ایران پرس-«سرگئی ریابکوف» Sergei Ryabkovمعاون وزیر خارجه روسیه روز سه شنبه در نشست خبری در تهران با تاکید برلزوم رعایت کامل برجام از سوی همه طرف ها گفت:​​​​​​​ راهکار جایگزینی برای برجام وجود ندارد.

ریابکوف با اشاره به برخی اظهارات مطرح شده سوی مقام های آمریکا در خصوص برجام، افزود: مسکو هرگونه تلاش برای بازنویسی و یا تفسیر مجدد برجام را رد می‌کند، زیرا این توافق، متوازن و مثبت است.

معاون وزیر خارجه روسیه همچنین با اشاره به تحریم های ضد ایرانی آمریکا از زمان روی کار آمدن دولت «دونالد ترامپ» تاکید کرد: این تحریم ها با برجام مغایر است و اقدامات آمریکا این توافق را به طور اساسی بی ثبات و تضعیف می کند.

برجام توافقی است که در چار چوب قطعنامه ۲۲۳۱شورای امنیت، الزام های حقوقی و بین المللی دارد و این مسئله از دید سایر طرف های برجام یعنی اتحادیه اروپا ؛ روسیه و چین اهمیت دارد. مفاد  بندهای  26 تا 29 برجام، ایجاب می کند همه طرف ها به اجرای ان متعهد باشند و آمریکا نیز از این تعهد مستثنی نیست.

«سیدعباس عراقچی» معاون امورحقوقی و بین الملل وزیر خارجه ایران و مسئول ستاد پیگیری برجام در این وزراتخانه، روز سه شنبه در حاشیه دیدار با «سرگئی ریابکوف» Sergei Ryabkov معاون وزیرخارجه روسیه در تهران گفت: پیش از برگزاری دور بعدی کمیسیون مشترک برجام در 21 ژوئیه در وین لازم بود ایران و روسیه موضوع هایی را با هم بررسی کنند.

فشار برایران و طرفهای برجام در جهت مذاکره مجدد و باز نویسی برجام است

کارشکنی هایی که آمریکایی ها در قبال برجام می کنند مبتنی بر این فرض است که می توانند از برجام عبور کنند بی انکه مستقیم انرا نقض کرده باشند. اندیشکده کارنگی؛ پیشتر دراین زمینه به چهار سناریواشاره کرده است: سناریوی نخست  فسخ توافقنامه هسته ای است  که ظاهرا" کنار گذاشته شد. اما سناریوی دوم ، فشار برایران و طرفهای برجام در جهت مذاکره مجدد و باز نویسی برجام است.  

سناریوی سوم، کارشکنی در اجرای کامل برجام است که به وضعیت کنونی منجر شده است. اما سناریو چهارم از نگاه اندیشکده کارنگی، پذیرش برجام از سوی ترامپ به موازات هموارشدن راه بازگشت شرکت های آمریکایی به بازار ایران  است.

اکنون ظاهرا" از بین  سناریوهای طراحی شده در دوره ترامپ، گزینه تشدید اقدامات یکجانبه در جهت تضعیف برجام و اعمال  تحریم های غیر هسته ای دنبال می شود که با مصوبه اخیر سنای امریکا و تدوین طرح تحریمهای تازه علیه ایران  وارد مرحله تازهای  شده است. اقدامات امریکا در خصوص آسیب زدن به برجام را شاید بتوان  یک تصمیم یکجانبه از سوی کاخ سفید تلقی کرد، اما درهر حال ماهیت ان مانع تراشی در اجرای یک تعهد بین المللی است و امریکا باید پاسخگوی عواقب ان باشد.  

مورد توجه قرار گرفتن مسئله اجماع سازی علیه ایران از سوی مقامهای آمریکا

مقام های  آمریکا ناگزیرند مسئله اجماع سازی علیه ایران را همچنان مورد توجه قرار دهند. لذا باید مطمئن شوند که تا چه اندازه در این زمینه از حمایت های اتحادیه اروپا و روسیه وچین برخوردار خواهند بود. از طرفی تحقق این هدف نیازمند اجماع سیاسی در داخل امریکا نیز است. این در شرایطی است که ترامپ با توجه  به چالش های سیاسی ناشی از مسایل امنیتی امریکا درارتباط با روسیه در دوره انتخابات در وضعیت با ثباتی نیست.

لذا این مسئله بطور جدی برای امریکا مطرح است که با توجه به مخالفت های بین المللی در قبال اقداماتش، بازگشت به گزینه  تحریم ها  کار آسانی  نخواهد بود و به احتمال زیاد سبب انزوای امریکا خواهد شد. «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز با تاکید بر این که «برجام» متعلق به جامعه بین المللی است گفته است: برجام  توافقی نیست که دوجانبه تنظیم شده باشد و بتوان تغییری در آن اعمال کرد.

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیداراخیر  سران قوا، مسئولان و کارگزاران نظام و جمعی از مدیران کشور؛ با اشاره  بد عهدی های امریکا در اجرای برجام  «هیأت نظارت بر برجام» را به دقت و اجرای کامل وظایف خود فراخواندند و تصریح کردند: در پذیرش برجام، شرایط صریحی را بصورت مکتوب مشخص کرده ایم که هیأت نظارت بر برجام باید مراقبت کند تا این شرایط به دقت رعایت شود.

 شکی نیست که دولت آمریکا به عنوان یکی از امضا کنندگان برجام، این توافق را  نقض کرده است.  تداوم برجام به عنوان یک سند چند جانبه بین المللی مستلزم اجرای کامل تعهدات از سوی همه اعضا است و تخطی یک عضو از این اصل می‌تواند آن را در معرض خطر قرار دهد.118/111

بیشتر بخوانید:

بیانیه طرف اروپایی کمیسیون مشترک برجام: تاکید بر ضرورت تضمین اجرای برجام

مقابله ایران با چالش‌های فراروی برجام طی سه ماه گذشته/پنجمین گزارش سه ماهه وزارت امور خارجه از اجرای برجام

برجام در سالی که گذشت/پایبندی ایران به برجام؛ محور گزارش های آژانس