به گزارش پایگاه "عربی 21" با وجود تلاش هایی که با هدف میانجی گری از سوی آمریکا و کویت به منظور حل بحران در روابط قطر با کشورهای همسایه اش صورت گرفت، آثار و نشانه ای از حل این بحران به چشم نمی خورد و تحلیلگران براین باورند که پیامدهای این بحران، عمیق و طولانی مدت خواهد بود.
«دیوید روبرتز»، استاد راهنمای دانشکده کینگز در لندن، گفت: اگر بگوئیم که برخی از مراکز قدرت جدید در خاورمیانه ایجاد شده اند، گمان نمی کنم که مبالغه کرده باشیم.
عربستان، امارات، بحرین، مصر، یمن و مالدیو ، پنجم ماه ژوئن 2017، روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند و این کشور را به حمایت از تروریسم از طریق حمایت از گروه های اسلام گرای افراطی و نزدیک شدن به ایران متهم کردند.
قطع روابط دیپلماتیک با قطر، با اقدامات اقتصادی از جمله بسته شدن مرزهای زمینی و راه های دریایی و جلوگیری از استفاده از حریم هوایی و اعمال محدودیت هایی در رفت و آمد قطری ها همراه بود.
کشورهای تحریم کننده قطر، فهرستی شامل 13 خواسته از جمله تعطیلی شبکه الجزیره و کاهش روابط قطر با ایران و بسته شدن پایگاه نظامی ترکیه در قطر به این کشور تحویل دادند.
قطر به هیچ یک از این خواسته ها عمل نکرد و به جای آن، روابط دیپلماتیک و اقتصادی خود را با کشورهای دیگر تقویت کرد و تلاش کرد تا خودکفا باشد. علاوه بر این قطر توافقنامه های تجاری، نظامی و فنی را در سطح بین الملل امضا کرد.
روزنامه لوموند چاپ فرانسه در شماره روز شنبه خود نوشت: عربستان از فرانسه خواسته است که قطر را به انصراف از خرید سامانه های هوایی روسی «اس – 400 » متقاعد کند، در غیر این صورت، ریاض آمادگی خود را برای اقدام نظامی علیه دوحه اعلام خواهد کرد.
نه کاخ الیزه و نه وزارت امور خارجه فرانسه، هیچ یک تمایلی برای پاسخ دادن به سوالات خبرگزاری فرانسه از خود نشان ندادند.
با وجود این بحران در روابط قطر با همسایگانش، قطر همچنان، امارات متحده عربی را به گاز تجهیز می کند.
قطراکنون به ترکیه نزدیک تر است و روابط دیپلماتیک و تجاری با این کشور دارد. شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، ماه گذشته از ایران برای حمایت از قطر در جریان بحران خلیج فارس تشکر کرد.
عربستان وامارات اعلام کردند که این بحران، ممکنست به مدت طولانی ادامه داشته باشد.
وحدت بین کشورهای حوزه خلیج فارس اکنون در وضعیت بدی قرار دارد که ماهیت شورای همکاری خلیج فارس را تهدید می کند، اما سلطان نشین عمان و کویت، از موضع گیری در قبال این بحران خودداری کرده اند.
«کریستین اولریشسن»، پژوهشگر دانشگاه «رایس» گفت: تاثیر این بحران بر وحدت منطقه ای در خلیج فارس، می تواند ویرانگر باشد، مانند برهه ای که صدام حسین به کویت حمله کرد و در سال 1990 آن کشور را اشغال کرد. وی افزود: بازگشت کشورهای حوزه خلیج فارس به سمت یکدیگر و وحدت دوباره آنان بسیار دشوار به نظر می رسد.
دورهمی شورای همکاری خلیج فارس، شاید وقتی دیگر..!
بسیاری براین باورند که قطع روابط قطر با کشورهای همسایه، تلاشی از سوی عربستان و امارات برای سوق دادن قطر، که از اخوان المسلمین و حماس حمایت می کند، به سمت پیروی از سیاست های آن ها باشد، اما این تلاش بی نتیجه بوده است.
