ایران پرس - «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران برای شرکت در نشست سه جانبه وزیران امورخارجه ایران، روسیه و ترکیه، صبح امروز (شنبه) عازم مسکو شد.

در این نشست یک روزه مسائلی از جمله آتش بس در سوریه، و روند مذاکرات آستانه و آخرین تحولات سوریه مورد ارزیابی قرار می گیرد.

مذاکرات آستانه و تلاش برای برقراری صلح در سوریه

مذاکرات آستانه از ژانویه 2017 با ابتکار جمهوری اسلامی ایران؛ روسیه و همکاری ترکیه، با هدف برقراری صلح در سوریه آغاز شد. 

با تلاش های ایران، روسیه و ترکیه، روند مذاکرات صلح آستانه شکل گرفت ودر چارچوب این مذاکرات پیشرفت های مهمی درجهت حل بحران سوریه بدست امده است.

مذاکرات آستانه، گام های تازه برای حل بحران سوریه

این درحالیست که امریکا؛ عربستان و اسراییل با حمایت از گروه های تروریستی بدنبال گزینه تغییر نظام سوریه بودند اما این توطئه با شکست داعش به سرانجام نرسید.

تمرکز بر منطقه گرایی، عامل اثری به ثمر نشستن مذاکرات آستانه

ابتکار عمل تهران، مسکو و آنکارا توانسته است دو هدف راهبردی یعنی؛ مقابله با داعش و ایجاد زمینه گفت وگوهای ملی در سوریه را بعد از هفت سال جنگ و ویرانی فراهم کند. ارزش استراتژیک این مذاکرات به جهت تمرکز بر منطقه‌گرایی برای حل بحران سوریه است.

«سرگئی بابورین»، کارشناس ارشد مسائل بین المللی می گوید:

"این که امروز تروریست ها مواضع خود را در سوریه از دست داده اند، نتیجه تلاش های مسکو، تهران و تا حدودی آنکارا بوده است."

از این زاویه، نگرانی هر سه کشور از تحولات سوریه را باید نوعی نگرانی مشترک از گسترش دامنه نفوذ نظامی غرب در منطقه در دوره پسا داعش دانست. به صورت طبیعی استراتژی ها در دوران پسا داعش می تواند تغییر کند. چنانکه  آمریکا گفته است می خواهد در شمال سوریه حضور نظامی داشته باشد.

استراتژی ترکیه در دوران پساداعش

ترکیه نیز در دوران پسا داعش در حال تدوین سیاست های خود درقبال سوریه است. در این میان آنچه  برای ترکیه اهمیت دارد، امنیت در مرزهای طولانی این کشور با سوریه است.

با این حال صحنه تحولات سوریه، زمینه مساعدی را برای همگرایی در راستای نقاط اشتراک ایران، روسیه و ترکیه در قبال تحولات بین ­المللی و منطقه فراهم ساخته است.

هر سه  کشور به دلایل مختلف تاریخی، ژئوپلیتیکی و حفظ منافع و امنیت ملی خود با گسترش نفوذ تروریست ها مخالف هستند. تروریست هایی که با مداخلات امریکا و نقشه صهیونیست ها منطقه را  با خطر تجزیه و تقسیمات جغرافیایی مواجه کردند.

«یلنا دونایوا» کارشناس ارشد انستیتو خاورشناسی وابسته به آکادمی علوم روسیه می گوید:

" ایران، روسیه و ترکیه در برقراری صلح در سوریه نقش کلیدی برعهده گرفته و تلاش های آنها در یک سال اخیر از زمان برگزاری نخستین نشست صلح آستانه به ثمر نشسته است."

وی تصریح می کند:

"سوریه اکنون وارد مرحله حساسی شده است و نیاز به کمک های دوستان خود بیش از هر زمان دیگری احساس می شود."

نقش غیرقابل انکار ایران، روسیه و ترکیه در مذاکرات صلح سوریه

اکنون با قطعیت می توان گفت که ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای حامی مذاکرات صلح آستانه در برقراری صلح در کشور سوریه نقش مهمی ایفا کرده اند که غیرقابل انکار است. 

استفان دی‌میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه هفته گذشته اعلام کرد، نشست سوچی طرحی ممتاز برای مذاکرات سوریه است و باید  کمک کرد تا شرایط تحقق کامل ان فراهم شود. 

از اینرو هر یک از این سه کشور و سازمان ملل دلایلی منطقی برای حمایت از ادامه تلاش ها در این مسیررا دارند تا اهداف مذاکرات آستانه  بطور کامل تحقق یابد.

نویسنده: جمشید امین زاده

134/116

بیشتر بخوانید:

آستانه در آستانه مذاکرات/ ویدئو

دور ششم مذاکرات ژنو در سایه موفقیت مذاکرات آستانه/تحلیل

مذاکرات ایران روسیه درباره روند مذاکرات آستانه درباره بحران سوریه