بنا به این به گزارش، موسسات تحقیقاتی مختلف درباره انتخابات آتی (24 ژوئن – 3 تیرماه) از مردم در مناطق مختلف ترکیه نظرسنجی کرده اند.
برخی نظرسنجی ها حاکی است که انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشیده خواهد شد و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور کنونی مجبور خواهد شد در دور دوم به رقابت بپردازد.
(در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور کنونی نامزد حزب حاکم عدالت و توسعه است. محرم اینجه از حزب جمهوریخواه خلق، صلاح الدین دمیرتاش از حزب دموکراتیک خلقها و مرال آکشنر از حزب نیک نامزد شده اند.)
محرم اینجه نامزد حزب جمهوریخواه خلق
برخی دیگر از نظرسنجی ها نیز از پیروزی اردوغان در همان دور اول حکایت دارد.
از کمتر از دو هفته مانده به زمان برگزاری انتخابات سراسری در ترکیه، موسسات نظرسنجی شروع به انتشار پیش بینی هایی در مورد نتایج این انتخابات کرده اند.
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه برای پیروزی در همان دور اول باید بیش از 50 درصد آراء را به خود اختصاص دهند.
مرال آکشنر نامزد حزب نیک
برخی نظرسنجی ها نشان می دهد در میان شش نامزد رقیب، اردوغان در دور اول پیروزِ انتخابات می شود در حالی که برخی نظرسنجی های دیگر حاکی از آن است اردوغان احتمالا با پیروزی در دور دوم انتخابات، مجددا به عنوان رئیس جمهور ترکیه انتخاب خواهد شد.
در صورتی که هیچ یک از نامزدهای ریاست جمهوری نتوانند 50 به اضافه یک درصد آرا را به دست آورند، دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در 8 ژوئیه (17 تیرماه) برگزار خواهد شد. نگاهی به نتایج نظرسنجی های معتبر درباره انتخابات 24 ژوئن ترکیه می اندازیم.
نظرسنجی ها از 3 هزار نفر در 26 استان از 81 استان ترکیه نشان می دهد که اردوغان در دور اول ممکن است 48.3 درصد آرا را به دست آورد و محرم اینجه، نامزد حزب اصلی مخالف دولت نیز 31.4 درصد آرا را به خود اختصاص خواهد داد.
این نظرسنجی بین 29 مه و 3 ژوئن انجام شده است.
یک موسسه برتر نظرسنجی به نام سونار، که نظرسنجی اش درانتخابات پیشین به نتایج نهایی نزدیک بود، اعلام کرده است انتخابات آتی به دور دوم کشیده خواهد شد و اگر چنین اتفاقی بیافتد، بیش از 53 درصد از شرکت کنندگان در نظر سنجی گفته اند که در دور دوم به اینجه رای نخواهند داد بلکه رای خود را به نفع اردوغان به صندوق خواهند انداخت.
درباره انتخابات پارلمانی، حزب عدالت و توسعه (حزب حاکم) پیش بینی کرده است 42.2 درصد از آرا را به خود اختصاص خواهد داد و متحد این حزب یعنی حزب ملی گرای حرکت ملی نیز انتظار می رود که 7.1 درصد آرا را کسب کند که در مجموع ائتلاف این دو حزب 49.3 درصد آرا را به دست خواهد آورد.
ده حزب سیاسی برای کسب کرسی های مجلس در انتخابات پارلمانی ترکیه در حال رقابت هستند. هفت حزب از این احزاب، دو ائتلاف سیاسی تشکیل داده اند. این ائتلاف ها پس از رای پارلمان ترکیه به تغییر سیستم انتخاباتی در ماه مارس انجام شده است که اجازه می دهد احزاب سیاسی تشکیل ائتلاف دهند.
حزب عدالت و توسعه با حزب حرکت ملی و حزب اتحاد بزرگ ائتلاف کرده است.
این دو حزب و همچنین حزب مطالبه آزاد موسوم به هدی پار، در انتخابات ریاست جمهوری از اردوغان حمایت می کنند.
حزب جمهوریخواه خلق به عنوان اصلی ترین حزب مخالف دولت نیز با حزب سعادت، حزب نیک و حزب دموکرات تشکیل ائتلاف داده است.
