ایران پرس- محمد المسفر تحلیلگر سیاسی قطری معتقد است قطر با وجود تحریم های شورای همکاری خلیج فارس همه درها را نمی بندد.

خبرگزاری اسپوتنیک امروز پنجشنبه در مصاحبه با محمد المسفر تحلیلگر سیاسی قطری اعلام کرد: در این مصاحبه که به منظور تبیین حقایق اوضاع موجود و سیناریوهای مورد انتظار انجام شد، نحوه تعامل دوحه با بحران ایجاد شده و ضررهایی که در صورت پافشاری محور سعودی بر درخواست هایش گریبانگیر کشورهای منطقه و طرف های درگیرخواهد شد، مورد بررسی قرار می گیرد.

اسپوتنیک: اتهام های زیادی به شبکه الجزیرة مطرح شده است آیا قطر تعطیلی این شبکه را برای پایان دادن به بحران قبول می کند؟

محمد المسفر: بعید است که دوحه با تعطیلی این شبکه موافقت کند چون این شبکه تنها متعلق به قطر نیست بلکه میلیون ها بیننده در جهان عرب و سرتاسر دنیا این شبکه را دنبال می کنند؛  شبکه الجزیرة کاملاً پیشرفته و حرفه ای است و برخی از حکام عرب نیز علاوه بر شبکه های کشورهای خود، این شبکه را دنبال می کنند. به نظر بنده هیچ سازشی از جانب قطر در این خصوص صورت نخواهد گرفت.

اسپوتنیک: از ابتدای بحران قطر، هماهنگی بین دیدگاه امریکا و کشورهای تحریم کننده دیده می شد از طرف دیگر قطر توافق خرید هواپیما با امریکا دارد آیا بین نزدیکی دیدگاه امریکا و کشورهای تحریم کننده و خرید هواپیما از امریکا رابطه ای وجود دارد؟

محمد المسفر: امریکا به شکل مستقیم قطر را به حمایت از تروریسم متهم نکرده است در توییت های ترامپ عبارت (به من گفته شده) به کاربرده می شود؛ علاوه بر این رسانه ها بخش های نخست صحبت های ترامپ را نقل می کنند و بخش دیگر سخنان وی که می گوید: "قطر شریک اصلی ما در مبارزه با تروریسم است" را، سانسور می کنند. 

اما در خصوص معامله خرید هواپیما از امریکا باید گفت که این مساله از سال (2014/2015) در زمان اوباما رئیس جمهور سابق امریکا مورد موافقت قرار گرفت و پس از روی کار آمدن ترامپ نیز اجرایی شدن آن مورد تاکید قرار گرفت که این مساله جدیدی نیست و آنچه جدید است، معاملات بزرگ چند کشور حاشیه خلیج فارس با  امریکا است.

اسپوتنیک: چند روز بعد از تحریم قطر این نکته بین رسانه ها مطرح شد که دلیل به وجود آمدن این بحران عقب نشینی دوحه از توافقاتش با ترامپ در ریاض و تنها گذاشتن امارات  و ریاض بود ... واقعیت آن چیست؟

محمد المسفر: این صحبت درست است اما من اطلاع ندارم که قطر از دادن اموالی به رئیس جمهور امریکا خودداری کرده است. من این مساله را شنیده ام ولی ازمنبع موثقی نشنیده ام که بتوانم به آن استناد کنم. آنچه که من می دانم همینطور که قبلا نیز گفتم این است که توافق فروش هواپیما قبلا حاصل شده بود.

اسپوتنیک: اگر ممکن است به تشریح اقداماتی بپردازید که ترکیه با سرعت در حمایت از قطر انجام داد.

محمد المسفر: بین قطر و ترکیه توافقی است که در سال 2014 حاصل شده است. بر طبق این توافق؛ قبل از بحران نیز نیروهای نظامی ترکیه در قطر حضور داشته اند و رزمایش های مشترکی بین دو کشور برگزار شد. همچنین قطر رزمایش مشترکی با کشورهای حوزه خلیج فارس داشته است و این تنها قطر نیست که روابط نظامی با  ترکیه دارد بلکه عربستان سعودی نیز روابط نظامی با ترکیه داشته و این مساله ارتباطی به بحران کنونی قطر ندارد.  

