به گزارش ایران پرس به نقل از اسپوتنیک، کارشناسان می گویند، اقدام متقابل تعلیق خدمات صدور ویزاهای غیرمهاجرتی میان آمریکا و ترکیه، حکایت جدیدی در تنش دیپلماتیک طولانی مدت میان دو کشور بوده که با حمایت واشنگتن از کردهای سوریه و عدم تمایل آنها به تحویل فتح الله گولن، از طرف ترکیه به آن دامن زده شد.
آنکارا معتقد است گولن، در کودتای نافرجام 15 جولای درسال 2016 در ترکیه دست داشته و آنرا سازماندهی کرده است.
یکشنبه 4 اکتبر سفیر آمریکا در آنکارا اعلام کرد، بدنبال بازداشت اخیر"متین توپوز"(1) کارمند محلی کنسولگری آمریکا دراستانبول، دستور تعلیق خدمات صدور ویزاهای غیر مهاجرتی آمریکا در ترکیه صادر شده است.
آنکارا ادعا می کند، متین توپوز متهم به جاسوسی و ارتباط با گروه گولن بوده است.
بنا به اعلام رسانه های ترکیه، متین توپوز متهم به نادیده گرفتن قانون اساسی ترکیه، جاسوسی و تلاش برای سرنگونی دولت این کشور است.
در واکنش به این اقدام واشنگتن، سفارت ترکیه روز گذشته در اقدامی متقابل، صدور ویزا برای اتباع آمریکایی را نیز متوقف کرد.
تنها حکایت متصور در تنش دو جانبه
روابط آمریکا و ترکیه از مدتها قبل بر سر مسائل گوناگونی دچار تنش شده است و اقدام متقابل اخیر در تعلیق خدمات صدور ویزاهای غیرمهاجرتیمیان دو کشور تنها قسمتی دیگراز حکایت تنش ادامه دار آنهاست، اگر چه در راهی که پیش روست به اتخاذ تصمیم های خاص میان طرفین بستگی دارد.
با این حال، آینده این بحران به تصمیمات خاصی که واشنگتن و آنکارا اتخاذ خواهند کرد، بستگی دارد.
" فاروق لوگوگلو"(2) سفیر سابق ترکیه در آمریکا، در این رابطه می گوید: " برای اولین بار است که من شاهد چنین وضعیتی هستم، زیرا هیچ کشوری پیش از این چنین تصمیمی درباره ویزا نگرفته بود.
وی افزود، برای جلوگیری از این وضعیت و صدمه زدن به شهروندان عادی و حتی بیشتر، این مسئله باید از طریق گفتگوهای دیپلماتیک میان ترکیه و آمریکا، در اسرع وقت حل و فصل شود.
سفیر سابق ترکیه در آمریکا افزود، در بسیاری مواقع مشکلاتی در روابط دوجانبه میان آنکارا و واشنگتن وجود داشته و بحران اخیر ویزا محرک دیگری برای تنش پیشین بوده است.
"مهمت یگین"،(3) تحلیلگرعلوم سیاسی ترکیه، معتقد است روابط ترکیه و آمریکا از زمان ریاست جمهوری باراک اوباما تضعیف شده و با روی کار آمدن ترامپ نیز به رغم انتظارات مثبت، بهبودی حاصل نشده است.
تحلیلگرعلوم سیاسی می گوید:" این ایده که " هیلاری کلینتون" کاندیدای سابق ریاست جمهوری آمریکا با گروه گولن ارتباط دارد، در افکار عمومی مردم ترکیه گسترش یافته و به همین دلیل است که ترکیه تمایل دارد تا روابط خود را با ترامپ محکم تر سازد."
اما مردم ترکیه ازاینکه چه کسی طرفدار ترامپ است و رویکرد آنها نسبت به مسائل مهم ژئوپلیتیک (ژئوپلیتیک یعنی توجیه و تفهیم موضوعات مربوط به سیاست، با توجه به داده های جغرافیایی) چیست، متعجب نشدند.
یگین گفت: پس از به قدرت رسیدن ترامپ بحران های پشت صحنه ظهور پیدا کرد، اگر چه اردوغان و ترامپ، طی دیدارهای اخیر، نگرشی دوستانه و نیتی صادقانه را از خود نشان دادند.
بنا به عقیده لوگوگلو، ترکیه در دستیابی به اهداف خود در رابطه با دولت جدید آمریکا، ناموفق بوده که نمونه های آن در مورد شرایط در سوریه ویگان های دفاع ملت کرد سوریه و همچنین پرونده های دادگاه و تقاضای استرداد گولن عینی است.
روابط ترکیه و ناتو تحت تاثیر قرار نمی گیرد
هر دو کارشناس معتقدند نه تنش های اخیر در روابط ترکیه و آمریکا و نه تنش در روابط ترکیه و آلمان تأثیری بر روابط میان آنکارا و ناتو نخواهد گذاشت و حدس و گمان رسانه ها در مورد احتمال بسته شدن پایگاه نیروهای آمریکایی در اینسیرلیک ترکیه بعید است به وقوع بپیوندد.
سفیر سابق ترکیه در آمریکا معتقد است، زمانی که یک شرایط دشوار اتفاق می افتد، به بلافاصله توجه به سمت پایگاه اینسیرلیک جلب می شود، اما من فکر نمی کنم در چنین شرایطی این پایگاه بسته شود، چرا که این دو موضوع هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند.
"مهمت یگین"، نیز معتقد است، منطقی نیست روابط دو جانبه ترکیه با دولت آمریکا و روابط ترکیه با متحد نظامی خود را در یک راستا قرار دهیم.
"روابط ترکیه و آمریکا و روابط ترکیه و آلمان مستقیما به روابط میان ترکیه و ناتو مربوط نمی شود و لازم است تا زمینه های تعامل را از یکدیگر جدا کنیم.
بنابراین برای من این استدلال که بحرانهای کنونی برروابط بین ترکیه و ناتو تاثیر گذار است، رویکردی غیر منطقی است.
در همین زمان، کارشناسان معتقدند که آمریکا و کشورهای اروپایی که با ترکیه تنش دیپلماتیک دارند، ممکن است برسر مسائل متعدد علیه ترکیه با یکدیگر متحد شوند.118/111
بیشتر بخوانید:
تنش در روابط ترکیه و آمریکا + ویدئو
احضار معاون سفیر آمریکا به وزارت امور خارجه ترکیه+ ویدئو