«دونالد ترامپ» با تکرار مواضع پیشین در ضدیت با ایران و حملات لفظی علیه سوریه، رسماً از کشورهای منطقه خواست هزینه های مداخله جویی های نظامی امریکا را تامین کنند.
وی همچنین در سخنانی تهدید آمیز گفت، "که برخی از دولت های منطقه بدون حتی یک هفته حمایت واشنگتن قادر به ادامه بقا نخواهند بود".
با این اظهارات رئوس سیاست خارجی دولت کنونی امریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ مشخص می شود.
این رئوس عبارتند از؛ اختلاف افکنی منطقه ای، بهره جویی مالی و نهایتاً تهدید متحدان
دولت کنونی امریکا که جریان ملی گرایی اقتصادی را در این کشور نمایندگی می کند، معتقد است که سیاست های گذشته واشنگتن در قبال منطقه خاورمیانه تماما هزینه بر بوده و موجب اتلاف حداقل 7 تریلیون دلار از پول مالیات دهندگان امریکایی طی 18 سال گذشته شده است.
ترامپ وعده داده است که به این روند پایان می دهد.
البته برای بهره جویی مالی از کشورهایی که به قول ترامپ بسیار ثروتمند هستند؛ امریکا نیاز دارد بر اختلافات منطقه ای بیفزاید تا از کنار این اختلافات و دشمنی های بعضا مصنوعی، سلاح بیشتری به فروش برساند.
کوبیدن بر طبل ایران هراسی، حمایت از جریان جنگ طلب در عربستان، شکل دادن به بحران در روابط ریاض – دوحه، مطرح کردن سوریه به عنوان کشور ناقض قوانین بین المللی در ممنوعیت استفاده از سلاح های شیمیایی و در یک کلام، به جان هم انداختن تمامی کشورهای منطقه خاورمیانه بخشی از سیاست دولت ترامپ به شمار می آید.
البته سیاست (اختلاف بینداز و حکومت کن ) که از دوران سلطه بریتانیا بر خاورمیانه به امریکایی ها به ارث رسیده است؛ در دولت های قبلی این کشور نیز به کار می رفت.
با این حال، طرح بهره جویی آشکار از منابع کلان مالی کشورهای ثروتمند منطقه با هدف تامین هزینه لشگرکشی های امریکایی ها عنصر جدیدی است که در راهبرد منطقه ای دولت ترامپ دنبال می شود.
به همین دلیل نیز رییس جمهوری تاجرپیشه امریکا نخستین سفر خارجی خود بعد از ورود به کاخ سفید را عربستان برگزید و در جریان این سفر 450 میلیارد دلار قرارداد، 110 میلیارد دلار قرارداد فروش سلاح با این کشور منعقد کرد.
همچنین تا زمانی که قطر موافقت خود را با عقد قرارداد 10 میلیارد دلاری با امریکا اعلام نکرد، ترامپ حاضر نشد در دعوای ریاض - دوحه جانب بی طرفی نسبی را بگیرد.
اکنون نیز ترامپ با تهدید به خروج نیروهای امریکایی از سوریه در تلاش است صورت حساب های چند میلیارد دلاری را برای ریاض ، دوحه و ابوظبی ارسال کند.
«سیمیون باگداساروف » مدیر مرکزپژوهش های خاورمیانه و آسیای مرکزی روسیه می گوید ، " ترامپ عمدتا باج خواهی می کند."
این تاکتیک متداول ترامپ است اگر سعودی ها پول بدهند این به مثابه باج خواهی دایمی امریکا است.
البته دریافت پول از کشورهای ثروتمند منطقه خاورمیانه به شیوه های متعارف دیپلماتیک انجام نخواهد گرفت.
ترامپ با تکرار این که دولت های منطقه بدون حمایت واشنگتن حتی یک هفته هم دوام نمی آورد ، هشدار داده است؛ "هرگونه مقاومت در برابر راهبرد جدید امریکا از سوی دولت های وابسته به سرنگونی حکام منطقه خواهد انجامید".
تا پیش از روی کارآمدن ملی گرایان اقتصادی در امریکا به نمایندگی دونالد ترامپ، متحدان سیاسی واشنگتن برای خرید امنیت از امریکا صدها میلیارد دلار هزینه می کردند.
اما در دولت کنونی امریکا به نظر می رسد که متحدان این کشور باید علاوه بر خرید امنیت از خارج، پول های کلان دیگری بابت حفظ تاج و تخت خود به ترامپ پیشکش نمایند تا به گفته رییس جمهوری امریکا ، برای کارگران امریکایی شغل های بیشتری ایجاد شود.
این نوع بهره کشی تهدید آمیز از ثروت منطقه، روزهای دشوارتری را برای خاورمیانه رقم خواهد زد مگر اینکه تفاهم و همکاری متقابل جای رقابت های بی حاصل را میان کشورهای منطقه بگیرد.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
138/110
بیشتر بخوانید:
سردرگمی ترامپ درقبال خاورمیانه / تحلیل
واشنگتن پست: اقدامات جنگ طلبانه ترامپ در خاورمیانه ادامه دارد
چالش ترامپ در خاورمیانه