ایران پرس - بحران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس وارد دومین سال خود می شود در حالی که هیچ نشانه ای از حل قریب الوقوع این بحران، مشاهده نمی شود.

«سلیمان نمر»، در مقاله ای در روزنامه قطری العربی الجدید می نویسد، سه کشور حوزه خلیج فارس که قطر را تحریم کرده اند، همچنان از مذاکره با مسوولان قطری و بررسی شکایات خود، طبق درخواست شیخ «صباح الاحمد»، امیر کویت سرباز می زنند.

افراط گرایی امارات و بحرین در مقابل قطر ادامه دارد که این مساله در توئیت های «خالد بن احمد آل خلیفه»، وزیر امور خارجه بحرین و «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات نیز تکرار می شود.

این سیاست افراط گرایانه از سوی مصر نیز دنبال می شود و رسانه های خبری این کشور به حملات خود به دوحه ادامه می دهند؛ با این حال سکوت رسمی عربستان و سکوت رسانه های خبری قطر، قابل ملاحظه است و این رسانه های خبری دیگر همانند چند ماه قبل، به قطر حمله نمی کنند.

به نظر می رسد که ریاض می کوشد تا از شدت بحران قطر بکاهد و فقط به تحریم اقتصادی و محاصره مرزهای این کشور ادامه دهد و این در شرایطی است که ماه سپتامبر آینده، موعد برگزاری نشست خلیج فارس- آمریکاست.

این نشست قرار بود در ماه مه برگزار شود.

آیا واشنگتن برای برگزاری نشست مشترک و با هدف مصالحه کشورهای عربی خلیج فارس، آنها را تحت فشار قرار خواهد داد یا این که ادامه این بحران به سود دولت آمریکا و نهادهای تصمیم گیری در واشنگتن خواهد بود تا این کشور به باج گیری خود از طرف های این  بحران، ادامه دهد؟

با ادامه بحران خلیج فارس که در ماه مه 2017  با انتشار اظهاراتی منسوب به شیخ «تمیم بن حمد ال ثانی»، امیر قطر در خبرگزاری این کشور، آغاز شد، مردم کشورهای درگیر این بحران درباره گناه خود در این اختلافاتِ سیاسی و یا شخصی میان حکام کشورهایشان، سوال می کنند و این که چرا آنها باید بهای این بحران را بپردازند در حالی که «خلیج فارس یکپارچه و ملت متحد»، شعار آنها بوده است.

شهروندان قطری از سفر به خاک کشور همسایه خود منع شده و تحریم شده اند و شهروندان اماراتی و دیگر کشورهای درگیر این بحران، مجبور به خارج کردن سرمایه خود از قطر شده اند.

شهروندان بحرینی اجازه سفر به خاک قطر را ندارند و مردم عربستان نیز از مشاهده بازی تیم فوتبال مورد علاقه خود در جام جهانی، محرومند زیرا شبکه های ورزشی «Be In» قطر، انحصار پخش مستقیم مسابقات جام جهانی را در اختیار دارند و پخش این شبکه ها در عربستان ممنوع است.

کشورهای مختلف خلیج فارس بارها شاهد اختلافات سیاسی و غیرسیاسی و منازعات مرزی بوده اند که گاهی این اختلافات به درگیری های مسلحانه انجامیده است.

درگیری نظامی عربستان با قطر در منطقه الخفوس در سال 1992، نمونه ای از این اختلافات است که به سبب منازعه بر سر منطقه خور العدید، آغاز شد؛ با این حال شهروندان خلیج فارس و منافع آنها، از این اختلافات و منازعات دور باقی ماندند.

شورای همکاری خلیج فارس، رویایی از دست رفته؟

مردم این کشورها خود را «شهروندان خلیج فارس» و به دور از منازعات حکام کشورهایشان قلمداد می کردند اما اکنون این اختلافات گریبانگیر مردم کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و بازار مشترک این منطقه نیز شده و تضعیف شورای همکاری خلیج فارس را درپی داشته است.

روند حرکت شورای همکاری خلیج فارس متوقف شده و نشست خلیج فارس در کویت نیز بدون حضور سران سه کشور تحریم کننده قطر، برگزار شد.

همه این امور نشان می دهند که مردم کشورهای خلیج فارس بیشترین آسیب را از بحران منطقه، متحمل شده اند در حالی که حل این بحران به دست ریاض است.

مترجم: محب احمدی

بیشتر بخوانید:

امیر قطر: با شرط عدم دخالت در امور داخلی قطر آماده مذاکره هستیم+ ویدئو

هشدار عمان به امارات

 وزیر خارجه قطر: ایران از اختلاف سیاسی برای گرسنه نگاه داشتن مردم قطر استفاده نکرد

شورای همکاری خلیج فارس، رویایی از دست رفته؟