مردم هیچ کشوری روزگار امروز مردم یمن را ندارند، بحرانی نیست که برای یمنی ها به وجود نیامده باشد.
بمباران سعودی ها روزانه ادامه دارد. خبری از امید به زندگی در یمن نیست.
یا بمب های سعودی جان شهروندان یمنی را می گیرد یا گرسنگی، وبا و بیماری های دیگر.
آمار دقیقی از شمار کشته ها و زخمی های یمنی وجود ندارد؛ اما حتی اگر به آمار سازمان ملل نیز استناد شود، بیش از هشت هزار یمنی کشته و دهها هزار نفر نیز زخمی شدند.
وبا بحران فراگیر در یمن
در میان کشته ها و زخمی ها از هر سنی حضور دارند؛ از کودک تا کهنسال، دختر یا پسر، مرد یا زن؛ وبا نیز به بحرانی فراگیر در یمن تبدیل شده است.
طبق اعلام صلیب سرخ جهانی، هر روز 7 هزار نفر به وبا در یمن مبتلا می شوند و روزانه صدها نفر نیز در اثر وبا جان می دهند. گرسنگی نیز ضلع سوم علل مرگ در یمن را در کنار جنگ و وبا تشکیل می دهد.
در چنین فضایی که فقط بوی مرگ استشمام می شود، آنچه که بحران در یمن را وخیم تر کرده، محاصره همه جانبه در کنار جنگ نظامی است.
محاصره یمن سبب شد که امکان ارسال کمک های انسان دوستانه به این کشور فراهم نباشد. تاکنون بارها و بارها خطر وقوع بزرگترین فاجعه بشری دهه های اخیر در یمن گوشزد شد، اما حکومت سعودی در سایه حمایت قدرت های غربی به خصوص آمریکا تمایلی برای شنیدن این هشدارها ندارد.
وقوع بزرگترین قحطی دهه های اخیر در یمن
در همین راستا، «مارک لوکوک»، معاون امور بشردوستانه دبیرکل سازمان ملل هفته گذشته گفت، اگر کمک های بشردوستانه به یمن نرسد بزرگترین قحطی دهه های اخیر به وقوع خواهد پیوست.
در چنین شرایطی، سازمان ملل متحد خواستار لغو محاصره بندر الحدیده توسط آل سعود شد، اما آل سعود آنرا به افزایش بازرسی ها مشروط کرده است.
بندر الحدیده ورودی اصلی کمک های بشردوستانه به یمن است، اما حکومت سعودی بدون ارائه هیچ سندی همچنان مدعی است که بازگشایی الحدیده سبب افزایش قاچاق سلاح به یمن می شود.
در واقع؛ این دلیل ظاهری آل سعود در مخالفت با لغو محاصره الحدیده است. دلیل واقعی این مخالفت این است که حکومت سعودی تصور می کند، با تداوم بستن الحدیده می تواند خواسته های خود را بر جنبش انصارالله و متحدانش در صنعا تحمیل و آنها را وادار به سازش کند.
حکومت سعودی در مخالفت با لغو محاصره الحدیده، اهداف سیاسی را پیگیری می کند که سازمان ملل با آگاهی از این موضوع، پیش شرط سعودی ها برای بازگشایی الحدیده را رد کرده است.
در همین راستا، «جیمی مک گلولدریک»، هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در یمن تاکید کرد که شرایط انسانی و بحرانی در یمن اجازه نمی دهد تا تدابیر جدیدی برای تشدید عملیات بازرسی این منطقه اتخاذ شود.
باید منتظر ماند و دید که آیا سازمان ملل می تواند دست کم در اعمال فشار بر آل سعود برای بازگشایی بندر الحدیده موفق باشید یا خیر؟
نویسنده: سید رضی عمادی
133/116
بیشتر بخوانید:
رای الیوم: یمن، پس از گذشت 900 روز از تجاوز عربستان سعودی
واکاوی اهداف تجاوز نظامی عربستان سعودی به یمن/تحلیل
وزارت بهداشت یمن: نظام درمانی یمن توان مقابله با وبا را ندارد / سازمان ملل برای گشودن فرودگاه صنعا تلاش کند
سازمان جهانی بهداشت: شمار قربانیان وبا در یمن از هزار و 700 نفر گذشت/ 320 هزار یمنی به وبا مبتلا شده اند