ایران پرس- «زید بن رعد الحسین» کمیسیونر ارشد حقوق بشر سازمان ملل از نحوه برخورد اتحادیه اروپا با بحران مهاجران به شدت انتقاد کرد.

کمیسیونر ارشد حقوق بشر سازمان ملل در مقاله ای با انتقاد از توافق سران هفت کشور اروپایی و آفریقایی در پاریس در اواخر ماه گذشته نوشت: «در توافق‌نامه‌ای که در پاریس میان کشورهای اروپایی و آفریقایی جهت توقف ورود مهاجران غیرقانونی از طریق لیبی به اروپا به امضا رسید، از حقوق این مهاجران در داخل خاک لیبی و در دریای مدیترانه حمایت به عمل نیامد.» 

زید بن رعد الحسین گفت: «اتحادیه اروپا با مشکلی اخلاقی و قانونی مواجه است، زیرا بر همکاری با گارد ساحلی لیبی تکیه کرده و نقض حقوق مهاجران و امدادرسان‌ها از جمله تیراندازی به نیروهای امدادرسان را بی‌اهمیت می‌داند.»

اتحادیه اروپا در برخورد با بحران پناهجویان و مهاجران به تنها چیزی که توجه نمی کند جنبه های انسانی است. اتحادیه اروپا که دفاع از حقوق بشر از هنجارهای حاکم در این اتحادیه است و دفاع از حقوق بشر را یکی از افتخارات و ادعاهای خود در جهان می داند در برخورد با پدیده پناهجویان از هر اقدامی حتی اقدامات خلاف حقوق بین الملل و موازین انسان دوستانه استفاده می کند.

یکی از پایه گذاران معاهده حقوق مهاجران 1951 سازمان ملل دولتهای اروپایی هستند. آنها اکنون خود یکی از نقض کنندگان بزرگ این معاهده هستند.

هدف اتحادیه اروپا کنترل ورود مهاجران به اروپا است اتحادیه اروپا برای رسیدن به این هدف از هر وسیله استفاده می کند.

برای دولتهای اروپا، وضعیت اسفبار و درماندگی و سرنوشت پناهجویان هیچ اهمیتی ندارد. دولتهای اروپایی تنها به این موضوع فکر می کنند که تبعات حضور پناهجویان در اروپا را به حداقل برسانند. 

اتحادیه اروپا هم اکنون درچگونگی برخورد با پناهجویانی که خود را به اروپا رسانده اند؛ خود با چالش عمیقی مواجه هستند.

برخی از کشورهای اروپایی حاضر به پذیرش سیاست‌های نهادهای اتحادیه اروپا در این زمینه نیستند.

یکی از این سیاست‌ها، تقسیم پناهجویان در کشورهای عضو این اتحادیه است.

دولت های لهستان، مجارستان، اسلواکی، دانمارک و اتریش حاضر به پذیرش سهمیه خود در پذیرش تعدادی از پناهجویان نیستند.

دیوان عدالت اروپا بالاترین نهاد قضایی اتحادیه اروپا این سیاست دولتهای اروپاییرا نقض قوانین اتحادیه اروپا دانسته با این وجود این کشورها هنوز حاضر به پذیرش پناهجویان نیستند.

دولت های بزرگ اروپایی آلمان، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا در همین حال  به دنبال جلوگیری از ورود مهاجران و پناهجویان به اروپا از کشورهای مبدا کردند.

اتحادیه اروپا در راستای این سیاست در اوایل سال 2016 قراردادی با ترکیه امضاء کرد.یکی دیگر از مبادی عزیمت پناهجویان به اروپا از کشورهای افریقایی و مبد اصلی این سفر مخاطره آمیز لیبی است اما لیبی پس از سقوط قذافی چندپاره شده و وضعیت بی ثباتی دارد.

دولتهای اروپایی خود به طور مستقیم وارد عمل شده و ناوهای جنگی ایتالیا آلمان و فرانسه به سواحل کشورهای افریقایی در دریای مدیترانه رفته و تلاش می کنند پناهجویان سرگردان در دریای مدیترانه را بازگردانند.

آنها در این مسیر با برخی شبه نظامیان آفریقایی برای جلوگیری از عزیمت پناهجویان به سمت اروپا همکاری دارند.

یکی از این  گروهها نامش بریگاد 48 است. نهادهای مدافع حقوق بشر در اروپا به خصوص آلمان انتقادات جدی را در این زمینه به آنگلا مرکل صدراعظم المان وارد کرده اند.

110

مرتضی مکی

بیشتر بخوانید:

انتقاد سازمان ملل از بازداشت مهاجران در آمریکا

عفو بین الملل: اتحادیه اروپا مسئول اوضاع مهاجران در لیبی است

عفو بین الملل پیش بینی کرد: 2017 مرگبارترین سال برای مهاجران