حزب جمهوریخواه خلق، محرم اینجه، نماینده اش در پارلمان را به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری معرفی کرده است. حزب سعادت و حزب نیک نیز نامزدهایی برای انتخابات ریاست جمهوری معرفی کرده اند.
نظرسنجی موسسه سونار نشان می دهد؛ ائتلاف این سه حزب 39.5 درصد آرا را کسب خواهد کرد. یعنی حزب جمهوریخواه خلق 28.2 درصد، حزب نیک 9.2 درصد و حزب سعادت هم 2.1 درصد از آرای رای دهندگان را به خود اختصاص خواهند داد.
حزب دموکراتیک خلق ها که اعضای آن از جمله دو تن از روسای سابق آن به خاطر ادعاهای مرتبط با تروریسم زندانی شده اند، دقیقا 10 درصد آرا را کسب خواهند کرد. کسب دست کم 10 درصد، حد نصاب انتخاباتی برای ورود به پارلمان ترکیه محسوب می شود.
(حد نصاب انتخاباتی در واقع کمترین میزان رأیی است که یک حزب یا شخص باید در انتخابات به دست آورد. دلیل اعمال این حد نصاب جلوگیری از ورود احزاب کوچک، نوظهور یا افراطی به قدرت است که عمدتا به بیثباتی در کشور دامن می زنند.)
تمام احزاب سیاسی به صورت مستقل یا به عنوان بخشی از یک ائتلاف بر اساس قانون حد نصاب انتخاباتی ترکیه باید حداقل 10 درصد از آرای رای دهندگان را برای فرستادن نمایندگانشان به پارلمان به دست آورند.
عملکرد حزب دموکراتیک خلق ها در انتخابات پارلمانی مهم است زیرا این حزب در هیچ یک از این ائتلاف ها شرکت نکرده است.
بنابر این، اگر نتواند حد نصاب انتخاباتی را به دست آورد، حزبی که بیشترین آرا را در مناطقی به دست آورد که حزب دموکراتیک خلق ها پرطرفدار است، تمام کرسی های آن منطقه را به خود اختصاص می دهد.
حزب دمکراتیک خلق های ترکیه با رهبری که در زندان است یکی از دغدغه های اصلی اردوغان
این موضوع به احتمال زیاد به نفع حزب عدالت و توسعه خواهد بود زیرا این حزب در حوزه های انتخاباتی که حزب جمهوریخواه خلق بیشترین حامیان را دارد از طرفداران زیادی برخوردار است.
موسسه نظرسنجی کوندا، نیز از جمله موسساتی است که رکوردهای موفقی داشته است.
نظرسنجی این موسسه نشان می دهد که اردوغان 51.4 درصد آرا را در انتخابات ریاست جمهوری کسب خواهد کرد و این انتخابات به دور دوم کشیده نخواهد شد.
این موسسه در مورد دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پیش بینی کرده است اینجه 23.9 درصد، آکشنر 12.3 درصد و دمیرتاش 9.6 درصد آرا را به خود اختصاص خواهد داد.
بر اساس این نظر سنجی، تِمِل کَرَم الله اوغلو، از حزب سعادت نیز 2.2 درصد آرا و دوغو پرینچک، از حزب وطن نیز 0.6 درصد آرا را کسب خواهند کرد.
در رقابت های پارلمانی، حزب عدالت و توسعه 45 درصد آراء را به دست می آورد، در حالی که حزب دموکراتیک خلق ها 23.5 درصد آرا را کسب خواهد کرد.
پیش بینی ها در مورد ائتلاف ها نشان می دهد که ائتلاف حزب عدالت و توسعه با حزب حرکت ملی و حزب اتحاد بزرگ 54 درصد آرای رای دهندگان را به دست خواهند آورد، در حالی که ائتلاف حزب جمهوریخواه خلق با سه حزب کوچک دیگر در مجموع 31.5 درصد آرا را کسب خواهد کرد.
موسسه نظرسنجی ماک نیز پیش بینی هایی در مورد انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری آتی ترکیه در روز 24 ژوئن ارائه کرده است.
