السبهان در سفر به لبنان با مقامات این کشور دیدار و درباره روابط دوجانبه و همچنین مسایل منطقه ای گفتگو کرد.
در خصوص سفر السبهان به لبنان نکته های مهمی وجود دارد.
این سفر بلافاصله پس از پایان سفر «حسین جابری انصاری»، معاون وزیر امور خارجه ایران به لبنان انجام شد.
السبهان پیش از این نیز به لبنان سفر کرد که یکی از مهمترین سفرهای وی اواخر اکتبر 2016 و تنها چند روز مانده به انتخاب رئیس جمهور لبنان بود.
علت اصلی اینکه دولت سعودی در مواقع مهم ثامر السبهان را به لبنان می فرستد، این است که وی پیش از این وابسته نظامی سعودی در بیروت بوده است.
بنابراین، ثامر السبهان هم از امور داخلی و چگونگی قدرت در لبنان آشنایی کامل دارد و هم از نفوذ زیادی میان شخصیت ها و گروههای لبنانی برخوردار است.
این نفوذ به حدی است که السبهان به جای دیدار با «سعد حریری»، نخست وزیر لبنان در محل کارش در منزل حریری با وی دیدار کرد.
موضوع دیگر این است که سفر ثامر السبهان به بیروت در زمانی انجام شد که ارتش و حزب الله لبنان در عرسال و ارتفاعات مرزی با سوریه در حال جنگ با گروههای تروریستی هستند و این جنگ نیز روزهای مهمی را پشت سر می گذارد.
روزنامه الاخبار در این خصوص نوشت:
"همزمانی سفر السبهان با نبرد در ارتفاعات مرزی لبنان و سوریه دو هدف را در ذهن متبادر می کند. نخست اینکه؛ عربستان را حامی و پشتیبان این جنگ نشان می دهد. دوم اینکه؛ السبهان با سفر خود تاکید می کند که عربستان در مرحله انتقالی در سوریه، خارج از چارچوب برنامه های طراحی شده برای منطقه نخواهد ماند. بنابراین، سفر ثامر السبهان به لبنان هم با تحولات سایسی امنیتی لبنان و هم با بحران سوریه ارتباط مستقیمی دارد."
نکته مهم دیگر این است که سفر این مقام سعودی به لبنان، اهمیت این کشور برای عربستان سعودی را نشان می دهد زیرا لبنان نقش مهمی در موازنه قدرت منطقه ای به خصوص میان عربستان و جمهوری اسلامی ایران دارد.
اینکه این سفر بلافاصله پس از سفر معاون وزیر خارجه ایران به بیروت انجام شد، حاکی از این است که ریاض نگاه ویژه ای به تحولات لبنان دارد.
در همین خصوص می توان به پیام ثامر السبهان در شبکه های اجتماعی درباره نقش ارتش لبنان در جنگ با تروریسم اشاره کرد.
این در حالی است که در این پیام هیچ اشاره ای به نقش برجسته حزب الله در جنگ با تروریسم در ارتفاعات مرزی لبنان و سوریه نشده است. به عبارت دیگر، پیام ثامر السبهان نشان می دهد که دولت سعودی تلاش می کند در داخل لبنان موازنه قدرت به نفع جریان حزب الله تغییر نکند زیرا تغییر موازنه قدرت به نفع جریان مقاومت هم در سطح داخلی لبنان و هم در سطح منطقه ای برای عربستان سعودی پیامدهایی خواهد داشت.
نکته پایانی این است که این سفر در شرایطی انجام شد که عربستان سعودی از آوریل 2015 تاکنون در لبنان سفیر ندارد.
سید رضی عمادی
116/112
بیشتر بخوانید
مقام لبنانی: عربستان کمک نظامی به لبنان را از سر میگیرد
دخالت عربستان در امور داخلی لبنان