتحادیه بیانگر نوعی از دو گانگی است که با ابهامات جدی مواجه است.

هدف شورای اروپا از تمدید تحریم های حقوق بشری ضد ایران را نیز می بایست از همین زاویه مورد توجه قرار داد. هدف از این اقدام اتحادیه اروپا القای این مسئله است که در نظام جمهوری اسلامی آزادی ها سرکوب و انسان ها تحت شکنجه قرار دارند و این اتحادیه به این علت  سعی دارد مانع از صدور تجهیزاتی به ایران شود که ممکن است از آنها برای سرکوبِ داخلی استفاده شود .

اما هدف دیگر اتحادیه اروپا از تمدید این تحریم ها؛ باز گذاشتن فضای گفتمان انتقادی و توجیه استمرار تحریم ها علیه ایران است. این اقدامات به منزله سیاسی کردن مسئله حقوق بشر از سوی غرب است. این در حالیست که عملکرد حقوق بشری کشورهایی مثل امریکا و بریتا نیا و فرانسه با آنچه که غرب در باره کشورهای دیگر و مسئله  حقوق بشر می گوید و یا به تصویر می کشد فاصله زیادی  دارد. 

این مدعیان حقوق بشر با پنهان کرده چهره واقعی خود و متهم کردن دیگران به نقض حقوق بشر سعی دارند خود را مدافع حقوق بشر نشان دهند. اما برخوردهای سیاسی کشورهای غربی باعث دور شدن نهادهای حقوق بشری از حمایت واقعی از حقوق بشر شده است و این روند بر خلاف انتظارات جامعه بین المللی  درباره حقوق بشر و مطالبات  واقعی  در این زمینه است. آنگونه که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این اقدام تصریح کرد، اتحادیه اروپا نشان داده است که درک درست و واقع بینانه ای از وضع حقوق بشر در ایران ندارد و با برخوردهای کاملا سیاسی، چشمان خود را بر واقعیات مربوط به حقوق شهروندی در نظام مردم سالاری دینی در ایران بسته است.

قاسمی تاکید کرد: ایران فارغ از این وارونه نمایی ها و جوسازی ها، به مسیر خود در حفظ و ارتقاء حقوق شهروندان خود براساس اصول مترقی اسلامی و قانون اساسی ادامه خواهد داد. 114/113

بیشتر بخوانید:

تشریح دستاوردهای حقوق بشر ایران در روز جهانی حقوق بشر

روز جهانی حقوق بشر/ تاکید ایران بر ضرورت توقف استفاده ابزاری از موضوع حقوق بشر

نقض حقوق بشر در ایران؛ ادعایی با اهداف ایران هراسی/تحلیل

بررسی موارد نقض حقوق بشر در بحرین در شورای حقوق بشر سازمان ملل