این موسسه اعلام کرده است اردوغان می تواند در دور اول انتخابات با کسب 51.5 درصد آرا ریاست جمهوری خود را حفظ کند. نزدیک ترین رقیب اردوغان، محرم اینجه است که 24.4 درصد آرا را به دست می آورد و پس از آنها مرال آکشنر با 12.5 درصد در رتبه بعدی قرار دارد.
طبق نظرسنجی ماک، انتظار می رود دمیرتاش از حزب دموکراتیک خلق ها 8.8 درصد از آرا و کرم الله اوغلو نیز تنها 2.2 درصد آرا را کسب کنند.
ماک برای انتخابات پارلمانی نیز پیش بینی کرده است حزب حاکم عدالت و توسعه 43.5 درصد کل آرا را به دست آورد در حالی که حزب جمهوریخواه خلق با کسب 24.2 درصد آرا در رتبه بعدی قرار دارد.
بر اساس این نظرسنجی، حزب جدید نیک که از مرال آکشنر حمایت می کند، می تواند حد نصاب انتخاباتی را به دست آورد و 10.3 درصد آرا را به خود اختصاص دهد در حالی که حزب دموکراتیک خلق ها 9.2 درصد آرا را کسب خواهد کرد.
طبق پیش بینی موسسه ماک، حزب سعادت که از کرم الله اوغلو حمایت می کند در انتخابات پارلمانی تنها 2.2 درصد آرا را به دست خواهد آورد.
نظرسنجی های دیگری هم انجام شده است که نتایج متفاوتی را نشان می دهند. مثلا موسسه تحقیقاتی گزیچی پیش بینی کرده است مرال آکشنر در انتخابات ریاست جمهوری رتبه دوم را به خود اختصاص خواهد داد اما جلوتر از اینجه از حزب جمهوری خواه خلق قرار خواهد گرفت.
گزیچی همچنین اعلام کرده است که انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به دور دوم کشیده خواهد شد زیرا اردوغان 46 درصد، آکشنر 26 درصد و اینجه هم 19 درصد آرای رای دهندگان را به خود اختصاص خواهند داد.
از سوی دیگر، دمیرتاش از حزب دموکراتیک خلق ها 9 درصد آرا را کسب خواهد کرد در حالی که کرم الله اوغلو از حزب سعادت هیچ شانسی نخواهد داشت.
موسسه گزیچی در مورد انتخابات پارلمانی هم پیش بینی کرده است که ائتلاف حزب عدالت و توسعه با حزب حرکت ملی 50.7 درصد آرا را دریافت خواهند کرد، در حالی که حزب نیک 19.4 درصد آرا را به خود اختصاص خواهد داد.
بر اساس همین نظرسنجی، حزب جمهوریخواه خلق با کسب 18.5 درصد آرا، عنوان حزب اصلی مخالف را از دست خواهد داد.
بر اساس نظرسنجی گزیچی، حزب دموکراتیک خلق ها با کسب 10.6 درصد آرا، از حد نصاب انتخاباتی عبور خواهد کرد، در حالی که حزب سعادت فقط 1.3 درصد آرا را به دست می آورد.
موسسات نظرسنجی اعلام کرده اند چهار روز قبل از برگزاری انتخابات، آخرین و دقیق ترین نظرسنجی های خود را ارائه خواهند کرد.
در سال 2016 در ترکیه تلاشی برای کودتا صورت گرفت. سال گذشته میلادی نیز در این کشور همه پرسی برای تغییر نظام پارلمانی به نظام ریاستی انجام شد که رای آورد. این تغییر با انتخابات آتی، به اجرا گذاشته خواهد شد. این انتخابات که پیش از موعد (24 ژوئن) برگزار می شود در ابتدا قرار بود ماه نوامبر 2019 برگزار شود.
بر اساس اصلاحاتی که در قانون اساسی ترکیه صورت گرفت تعداد نمایندگان پارلمان از 550 نفر به 600 نفر افزایش خواهد یافت. انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات پارلمانی هر پنج سال یک بار برگزار می شود و براساس قانون جدید رئیس جمهور منتخب مجبور به قطع ارتباط با حزبش نخواهد بود.
مترجم: علی مولوی
137/110
بیشتر بخوانید:
انتقاد رهبر حزب دموکراتیک خلق های ترکیه از «رجب طیب اردوغان»/ تحلیل