ادامه اختلافات اتحادیه اروپا و آمریکا، باعث شده تا مقامات ارشد اتحادیه اروپا، رویکرد انتقادی خود علیه دولت «دونالد ترامپ» را تداوم بخشند.

در این راستا «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی روز چهارشنبه در سخنانی در بروکسل تصریح کرد که کشورهای بیشتری برای همکاری و مشارکت با اتحادیه اروپا اعلام آمادگی می کنند و علت آن هم غیرقابل پیش بینی بودن دولت تازه کار آمریکا است.

موگرینی، خروج آمریکا از توافق آب و هوایی پاریس را یکی از نمونه های بارز این تغییر موضع خواند. به رغم این واقعیت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که بروکسل هم چنان خواهان ایفای نقش جهانی آمریکا از جمله  تعهدات آن در قبال صلح و ثبات و توسعه در دنیا است.

اشاره موگرینی بر تمایل فزاینده کشورهای جهان برای ایجاد روابط نزدیک تر با اتحادیه اروپا با توجه به روند واگرایانه ایی که ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در قبال مسائل مختلف در پیش گرفته قابل تبیین است.

در واقع نه فقط انتقادات های زیادی در باره رفتار و برخورد و مواضع ترامپ در داخل آمریکا از جانب منتقدان وی بویژه دموکراتها و حتی برخی جمهوری خواهان صورت گرفته ، بلکه اکنون شاهد آن هستیم که این موضع انتقادی در سطح جهانی نیز مطرح شده است.آخرین نمونه این مساله ، موضع یکپارچه بسیاری از سران و مقامات کشورها در انتقاد از ترامپ به دلیل خروج آمریکا از توافق آب و هوایی پاریس بود.

در واقع ترامپ بر خلاف اجماع جهانی در زمینه لزم مقابله با تغییرات آب و هوایی که تبلور آن در پیوستن حدود 195 کشور به توافق پاریس بود ، اقدام کرد و این مساله موجب سلب اعتماد به آمریکا در قبال اقدامات و موضع گیری های آتی دولت این کشور درقبال مسائل مهم جهانی و منطقه ای شده است.

از سوی دیگر تمایل آشکار کشورهایی مانند چین ، هند و مکزیک به افزایش تعاملات با اتحادیه اروپا نشان می دهد که تغییری تدریجی اما مستمر در زمینه معادلات قدرت در سطح بین المللی به سود اروپا در حال وقوع است. هر چند اتحادیه اروپا و آمریکا تا قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ، شرکای نزدیک دو سوی آتلانتیک محسوب می شدند، اکنون با گسترش دامنه اختلافات ، به رقبایی تبدیل شده اند که یکی از آنها یعنی اتحادیه اروپا ، تضعیف آمریکا را به منزله تقویت موقعیت خود تلقی می کند.

کما اینکه موگرینی چندی قبل هم تصریح کرد که در سفر اخیرش به کشورهای روسیه، چین، و هند متوجه تمایل این کشورها برای داشتن روابط نزدیک تر با اتحادیه اروپا در حوزه های، تجاری، اقتصادی و امنیتی شده است. از نگاه موگرینی، تمایل جهان برای داشتن روابط نزدیکتری با اتحادیه اروپا، نه به دلیل افزایش محبوبیت این نهاد اروپایی، بلکه به دلیل تغییر شرایط ژئوپلیتیک در جهان است.

موگرینی معتقد است مسائلی مانند ، تنش های کنونی درباره نحوه تامین هزینه های سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و ادامه اختلاف درباره نحوه برخورد با بحران پناهجویان و نیز اختلاف در باره توافق آب وهوایی پاریس، نشان دهنده روند نزولی حضورو نفوذ آمریکا درعرصه بین المللی است که اتحادیه اروپا باید با افزایش حضورو نیز تقویت مناسباتش با کشورهای مهم جهان آن را جبران کند.

پس از تشدید اختلافات آمریکا و اتحادیه اروپا ، مقامات اروپایی از رابطه مبتنی بر همزیستی مسالمت آمیز با آمریکا به جای شراکت استراتژیک سخن گفته اند. تاکید بر همزیستی با اروپا  در دوره ترامپ به معنای پایان یافتن دوره طلایی اتحاد همه جانبه اتحادیه اروپا و آمریکا است. 110/114

بیشتر بخوانید:

پشت‌پای ترامپ به توافق آب و هوایی/ ویدئو

ماکرون: برای توافق پاریس دوباره مذاکره نمی کنیم+ ویدئو

عواقب خروج آمریکا از توافقنامه آب و هوایی پاریس