نخست وزیر عراق شنبه شب در نخستین مرحله از سفر به چهار کشور منطقه وارد عربستان شد.
روابط سرد عربستان و عراق در ماه های اخیر و پس از سفر عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان به بغداد (در فوریه 2017) رو به بهبود است.
در آستانه پاکسازی کامل قرارگرفتن عراق از وجود داعش موجب شده است که زمینه برای اتخاذ سیاست نوین این کشور در عرصه داخلی و خارجی فراهم شود.
اتخاذ تصمیماتی برای مقابله با هرگونه مخاطراتی که دوباره منطقه و عراق را درگیر تروریسم کند و نیز مهیا کردن شرایط برای تسریع بازسازی این کشور و سوق دادن عراق در مسیر پیشرفت و توسعه از جمله اهداف مقامات عراقی است، اما هرگونه موفقیتی در این زمینه ها منوط به شرایط مناسب منطقه ای است.
درگیری ها و اختلاف هایی که در منطقه وجود دارد منجر به ویرانی های گسترده شده است.
از اینرو رفع این شرایط به همکاری های فراگیر منطقه ای منوط است.
با نگاهی به تحولات منطقه می توان دریافت که برخی از کشورهای منطقه به دلیل سیاستهای نادرست خود عامل مواجهه منطقه با شرایط دشوار در سالهای اخیر بوده اند.
حمایت این گروه از کشورهای منطقه از تروریسم و مداخله جویی های آنان در امور داخلی دیگر کشورها عملا" موجی از دشمنی ها و تفرقه ها را در این منطقه موجب شده است.
سیاست خارجی آل سعود تا چندی پیش مبتنی بر حمایت از مخالفان دولت قانونی عراق، تحریک مقامات منطقه کردستان عراق علیه دولت بغداد، نفوذ در میان عشایر اهل سنت و تحریک آنان ضد دولت عراق و حمایت از داعش در عراق بود و این سیاستهای کم و بیش همچنان ادامه داشته است.
تلاش عربستان برای نجات عوامل خود از شکست کامل در عراق
از اینرو افکار عمومی عراق به تحرکات جدید دیپلماتیک عربستان در قبال عراق نیز به دیده تردید می نگرند.
مردم عراق معتقدند که در شرایطی که عملیات ارتش و نیروهای مردمی این کشور علیه تروریستهای تکفیری وارد مرحله نهایی خود شده است، عربستان درصدد نجات عوامل خود از شکست کامل در عراق برآمده است.
از اینرو سفر شتاب زده چندی پیش وزیرخارجه عربستان به بغداد و ادعای دوستی و گسترش مناسبات با عراق را که زمینه ساز گسترش مناسبات عربستان و عراق در ماه های اخیر شده است، بخشی از توطئه جدید آل سعود برای پیشبرد اهداف خود در منطقه از جمله عراق تلقی شده است.
بروز پاره ای ناآرامی های مقطعی در عراق به خصوص در قالب تظاهرات ضد دولتی پس از تاسیس سفارت عربستان در بغداد در سال 2015 و همچنین سیر صعودی تنش میان منطقه کردستان و دولت مرکزی بغداد پس از افتتاح کنسولگری عربستان در اربیل در سال 2016، تداوم فتنه انگیزی ها و تفرقه افکنی های عربستان در عراق را نشان می دهد.
فارغ از این ملاحظات، سفر حیدر العبادی به عربستان از منظر دیگری نیز قابل ارزیابی است.
سفر نخست وزیرعراق به عربستان را باید در چارچوب تلاش های بغداد جهت ایفای نقش موثر برای حل بحران ها و تنش های منطقه ای و مطرح کردن عراق از این رهگذر به عنوان یک بازیگر منطقه ای تاثیر گذار و پیشرو ارزیابی کرد.
نویسنده: بیژن نجفی
116/111
بیشتر بخوانید:
حیدر العبادی وارد عربستان سعودی شد
دیدار نخست وزیر عراق با شاه عربستان