«سید عباس عراقچی» معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه طی سخنانی در سمینار بینالمللی «روندهای تسلیحاتی و امنیت منطقهای در غرب آسیا» که روز چهارشنبه در تهران برگزار شد ضمن، تشریح دیدگاه های ایران درباره چالش های امنیت درغرب آسیا، به رقابت های نامتعارف تسلیحاتی در منطقه اشاره کرد.
عراقچی با یادآوری این نکته، که در بحرانهای پی در پی و درگیریهای منطقه در همه جا میتوان ردپای فروشندگان سلاح را دید، افزود: تمایل غرب به فروش سلاح و منافع اقتصادی سرشار آن از جمله عواملی است که زمینه ساز تمایل آنها به ایجاد بحران و تنش و امنیت سازی در منطقه خاورمیانه است.
انعقاد قرارداد 400 میلیارد دلاری آمریکا و عربستان که در اولین سفر ترامپ به منطقه رقم خورد، ازنمونه های قابل تعمق در این زمینه است. چرا که این رفتارها پیوسته امنیت منطقه را با چالش مواجه کرده است.
این در حالی است که رژیم صهیونیستی با استفاده از این فرصت به سیاست های تهدید آمیز خود ادامه می دهد و به انباشت سلاح های کشتار جمعی و غیرمتعارف گرایش پیدا کرده است.
معاون وزیر خارجه ایران در همایش امنیت در غرب آسیا درهمین خصوص خاطرنشان کرد، برآوردها نشان میدهد که رژیم صهیونیستی بین 85 تا 400 کلاهک هستهای در اختیار دارد.
این واقعیت ها و جریان های پشت پرده با هدایت عربستان برای ناامن کردن منطقه نشان می دهد امریکا و رژیم صهیونیستی دو منشاء اصلی ایجاد بحران و بی ثبات کردن منطقه هستند. نگاهی به تحولات دو دهه اخیر نیز نشان می دهد که اغلب کشورهای واقع در غرب آسیا بجای توجه به رویکردهای امنیتی براساس نیازهای واقعی منطقه، تحت تأثیر القائات بیگانگان در مسیر واگرایی و تفرقه اندازی در منطقه قدم نهاده اند. مجموعه این رفتارها سبب بی اعتمادی میان کشورهای منطقه و زمینه ساز اقدامات مداخلهگرایانه آمریکا شده است.
«بهزاد احمدی» معاون موسسه پژوهشی ابرار معاصر تهران می گوید : «تحولات سالهای اخیر، موجب گرایش ایالات متحده بهسمت نوعی سیاست خارجی گزینشی و کاستن از مسئولیتهای بینالمللی این کشور و سپردن آنها به متحدان در راستای سود اقتصادی بیشتر شده است.»
سه اصل مهم برای استقرار امنیت در منطقه
این در شرایطی است که استقرار امنیت و ثبات در منطقه مستلزم درک سه اصل مهم است:
اصل اول، درک صحیح و شناخت جامع از تهدیدات امنیتی است.
اصل دوم، حرکت به سمت همگرایی منطقه ای و پرهیز از رویکردها و ساز وکارهای یکجانبه است.
اصل سوم، طراحی و برنامهریزی بلندمدت و راهبردی است.
جمهوری اسلامی ایران در مقوله امنیت معتقد به تعامل جمعی است. تعامل سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه در زمینه حل بحران سوریه از نمونه های موفق این تعامل است که نشان داد کشورهای منطقه می توانند از ظرفیت های منطقه ای با وجود تفاوت دیدگاه ها در برخی زمینه ها بخوبی استفاده کنند. 112/135
نویسنده : جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید :
عراقچی: روند تسلیحاتی غرب آسیا نگران کننده است
عراقچی: برخورد رادیکال آمریکا با مسائل، تهدیدی برای جهان است
عراقچی: بزرگترین چالش در اجرای برجام سوءنیت آمریکا است+ ویدئو
عراقچی: برجام از حمایت جهانی برخوردار است