«روحانی» روز شنبه در دیدار «موگرینی»، نحوه عمل آمریکا به تعهداتش در برجام را باعث نگرانی همه طرفها دانست و گفت، نقض مکرر برجام از سوی دولت آمریکا و اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، تأثیر منفی در افکار عمومی ملت ایران داشته و میتواند در مسیر اجرای برجام مُخرب باشد.
پیش از این ظریف هم در دیدار موگرینی تصریح کرد، دولت جدید آمریکا به دنبال آن است تا نگذارد ایران از منافع برجام استفاده کند و این نقض متن برجام به شمار میرود. مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در دیدار رئیس جمهوری ایران با بیان این که اتحادیه اروپا به دنبال برنامهای جامع برای تضمین اجرای کامل برجام است، اظهار کرد، برجام برای اروپا از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و با امضای برجام بیش از 80 درصد فعالیتهای تجاری میان ایران و اتحادیه اروپا به طور موفقیتآمیز به انجام رسیده است.
با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا، نگرانیها درباره برجام بیشتر شده است. به رغم دو بار تایید پایبندی ایران به برجام پس از ورود ترامپ به کاخسفید، اما تحرکات «دونالد ترامپ» خارج از معادلات برجامی، به نقض مکرر این توافق هستهای منجر شده است. تصویب تحریمها ضد ایران در کنگره آمریکا و سپس امضای این مصوبه توسط ترامپ، با هدف تضعیف برجام و به حداقل رساندن منافع ایران از قِبَل برجام انجام شده است. فشار بر افکار عمومی و هدایت ایران به سمت نقض برجام، هدف اصلی رفتارهای ضد برجامی ترامپ است تا به گفته وزیر خارجه ایران، دونالد ترامپ با هزینه ایران، برجام را از بین ببرد.
ظریف در دیدار موگرینی تصریح کرد، دولت جدید آمریکا به دنبال آن است تا نگذارد ایران از منافع برجام استفاده کند
در همین زمینه، «جان کربی» سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا دو روز پیش در گفت وگو با شبکه تلویزیونی CNN، نگرانی ایران و کشورهای اروپایی را درباره برجام منطقی دانست و گفت: آنگونه که از شواهد امر پیدا است، دولت ترامپ به کمتر از خروج از توافق هستهای راضی نمیشود و بدتر از همه میخواهد ایران را به نقض برجام متهم کند.
ایران با هوشیاری و حُسننیت همواره به تعهدهای برجامی خود پایبند بوده است و گزارشهای مکرر آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم پایبندی ایران به توافق هستهای را تایید کرده است. مسوولان ایران بارها تاکید کردند اجازه و فرصتسازی برای تخریب برجام را به آمریکا نخواهند داد و در چنین شرایطی، همکاری هوشمندانه و سازنده اتحادیه اروپا با ایران ضروری است. رفتاری که اما اخیرا سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در همراهی با آمریکا در طرح ادعای نقض برجام با آزمایش پرتاب ماهوارهبر ایرانی سیمرغ داشتند، در تضاد با مواضع اعلامی موگرینی در دیدار با رئیس جمهوری و وزیر خارجه ایران است که بر حمایت اتحادیه اروپا از برجام تاکید کرد.
وزیر خارجه ایران به درستی روز شنبه به موگرینی گوشزد کرد که آزمایشهای موشکی و نیز پرتاب ماهواره علمی سیمرغ به فضا با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل مغایرت ندارد و بیانیه سه کشور اروپایی که به طور مشترک با آمریکا صادر شد را حرکتی در مسیر اشتباه توصیف کرد. در همین زمینه، «محمد مرندی» کارشناس مسائل بین الملل و استاد دانشگاه تهران روز شنبه در گفت وگو با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه گفت: پرتاب ماهواره به فضا درچارچوب قوانین بینالمللی است و اقدام ایران در پرتاب ماهوارهبر سمیرغ به فضا، نقض برجام نیست. 113/112
بیشتر بخوانید:
عراقچی: حسن نیت ایران و بدعهدی آمریکا در اجرای برجام جمع بندی نشست کمیسیون مشترک برجام بود
بیانیه طرف اروپایی کمیسیون مشترک برجام: تاکید بر ضرورت تضمین اجرای برجام