آمریکا و رژیم اسرائیل در شوک ساقط شدن جنگنده اف- 16 این رژیم توسط پدافند هوایی ارتش سوریه قرار دارند. به نظر می رسد «فرافکنی و اتهام زنی»، «حمله محدود به سوریه» و «بهره گیری ابزاری از شورای امنیت» سه راهکار واشنگتن و تل آویو برای کاستن از پیامدهای سرنگونی جنگنده اف-16 اسرائیلی باشد.
سرنگونی جنگنده اف-16
سرنگونی جنگنده اف-16 به حدی برای کابینه رژیم صهیونیستی سنگین بود که ترجیح داد با «فرافکنی و اتهام زنی» به افکار عمومی القاء کند که این جنگنده توسط قدرتی نظیر جمهوری اسلامی ایران ساقط شده است نه توسط کشوری جنگ زده مثل سوریه. این اتهام، اما، توسط مقامات جمهوری اسلامی ایران رد شد تا این سناریو رژیم صهیونیستی خیلی زود با شکست مواجه شود.
سناریوی دیگر، حمله محدود مشترک به سوریه خواهد بود. به نظر می رسد رژیم اسرائیل پیام سرنگونی جنگنده اف-16 را دریافت کرده است و از عملیات نظامی گسترده در سوریه خودداری خواهد کرد. با این حال، از آنجایی که نماد زورگویی این رژیم یعنی جنگنده ها و نیروی هوایی مدرن آن، آسیب دید، برای اینکه جبران مافات کند و شکست را صریحاً نپذیرد، احتمالاً بار دیگر حمله های محدودی را علیه برخی مواضع در سوریه انجام خواهد داد که این اقدام می تواند به صورت مشترک با آمریکا نیز انجام شود.
«عبدالباری عطوان»، تحلیلگر برجسته عرب معتقد است که «بازگشائی پناهگاههای حیفا و تل آویو و تماس شتابزده نتانیاهو از طریق خط تلفن قرمز با رؤسای جمهوری روسیه و آمریکا و درخواست مهار بحران، بدان معناست که اسرائیل نمی خواهد وارد جنگی گسترده شود. این مسئله به معنای تغییر در معادلات و آغاز صبحی تازه است. این پیامی صریح به اسرائیل بود که می گفت زمان زورگوئی به پایان رسیده است.»
سناریوی دیگر نیز همان سناریوی همیشگی بهره گیری ابزاری از شورای امنیت برای محکوم کردن اقدام پدافند هوایی ارتش سوریه خواهد بود.
صرفنظر از اینکه، رژیم اسرائیل چه راهکاری برای جبران این شکست آشکار اتخاذ خواهد کرد، عقلانیت سیاسی ایجاب می کند که این رژیم شرایط تازه در بحران سوریه و در سطح کلی تر در خاورمیانه را بپذیرد.
لاشه های جنگنده اسرائیلی در الجلیل نشان می دهد که پایان انفعال سوریه در مقابل تجاوز خارجی به خصوص تجاوز رژیم اسرائیل فرا رسیده است.
لاشه های جنگنده اسرائیلی
سوریه پیش از این در مارس 2017 نیز جنگنده اسرائیلی را سرنگون کرده بود و حدود یک ماه پیش نیز بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه به اسرائیل درباره تجاوز به خاک سوریه هشدار داده بود.
«خبرگزاری اسپوتنیک» نوشت: «حدود یک ماه پیش خبری در رسانه ها منتشر شد مبنی بر اینکه برخی خلبانان سوری از حمله های «بزن و درویی» اسرائیل بسیار عصبانی هستند و به پرزیدنت بشار اسد اعلام کردند حاضر هستند که دست به عملیات در داخل سرزمین های اشغالی بزنند حتی اگر این عملیات عملیات انتحاری باشد. همزمان خبرهایی منتشر شد مبنی بر اینکه رئیس جمهوری سوریه رسماً از پرزیدنت پوتین تقاضا کرده که زمان سفر نتانیاهو به مسکو به وی اخطار دهد که از این پس سوری ها در مقابل حملات اسرائیل واکنش نشان خواهند داد و از این پس اسرائیل حق نخواهد داشت به قلمروی سوریه حمله کند و توقع داشته باشد که هواپیماهایش سالم به آشیانه برگردند، اما ظاهراً نتانیاهو این اخطار را باور نداشت که سوری ها توان سرنگونی هواپیماهای پیشرفته اسرائیلی را دارند.» اجرایی شدن این اخطار به معنای «پایان انفعال» و آغاز «اجرای تهدیدها» علیه اسرائیل بود، موضوعی که رسانه های اسرائیلی نیز به آن اشاره کردند.
در سطح منطقه ای نیز اسرائیل باید بپذیرد محور مقاومت برای مقابله با جنگنده های اسرائیلی بیش از هر زمان دیگری آمادگی دارد و بار دیگر تمرکز این محور بر دشمن اصلی یعنی رژیم صهیونیستی قرار گرفته است. واکنش یکپارچه جمهوری اسلامی ایران، حزب الله لبنان، جنبش حماس، جنبش انصارالله یمن و حتی وزارت خارجه لبنان گویای تغییر در معادله بازی در خاورمیانه به ضرر رژیم صهیونیستی است. در همین راستا، «انور عشقی»، ژنرال بازنشسته اطلاعاتی عربستان و نظریه پرداز عادی سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل گفت که سقوط جنگنده اف- 16 اسرائیل قواعد بازی در خاورمیانه را تغییر خواهد داد. 113/111
نویسنده: سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
پیامهای سرنگونی جنگنده اف 16 رژیم صهیونیستی توسط پدافند هوایی سوریه/ تحلیل
سرنگونی جنگنده صهیونیستی و تغییر معادلات مقاومت