«محمد اشرف غنی» در پیامی تلویزیونی اعلام کرد: دولت افغانستان تصمیم آتشبس یک طرفه را براساس فتوای شورای علمای شیعه وسنی افغانستان اتخاذ کرده است.
وی از تمامی نیروهای امنیتی افغانستان خواست در این مدت عملیات علیه مواضع گروههای مخالف از جمله طالبان را متوقف کنند. رئیس جمهوری افغانستان خاطرنشان کرد: داعش، القاعده و سایر گروههای تروریستی خارجی از آتش بس دولت افغانستان مستثنی هستند و عملیات سرکوب این گروهها ادامه مییابد.
اعلام آتشبس یکجانبه دولت افغانستان در شرایطی است که در آستانه ماه مبارک رمضان اشرفغنی از گروه طالبان خواسته بود به احترام این ماه جنگ و خشونت را کنار بگذارد.
پس از این درخواست که با موضع منفی طالبان مواجه شد، شورای علمای افغانستان هم به تازگی در نشستی در کابل از طرفهای درگیر آتشبس، پایان جنگ و خشونت را خواستار شد.
با توجه به پاسخ منفی طالبان به پیشنهاد رییس جمهوری افغانستان برای آتشبس و توقف جنگ در ماه مبارک رمضان این پرسش مطرح میشود که بنا به چه دلایلی وی آتشبس یکحانبه را مطرح کرده است.
با توجه به رویکرد اشرفغنی در اتخاذ رویکردهای اعتمادساز و تشویقی برای طالبان از ابتدای تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان در سپتامبر ۲۰۱۵ هدف اصلی وی از اعلام آتش بس یکجانبه با طالبان نشان دادن حسننیت برای گفت وگوهای بدون پیش شرط با این گروه است.
البته رییس جمهوری افغانستان چندی پیش هم از آمادگی برای مذاکرات بدون پیش شرط با طالبان خبر داده بود. آتش بس یکحانبه اعلامی توسط اشرفغنی درحالی است که پاسخ طالبان به پیشنهادهای وی در سه سال گذشته برای گفت وگوهای صلح منفی بوده است.
بنابراین این دیدگاه مطرح است که اعلام آتشبس یکجانبه توسط رییس جمهوری افغانستان نمیتواند تاثیری درموضع طالبان برای ورود به روند صلح در این کشور باشد.
علاوه براین منتقدان برنامههای کابل برای برگزاری گفت وگوهای صلح با طالبان میگویند راهبرد اشرفغنی برای تشویق این گروه به مذاکرات ناشی از ضعف دولت افغانستان و ناکامی برنامههای امنیتی در مهار افراطگرایی است و همین مسئله سبب شده تا به دلیل فقدان اقتدار دولت وحدت ملی افغانستان علاوه بر پاسخ منفی گروه طالبان به این رویکرد با تشدید خشونت و جنگ هم همراه باشد.
نور آقا رویین کارشناس سیاسی در افغانستان میگوید: شورای عالی صلح و دولت کابل بدون در نظر گرفتن ظلمهای صورت گرفته به مردم این کشور از سوی طالبان به آنان امتیازدهی میکنند.
بنابراین تا زمانی که در عرصه میدانی مبارزه با طالبان دولت افغانستان نتواند برتری کامل داشته باشد پیشنهادهایی برای گفت وگوی صلح یا آتشبس ازسوی این گروه در مدار موضع ضعف دولت کابل ارزیابی میشود که نمیتواند سبب وادار کردن طالبان به حضور در مذاکرات صلح شود. 118/120
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
درخواست شورای عالی صلح افغانستان از طالبان برای پیوستن به روند صلح
راهکار جدید برای خروج از بنبست در روند صلح افغانستان/ تحلیل
تاکید اشرف غنی بر موضع اقتدار دولت در روند صلح افغانستان/ تحلیل و ویدئو