«ملک سلمان»، پادشاه عربستان سعودی چهارشنبه شب (4 اکتبر) وارد مسکو، پایتخت روسیه شد.
اگرچه رسانه ها و محافل سعودی تلاش زیادی انجام می دهند که این سفر را، «سفری تاریخی» معرفی کنند، اما، به نظر می رسد که تاریخی بودن این سفر صرفاً در این خلاصه شود که برای نخستین بار یک پادشاه سعودی به روسیه سفر کرده است.
ماحصل سفر «ملک سلمان» به مسکو تاکنون امضای قراردادهای اقتصادی و نظامی و تکرار اظهارنظرهای گذشته درباره نقش منطقه ای جمهوری اسلامی ایران البته با شدت کمتر بود.
اگرچه قراردادهای متعددی میان روسیه و عربستان در این سفر منعقد شد، اما، به نظر می رسد که ارزش قراردادهای اقتصادی بین دو کشور فراتر از 4 میلیارد دلار نباشد.
این رقم در مقایسه با قرارداد 400 میلیارد دلاری میان عربستان و آمریکا در ماه می گذشته و در جریان سفر «دونالد ترامپ» به ریاض، رقم بسیار اندکی است.
بخش مهمی از قراردادهای میان دو کشور نیز به خریدهای نظامی اختصاص دارد که مهمترین آن موافقت روسیه با فروش اس 400 به عربستان سعودی است.
توافق های اقتصادی میان ریاض و مسکو، تغییر زیادی در روابط دو کشور ایجاد نمی کند
بنابراین، می توان گفت توافق های اقتصادی منعقد شده میان سران ریاض و مسکو، تغییر بنیادینی در روابط دو کشور ایجاد نخواهد کرد، زیرا مسکو به ریاض به عنوان کشوری می نگرد که در بلوک غرب به رهبری آمریکا قرار دارد و ریاض وابستگی امنیتی زیادی به واشنگتن دارد.
اگرچه ملک سلمان در مسکو نیز بار دیگر ادعاهای ضدایرانی خود را تکرار کرد، اما به نظر می رسد که پادشاه عربستان از پاسخی که «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه در اوت گذشته به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی داد، آگاهی داشت و چندان مواضع ضد ایرانی خود را پررنگ نکرد.
«نتانیاهو» در سفر به مسکو و دیدار با پوتین گفته بود:
"ایرانیان در طول تاریخ برای نابود کردن ملت یهود تلاش کرده اند"؛ اما رئیس جمهوری روسیه در واکنش به اظهارات نتانیاهو با کنایه به وی گفت:
"این مساله مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد مسیح می شود و امروز در جهانی دیگر زندگی می کنیم که باید درباره این جهان صحبت کنیم."
ایران یک هم پیمان استراتژیک برای روسیه در خاورمیانه است
در واقع؛ پاسخ پوتین به نتانیاهو و همچنین تقویت روابط روسیه و ایران طی سال های اخیر سبب شد، ملک سلمان این آگاهی را داشته باشد که ایران یک هم پیمان استراتژیک برای روسیه در خاورمیانه است.
از این رو، به نظر می رسد که ملک سلمان به جای پررنگ کردن مواضع ضد ایرانی عربستان سعودی، خواستار برهم نخوردن بیشتر موازنه قدرت منطقه ای میان ایران و عربستان شد.
«عبدالباری عطوان»، تحلیلگر برجسته جهان عرب در تحلیلی که روزنامه رای الیوم منتشر کد، نوشت:
"عربستان اکنون ماندن «بشار اسد»، رئیس جمهور سوریه در کاخ «المهاجرین» در دمشق را می پذیرد و اذعان می کند که تعیین سرنوشت بحران به لحاظ نظامی غیرممکن است و سقف توقع های خود را برای دستیابی به تضمین هایی از روسیه برای کاهش نفوذ ایران در سوریه پائین آورد."
در نهایت باید گفت؛ به نظر می رسد که نباید انتظار داشت سفر ملک سلمان به مسکو تغییر چندانی برای نظم منطقه ای خاورمیانه داشته باشد؛ اما می توان انتظار داشت که این سفر بر بازار نفت تاثیر مثبت بگذارد، زیرا عربستان بزرگترین تولید کننده نفت در اوپک و روسیه نیز بزرگترین تولیدکننده غیراوپکی نفت در جهان است.
سید رضی عمادی
133/111
بیشتر بخوانید:
پادشاه عربستان وارد روسیه شد
«سوریه متحد» و موضع روسیه و عربستان
سفر وزیر خارجه روسیه به عربستان