ایران پرس - «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق شامگاه دیشب وارد مرکز استان نینوا شد و آزادی کامل موصل از اشغال تروریستهای داعش را اعلام کرد.

موصل، مرکز استان نینوا، یکی از سه استان مهم سنی نشین عراق است که در ژوئن 2014 به اشغال تروریستهای داعش در آمد.

اکنون پیروزی این شهر مهم و راهبردی را باید پیروزی بزرگ «حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق دانست.

این پیروزی به حدی حایز اهمیت است که حتی برخی رسانه های عربی از جمله شبکه المیادین با قطع برنامه های خود، آزادی موصل را اعلام کرد.

پیروزی بر داعش و از بین بردن ساختار داعشی در عراق یک اتفاق بزرگ و یک نقطه عطف در این کشور محسوب می شود.

این نقطه عطف ناشی از ترکیب چند عامل است که بروز کرد.

نخستین عامل، فتوای تاریخی آیت الله سیستانی، مرجع عالیقدر است که خواستار تشکیل بسیج مردمی برای مبارزه با داعش شدند.

عامل دیگر، کنار گذاشتن اختلاف های سیاسی توسط گروههای عراقی به خصوص طی یک سال اخیر است؛ این اقدام سبب تمرکز دولت العبادی برای مبارزه با تروریسم داعشی به عنوان اصلی ترین اولویت در این کشور شد.

فاکتور سوم در این خصوص، حمایت های منطقه ای و بین المللی در مبارزه با داعش در عراق است.

بیشترین کمک در مبارزه با تروریسم داعشی در عراق، از جانب ایران انجام شد

بدون شک، بیشترین کمک در مبارزه با تروریسم داعشی در عراق از جانب جمهوری اسلامی ایران انجام شد که این موضوع مورد تاکید «سید محسن حکیم»، مشاور سیاسی مجلس اعلای اسلامی عراق نیز قرار گرفت. 

«سید محسن حکیم» در این خصوص سه عامل را در از بین بردن داعش در عراق بیش از سایر عوامل مهم می داند که شامل فتوای آیت الله سیستانی، خیزش مردم و جوانان عراق در مبارزه با داعش و همچنین کمک های مهم جمهوری اسلامی ایران می داند.

نکته دیگر این است که اگرچه آزادسازی کامل موصل به معنای پایان سودای جغرافیایی داعش در عراق است، اما، داعش طی سه سال حضور خود به فرهنگ و هویت مردمی بخشی از مناطق عراق دست اندازی کرده است.

از این رو، دولت بغداد در محیط پساداعش شاهد ناهنجاری ها و آسیب هایی خواهد بود که کاستن از تبعات این آسیب ها نیازمند تمرکز و دوری از رفتارهای واگرایانه است. 

در همین خصوص، «حسن دانایی فر»، سفیر سابق ایران در عراق معتقد است که «داعش نظامی تمام شد، داعش امنیتی هم تمام شد اما داعش فکری همچنان می تواند ادامه پیدا کند.»

«سید محمد صادق خرازی»، تحلیلگر و کارشناس روابط بین الملل نیز بر این باور است که «باید این تهدید را در نظر داشت که داعش تبدیل به یک ایدئولوژی و فرهنگ شده است. اگر جریان خط مقاومت ادامه پیدا نکند داعش مجددا می تواند به منطقه آسیب بزند. باید این وحدت که اتفاق نادر و بی نظیری است در عراق حفظ شود.»

حفظ موصل سخت تر از به دست آوردن آن است

نتیجه اینکه؛ آزادی موصل دستاورد بزرگی است که اکنون حفظ آن به مراتب سخت تر از به دست آوردن آن است.

مطرح کردن موضوعات تفرقه برانگیزی نظیر برگزاری رفراندوم استقلال کردستان و یا آغاز مجدد اعتراض های ضددولتی و هدایت آن توسط برخی گروهها می تواند با سوء استفاده برخی شخصیت ها و جریان ها از جمله جریان منحله حزب بعث همراه شود و بار دیگر فرصت احیا به گروههای تروریستی را که ممکن است بازمانده های آنها هنوز در عراق حضور داشته باشند، دهد.115/111

بیشتر بخوانید:

جشن و پایکوبی ارتش عراق در خیابان های موصل/ویدئو

فتو موشن: «موصل آزاد»

پارلمان عراق آزادسازی موصل را جشن گرفت