خاورمیانه با بحرانهای متعددی مواجه است. در حالی که تمرکز جامعه جهانی بر بحرانهای سوریه و یمن قرار دارد، وضعیت در بحرین دچار فراموشی عمدی شده است. منافع قدرتهای بزرگ در تمرکز بر خشونت آل خلیفه در بحرین نیست. در واقع، اگر اعتراضهای مردمی در جهان عرب در سال 2011 از شمال آفریقا آغاز شد، بحرین نخستین کشور جنوب غرب آسیا و همچنین تنها کشور در منطقه خلیج فارس بود که اعتراضهای مردمی را تجربه کرد. به همین دلیل نیز با واکنش فوری عربستان سعودی مواجه شد و آل سعود در 14 مارس 2011 یعنی یک ماه پس از آغاز قیام مردم بحرین به این کشور لشگرکشی کرد. این اقدام آل سعود نشان میدهد تحولات بحرین در سال 2011 مورد توجه قرار داشت.
شکلگیری بحران سوریه به خصوص تکثیر گروههای تروریستی در این کشور که با حمایت قدرتهای عربی و غربی رخ داد، فرصت بینظیری در اختیار رژیم آل خلیفه و حامیان خارجی آن قرار داد زیرا وضعیت بحرین از کانون توجه رسانه ها، قدرتها و نظام بین الملل خارج و به موضوعی حاشیهای تبدیل شد. این وضعیت اکنون نیز درباره بحران بحرین صدق میکند. رژیم آل خلیفه با بحران مشروعیت مواجه است، اما هیچ فشاری از سوی جامعه جهانی بر این کشور کوچک وارد نمی شود.
نقض آزادی و حقوق بشر در بحرین
همین شرایط نیز سبب شد آل خلیفه خشونت ها علیه معترضان بحرینی را گسترش داده و تنوع بخشد. یکی از مهم ترین خشونت ها، خشونت قضایی است. در رژیمهای دیکتاتوری، نظام قضایی مهمترین ابزار این رژیمها برای سرکوب مخالفان است که این وضعیت در رژیم آل خلیفه صدق میکند. مهمترین خشونت قضایی که علیه معترضان بحرینی به طور مکرر به کار گرفته میشود، صدور احکام حبس و سلب تابعیت است.
در همین راستا، «مرکز حقوق بشر بحرین» اعلام کرد که تنها در ماه مارس 2018، 1668 مورد نقض حقوق بشر در این کشور رخ داده که در مقایسه با ماه فوریه سه برابر افزایش داشته است. از جمله این موارد نقض حقوق بشر، سلب تابعیت از شهروندان بحرینی است که تنها در ماه مارس 2018 تابعیت 24 شهروند بحرینی سلب شده است.
خشونت قضایی در ماه آوریل نیز همچنان ادامه دارد. در همین راستا، دادگاه کیفری بحرین تنها طی روز 19 آوریل، 26 شهروند بحرینی را بین سه سال تا حبس ابد محکوم کرد. اتهام این افراد نیز تشکیل گروه تروریستی و گذراندن دوره های آموزشی نظامی برای قتل یک نیروی پلیس عنوان شده، اتهامی که سندی برای آن ارائه نشده است.
در واقع، همان گونه که آمریکا، بریتانیا و فرانسه برای حمله به سوریه قوانین بین المللی را نقض میکنند و هیچ سندی نیز مبنی بر استفاده نظام سوریه از سلاح شیمیایی ارائه نمیدهند، رژیم آل خلیفه نیز با پیروی از الگوی رفتار اربابان غربی خود، حقوق آشکار و ابتدایی شهروندان بحرینی را برای حفظ تاج و تخت پادشاهی نقض میکند و هیچ سندی برای اتهامهایی که به مخالفان وارد می کند، ارائه نمی دهد. 120/114
نویسنده: سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
درخواست اتحادیه بین المللی حقوق بشر برای آزادی فعال حقوق بشری بحرین
دیدبان حقوق بشر: نقض حقوق روحانیون شیعه در بحرین
ابراز نگرانی دانمارک از وضعیت بحرانی حقوق بشر در بحرین