اسپوتنیک: اما این سوال برای برخی ایجاد می شود که چرا این توافق نظامی بین ترکیه و قطر بعد از تحریم ها اجرایی شد؟

محمد المسفر: همه می دانند که  توافق بین دولت ها پس از  امضاء به وقت نیاز دارد تا تصویب و یا در صورت نیاز به همه پرسی گذاشته شود همچنان که قبلا نیز گفتم این توافق در سال 2014/2015 حاصل شد اما در سال 2016 ترکیه با کودتای نافرجامی روبرو شد و بعد از پایان یافتن کودتا و تصویب توافق، اقدامات نظامی اخیر را انجام داد و در واقع بر اساس این توافق ترکیه باید از دوحه حمایت کند و بر همین اساس است که ترکیه علناً اقدام به ارسال نیرو به قطر کرد. این توافق و همکاری نظامی مشترک بین دوحه و آنکارا نیز هیچ خطری برای امنیت منطقه نخواهد داشت بلکه ضامن امنیت و آرامش منطقه خواهد بود. ترکیه به هیچ عنوان تهدید کننده امنیت حوزه خلیج فارس نیست و حضور نیروهای ترکیه ای در قطر نیز برای رویارویی با کشورهای دیگر نیست اما اطلاع داریم که عربستان سعودی و امارات از توان نظامی خوبی برخوردارند اما قطر نیز توان نظامی کم نظیری دارد و در صورتی که دو کشور عربستان و امارات با هم به دنبال ضربه زدن به قطر باشند ، قطر نیز با آنها مقابله خواهد کرد.

اسپوتنیک:  نوع ارتباط قطر با ایران چگونه است؟

محمد المسفر: رابطه ایران با قطر رابطه ای عادی است که مانند رابطه قطر با سایر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است و پرداختن به این مساله به گونه ای دیگر، به نوعی  گمراه کردن افکار عمومی است. جالب است بدانید که برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس توافق های امنیتی با ایران دارند؛ علاوه بر این به نظرم تعداد ایرانی های مقیم قطر کمتر از انگشتان یک دست باشند اما در امارات 800 هزار ایرانی به شکل قانونی و 200 هزار نفر به شکل غیر قانونی مقیم هستند. از طرف دیگر علیرغم حضور نیروهای نظامی ایران در جزایر سه گانه و در نزدیکی امارات، حجم مبادلات تجاری بین دو کشور به ده ها میلیارد می رسد این در حالی است که حجم مبادلات تجاری بین ایران و قطر کمتر از نیم میلیارد است با همه اینها، این تهمت به قطر زده می شود که  قطر برخلاف سایر کشورهای حوزه خلیج فارس رابطه ویژه ای با ایران دارد.  

اسپوتنیک: علیرغم اینکه هفته ها از تحریم قطر می گذرد اما همچنان گاز قطر به امارات صادر می شود... دلیل آن چیست؟

محمد المسفر:  قطر با وجود تحریم های شورای همکاری خلیج فارس همه درها را نمی بندد. این بحران از ابتدا شهروندان و خانواده ها را هدف قرار داده است؛ قطر کشوری چند ملیتی است و علاوه براین قطری های زیادی در سایر کشورهای عربی مقیم هستند اما از ترس بحران پیش آمده و اتهام سازش با دولت قطر امکان رفت و آمد خانواده ها وجود ندارد. اما در خصوص صادرات گاز از قطر به امارت باید گفت که دوحه به دنبال ایجاد بحران نیست البته در صورتی که سایرطرف ها به دنبال آن نباشند.

اسپوتنیک: پایگاه نظامی در بحرین کجا را مورد هدف قرار خواهد داد؟

محمد المسفر: این گونه اقدام ها منطقی نیست. نیروهای سپر جزیره در بحرین هستند که شامل نیروهای سعودی و اماراتی می شوند. اخیراً مصر نیز به این کشورها اضافه شده است و من شخصاً استقبال می کنم که نیروهای سایر کشورهای عربی نیز به سپر جزیره بپیوندند تا در سایه توافقی مشترک، پایگاه های بیگانگان از منطقه خلیج فارس برچیده شود.

اسپوتنیک: سرنوشت شورای همکاری خلیج فارس را چگونه پیش بینی می کنید؟

محمد المسفر: از زمان تاسیس شورای همکاری خلیج فارس من معتقد بودم که این شورا آینده ای ندارد و اکنون نیز بعد از گذشت 30 سال از عمر آن، شورای همکاری خلیج فارس چه دستاوردی داشته است! این شورا با هدف حفظ منافع مشترک ایجاد شد اما بحران اخیر تیر خلاص به پیکرۀ این شورا زد. آنان قطر را به خروج از این شورا تهدید می کنند من باید به آنها بگویم که قطر چه داخل این شورا باشد چه نباشد، استوار باقی خواهد ماند. قطر از لحاظ اقتصادی، امنیتی، رسانه ای، آموزشی و سایر زمینه ها بیشترین مشارکت را در شورای همکاری خلیج فارس داشته است و من امیدوارم که این شورا اصلاح شود. حدود یک ماه از بحران قطر می گذرد اما دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس موضع گیری روشنی دراین باره نکرده است بنابراین سازمانی (شورای همکاری خلیج فارس) که از شما حمایت نکند، ارزش عضویت را ندارد.118/111