«اولریشسن» گفت: که این بحران، برنده و بازنده مشخصی ندارد.
به گفته وی، قطری ها انعطاف زیادی از خود نشان دادند و به سرعت خود را با اوضاع جدید وفق دادند و اقدامات تجاری وپشتیبانی جایگزینی را انجام دادند که از هزینه های این بحران کم کرد.
ولی احتمال اینکه راه حل دیپلماتیک فوری برای بحران قطر به وجود بیاید، ضعیف است.
«خالد الجار الله»، معاون وزیر امور خارجه کویت 30 مه به خبرگزاری فرانسه گفت: تلاش های دیپلماتیکی که این کشور برای کنترل بحران قطر به کار می گیرد، مداوم و پی درپی است.
«الجار الله» افزود: آخرین افکار و تلاش های مربوط به بحران، در جریان نشست سران کشورهای حوزه خلیج فارس و آمریکا در سپتامبر آینده مطرح خواهد شد و این نشست، فرصتی برای پایان دادن به این بحران خواهد بود.
در مرحله اول، ترامپ اتهامات عربستان به قطر درخصوص حمایت از تروریسم را پذیرفت و از دوحه خواست که فوراً از حمایت تروریسم در سطح گسترده دست بردارد.
اما دیری نپائید که ترامپ در ماه های بعد، موضع خود را درقبال قطرتغییر داد.
ترامپ آوریل گذشته، امیر قطر را در کاخ سفید به حضور پذیرفت و از وی به عنوان دوست و مردی که از محبوبیت زیادی در آمریکا برخوردار است، نام برد.
وی تاکید کرد که امیر قطر برای بازگرداندن وحدت به کشورهای حوزه خلیج فارس تلاش می کند.
ادعاهایی درباره فساد «جارد کوشنر»، مشاور و داماد ترامپ که با کشورهای حوزه خلیج فارس تعامل دارد، وجود دارد.
بحران خلیج فارس، همچنین بر کشورهای آفریقایی که ائتلاف هایی با کشورهای حوزه خلیج فارس دارند، تاثیر گذاشته و به امضای قراردادهای دفاعی با کشورهای اروپایی منجر شده است و ممکن است که بر میزبانی قطر برای جام جهانی فوتبال در سال 2022 نیز تاثیر بگذارد.
می توان گفت که تاثیر بحران در روابط قطر با کشورهای حوزه خلیج فارس، فراتر از بعد سیاسی است.
عربستانی ها از شبکه های اجتماعی به عنوان وسیله ای برای تمسخر قطر به خاطر مساحت کم آن استفاده می کنند و این کشور را از لحاظ مساحت به اندازه یکی از خیابان های ریاض می دانند و اماراتی ها و قطری ها هم در شبکه های اجتماعی با یکدیگر نزاع و کشمکش دارند.
«روبرتز» افزود که این بحران، فرصتی را برای قطری ها به وجود آورد که عزت و افتخار ملی خود را نشان دهند.
در همین راستا «اولریشسن» گفت که آنچه روی داد، روابط مبتنی بر اعتماد میان کشورهای حوزه خلیج فارس را از بین برد. وی تاکید کرد که این بحران، دشمنی را به وجود آورد که ممکن است سال ها یا یک نسل کامل طول بکشد.
مترجم : آقایی
منبع:
https://arabi21.com/story/1098815/%D8%A3%D8%B2%D9%85%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC-%D8%AA%D8%AE%D9%84%D9%82-%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%A7%D8%AA-%D8%AC%D8%AF%D9%8A%D8%AF%D8%A9-%D9%87%D9%83%D8%B0%D8%A7-%D8%AA%D9%83%D9%8A%D9%81%D8%AA-%D9%82%D8%B7%D8%B1-%D9%85%D8%B9%D9%87%D8%A7
137/112
بیشتر بخوانید
لوموند: عربستان، در صورت دستیابی قطر به اس-400 علیه این کشور اقدام نظامی میکند
قطر خرید و فروش کالاهای عربستان، امارات، بحرین و مصر را ممنوع کرد
وزیر خارجه قطر: ایران تنها راه تامین دارو و غذا برای قطر است