ایران پرس- «گاوین ویلیامسون» وزیر دفاع بریتانیا از تداوم و گسترش حضور نظامی بریتانیا در خلیج فارس خبر داد.

وی ضمن اشاره به گسیل ناوهای جنگی جدید گفت، این مسئله سرمایه‌گذاری گسترده بریتانیا را در این منطقه نشان می‌دهد . برنامه جدید نیروی دریایی بریتانیا از سال ۲۰۱۹ آغاز می‌شود و هدف آن نیز افزایش حضور این کشور در آب‌های منطقه اعلام شده است.

«ویلیامسون» اعلام کرد که بریتانیا در راستای تعهد به اصطلاح «تامین امنیت» خلیج فارس و در چارچوب حضور پایدار، قصد دارد ناوهای «تیپ ۲۳» خود را به این منطقه اعزام کند. افزایش حضور نظامی بریتانیا در خلیج فارس به عنوان حوزه‌ای ژئواستراتژیک و یکی از کانون‌های مهم انرژی جهان، با توجه به سیاست لندن برای بازگشت به منطقه صورت گرفته است.

نقطه عطف این سیاست، توافق بریتانیا و بحرین برای احداث و عملیاتی کردن یک پایگاه دریایی در این کشور کوچک جزیره‌ای جنوب خلیج فارس است. این پایگاه نظامی دائمی که در آوریل 2018 در بندر سلمان بحرین افتتاح شد، «مرکز پشتیبانی دریایی» نامیده شده است. این تاسیسات نخستین حضور دائم بریتانیا در منطقه از سال 1971 است و یکی از پایگاه‌های پشتیبانی از نیروی دریایی این کشور در خارج به شمارمی رود. با عملیاتی شدن این پایگاه برای اولین باراز زمان خروج نیروهای بریتانیایی در دهه 1970 از خلیج فارس، بار دیگر نیروی دریایی این کشور حضور دائمی در خلیج فارس خواهد داشت.

هدف از ایجاد پایگاه دریایی دائمی بریتانیا در بحرین، بازگشت لندن به استراتژی قبلی خود یعنی حضور در «شرق سوئز» است.

«فیلیپ هاموند» وزیر خزانه‌داری بریتانیا پیشتر اظهار داشته بود که هدف از ایجاد پایگاه دریایی دائمی بریتانیا در بحرین، بازگشت به راهبرد «شرق سوئز» در چارچوب یک راهبرد بزرگ‌تر است.

با چرخش استراتژی نظامی آمریکا به‌سوی منطقه «ایندو پاسیفیک» (هند و اقیانوس آرام) اکنون بریتانیا در کنار برخی شرکای اروپایی خود قصد دارد سهم بیشتری را در زمینه حفظ منافع غرب و متحدین عربش در خلیج فارس به طور خاص و در خاورمیانه و شمال آفریقا به طورعام برعهده بگیرد.

اعزام ناوشکن انگلیس به خلیج فارس

نیروی دریایی بریتانیا قصد دارد تا در آینده نزدیک نسل نوین ناوهایش از جمله ناوهای هواپیمابر جدید و ناوهای تایپ 23 خود را در خلیج فارس مستقر سازد، مساله‌ای که مسلما به نفع صلح و ثبات در این منطقه حساس نخواهد بود. اعلام اعزام این ناوها به منطقه توسط وزیر دفاع بریتانیا، اقدامی بی ثبات ساز و تنش آفرین محسوب می شود. ضمن اینکه عملیاتی شدن پایگاه دریایی جدید بریتانیا در کنار افزایش حضور شناورهای این کشور در خلیج فارس، با توجه به مشکلات عدیده اقتصادی بریتانیا، سیاستی دوگانه تلقی می‌شود.

لندن بارها ایران را به ایجاد مسابقه  تسلیحاتی در منطقه متهم کرده است، اما خود با عملیاتی کردن این پایگاه دریایی، حضور نظامی خود را با اعزام ناوهای جنگی‌اش در منطقه افزایش می‌دهد. در عین حال رژیم آل خلیفه در بحرین که با اعتراضات داخلی اکثریت جمعیتی شیعه مواجه است، به شدت به دنبال حمایت هم پیمانان خارجی از جمله بریتانیا از حاکمیت خود است. دولت محافظه کار بریتانیا به دلیل محکوم نکردن سرکوب خشونت آمیز معترضان در بحرین به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. 

به گفته «سعید شهابی»، کارشناس سیاسی بحرینی، لندن به دنبال رای بریتانیایی‌ها به برگزیت، درصدد گسترش روابط تجاری‌اش با دیکتاتورها در منطقه‌ است. افزایش حضور دریایی بریتانیا به منزله قوت قلبی برای رژیم‌های وابسته به غرب بویژه رژیم آل خلیفه در بحرین است که امنیت خود را با حضور نظامی قدرت‌های خارجی پیوند زده است. 120/114

بیشتر بخوانید:

رویکرد جدید انگلیس در منطقه خلیج فارس: نظامی گری و تجارت اسلحه / تحلیل

 انگلیس به دنبال باج‌گیری از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است

کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس؛ مقصد 60 درصد از صادرات تسلیحات انگلیس

اعزام ناوشکن انگلیس به خلیج فارس