رسانه های اروپایی از این توصیه به عنوان نقشه راه و راهبرد اتحادیه اروپا برای کشورهای بحران زده بالکان در اتحادیه اروپا نام بردند.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پی انتشاراین گزارش به خبرنگاران دراستراسبورگ گفت، آخرین موج الحاق، شش کشور آلبانی، بوسنی و هرزگووین، کوزوو، مقدونیه، مونته نگرو و صربستان را در بر می گیرد.
موگرینی اعلام کرد که ماههای آینده می تواند برای تاریخ اروپا و این کشورها سرنوشت ساز باشد.
کرواسی آخرین کشوری بود که در سال 2013 پس از هشت سال مذاکره و رسیدن به استانداردهای اتحادیه اروپا مجوز ورود به این اتحادیه را به عنوان بیست وهشتمین عضو اتحادیه اروپا دریافت کرد.
«ژان کلود یونکر» زمانی که در سال 2104 به عنوان رئیس کمیسیون اروپا انتخاب شد، اعلام کرد که اتحادیه اروپا در آینده نزدیکی عضو جدید نخواهد پذیرفت.
با این حال اتحادیه اروپا کوشید بحرانهای داخلی و بین کشوری کانونهای بحرانی در بالکان را با وعده عضویت در اتحادیه اروپا در آینده غیرقابل پیش بینی مدیریت کند.
تلاش برای ایجاد آشتی ملی در کشورهای بحران زده مقدونیه و آلبانی درهمین چارچوب انجام می شد.
تلاش ناکام اتحادیه اروپا برای وحدت و انسجام میان مسلمانان، صرب های تجزیه طلب و کروات های بوسنی با همین وعده عضویت در آینده غیرقابل پیش بینی در اتحادیه اروپا انجام شد.
شبه جزیره بالکان
درچند سال گذشته تحولاتی در بالکان غربی رخ داد که اتحادیه اروپا را وادار به تغییر استراتژی اش در قبال کشورهای بحران زده این منطقه و حضور فعالتر کرده است.
بالکان غربی درطول تاریخ منطقه حائلی بوده که برای اروپا بحران ساز و تهدید آفرین بوده است.
پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی نظامهای کمونیستی، بالکان به کانون بحران و تهدید در اتحادیه اروپا تبدیل شد.
در این میان آمریکا، روسیه، چین و ترکیه تلاش کردند از این موقعیت برای توسعه نفوذ خود در اروپا استفاده کنند. در چند سال گذشته چین و روسیه سرمایه گذاریهای زیادی در کشورهای بالکان غربی کرده و از شرکای تجاری بزرگ کشورهای این منطقه هستند.
ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از نفوذ روسیه و چین در کشورهای بحران زده بالکان
یکی از دلایل مهم تغییر رویکرد اتحادیه اروپا به کشورهای بحران زده بالکان و دادن وعده محسوس تر و جدی تر برای عضویت در اتحادیه اروپا نگرانی از نفوذ روسیه و چین در این کشورها و پر رنگ ترشدن نقش اثرگذار این کشورها در فرآیندهای سیاسی و تجاری و انرژی منطقه بالکان غربی است.
«الکساندر بورمولی»، رئیس بخش همگرایی اروپایی در موسسه روابط بین الملل دانشگاه دولتی مسکو در این باره گفت، اروپاییها اکنون توجه بیشتری به منطقه بالکان پیدا کرده اند.
بالکان منطقه ای نسبتاً آشفته است که از مناقشات نژادی وجنایات سازمان یافته رنج می برد و به همین دلیل اتحادیه اروپا مدتهاست به دنبال تقویت ثبات در این منطقه است.
ضمن اینکه بالکان منطقه ای ترانزیتی است و به همین دلیل باید با ساختارهای تامین کننده انرژی کشورهای اروپای غربی هماهنگ شود.
نویسنده: مرتضی مکی
136/110
رویارویی آمریکا، چین و روسیه در منطقه بالکان
مقدونیه: اتحادیه اروپا از عضویت کشورهای حوزه بالکان در این اتحادیه استقبال کند
نشست سران بالکان غربی/ تحلیل